Hirdetés
      • Az aloe vera rejtelmei

        WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

        Az aloe verát a közvélemény szinte csodaszernek tartja, bár sokan – gyakran éppen a túlzott reklámkapányoknak köszönhetően – szkeptikusak a csodaszer hatásaival kapcsolatban. De mi ez a növény, mire jó és a nagy kérdés: valóban jó-e?

        Az aloe nemzetségbe több mint 300 faj sorolható, melyek közül nem az aloe vera az egyetlen, amely a belőle származó készítmények révén előnyös hatást gyakorol az egészségre. Számos kozmetikai termék vagy belsőleg alkalmazandó készítmény hatóanyagaként az aloe vera van megjelölve.

        Hirdetés

        Találkozhatunk vele krémek, kenőcsök, tabletták, kapszulák, folyadékok formájában, sőt ma már aloe vera darabkákat tartalmazó üdítőitalok is kaphatók. Magyarországon ugyanakkor nincs törzskönyvezve aloe verából származó gyógyszer.

        Már a régi korokban is ismeretes volt, hogy az aloe nemzetség legtöbb tagjának húsos, lédús leveleiből nyerhető nedv felgyorsítja a bőr sérüléseinek regenerációját, különösen az égési sérülések gyógyulási idejét rövidítve le – tehát elsősorban külsőleg alkalmazták.

        Az aloe nedvének fő összetevője az uronsav, ám mellette már 200-nál is több egyéb összetevőt sikerült azonosítani: vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, szénhidrátok, szalicilsav. Több forrás élettani szempontból értékes enzimek jelenlétéről számol be.

        Mivel azonban az enzimek fehérje természetű anyagok, és a gyomor erősen savas kémhatása a fehérjék szerkezetét tönkreteszi, kérdéssé válik, hogy a szóban forgó enzimek hogyan képesek az élettanilag értékes hatásaikat kifejteni - legalábbis belsőleg fogyasztva.

        Az aloe verának fertőtlenítő (baktérium-, vírus- és gombaölő) és erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett antioxidáns szer, a sejtek anyagcseréjének élénkítését, a bőr sejtjeinek megfiatalítását, tisztító és méregtelenítő hatást is tulajdonítanak az aloének. Számos irodalmi utalás található az immunrendszert erősítő, fájdalmat csillapító hatására.

        A fentiek alapján az alábbi állapotokban lehet jó hatású: allergiás folyamatok, egyes bőrbetegségek, csípések, ízületi és reumás panaszok, cukorbetegség, gyomorfekély, székrekedés, vastagbél gyulladása, különböző szembetegségek, az immunrendszer kóros állapota következtében kialakuló folyamatok, stb.

        Vita tárgyát képezi

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        S hogy ez valóban így van-e? A kérdés mind a gyógyszerészet, mind az orvostudomány berkeiben élénk viták tárgyát képezi. A kétkedés nem egyszerűen a megfelelően levezetett és korrekt statisztikai módszerekkel alátámasztott klinikai vizsgálatok hiányának tudható be.

        A valóban jó hatású készítmények mellett sok olyan szer is elérhető, amely a jótékony hatást már összetételénél fogva sem fejtheti ki, mivel az aloe nedve vagy nagyon kis mennyiségben van jelen, vagy egyszerűen hiányzik. Ehhez járul hozzá a „mindenre jó” propaganda ellentétes hatása, mely a „már túl szép, hogy igaz legyen” érzést közvetíti, megvetve ezzel a szkepticizmus talaját.

        Az aloe mindenesetre megér egy próbát. Nem egy olyan családorvossal találkozni, aki ha tehetné, szinte csak az aloét rendelné betegeinek.

        (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

        Legutóbb frissült: 2013.04.22 23:23
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Haspuffadás

        Haspuffadás

        Cs. K. fordító

        Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerben.

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        Funkcionális élelmiszerek

        Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

        Helyes táplálkozás - de hogyan?

        Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

        Aloe vera - Mire jó?

        Az aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) lándzsa alakú leveleinek kivonatát több ezer éve használják sebgyógyításra és bőrproblémák enyhítésére. A levelek belső erezetében található gumitej szárítva hashajtó hatású.

        Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

        Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Adunk pár tippet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.