Veszélyes, vagy egészségtelen a levegőminőség több településen

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A szálló por miatt veszélyes a levegő minősége három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, valamint a Veszprém megyei Várpalotán is - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Mely településeken van gond a levegőminőséggel?

Ismét veszélyessé vált a levegő minősége három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, emellett a Veszprém megyei Várpalotán is veszélyes a levegő minősége.

Egészségtelen a levegő minősége Miskolcon, Salgótarjánban és Pécsen.

Tizenhárom településen - Szombathelyen, Győrben, Tatabányán, Veszprémben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Tökölön, Budapesten, Vácon, Kecskeméten, Debrecenben és Nyíregyházán - kifogásolt a levegőminőség, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Mit tegyünk magas szálló por koncentráció esetén?

Kifogásolt levegőminőg esetén elsősorban az asztmás betegek, vagy más tüdőbetegségben szenvedők számára javasolt a védekezés. Egészségtelen, illetve veszélyes szint esetén azonban a hatóságok már az egészségesek számára is azt ajánlják hogy

  • a lehető legkevesebbet tartózkodjanak szabad levegőn,
  • kerülje a belvárost és a forgalmas utakat,
  • a szellőztetést időzítség inkább késő éjjelra, vagy hajnalra,
  • a szabadban ne sportoljanak, ne végezzenek intenzív fizikai munkát, továbbá
  • a szabadban javasolt pormaszk viselére.

A szálló por koncentrációt elsősorban az ipari tevékenység, a háztartási fűtés és a közlekedés növeli, amely leginkább anticiklonok idején marad meg a városok levegőjében. A tüdőbe kerülő por nem csak légzőszervi panaszokkal hozható összefüggésbe, hanem a szív-érrendszer egészségére is ártalmas.

Mi várható?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken már keleten is megélénkülhet a délnyugati, nyugati szél, de elsősorban az északi megyékben romolhat a levegőminőség.

Szombaton és vasárnap az ország északkeleti felén tartósan borult, párás, ködös idő várható, másutt többórás napsütés valószínű. A Dunántúlon élénk délnyugati szél várható. A levegő minősége főleg az északi, északkeleti megyékben romolhat tovább.

Bővebben Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

(WEBBeteg összeállítás: MTI/NNK)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.