Nőnek nem jó férfiszívet kapni

Független Hírügynökség
megjelent:

A szívátültetések jobban sikerülnek akkor, ha a donor és a befogadó azonos nemű, állapították meg amerikai kutatók. Rejtély, hogy miért gyakoribbak a kilökődések akkor, ha férfi kap női szívet vagy fordítva.

A BBC brit közszolgálati hírportál csütörtöki cikke szerint az amerikai kutatók 18 ezer szívátültetési esetet vizsgáltak meg. Azt találták, hogy a műtét utáni kilökődés az első hónapban 25 százalékkal volt az átlag alatt akkor, ha a donor és a befogadó azonos nemű volt. Ugyanez az arány 13 százalékkal volt az átlag alatt a műtét utáni első évben.

A legrosszabb az a forgatókönyv, amikor nő férfiszívet kap. A szívátültetések 70 százalékában egyébként a donor és a befogadó neme azonos.

Az orvosok nem tudják, miért gyakoribb a kilökődés ellenkező neműek közötti szervátültetéskor, mivel anatómiailag a férfi és a nő szíve nem különbözik. Feltételezik, hogy a méretbeli különbség lehet a probléma fő oka.

Egy kis mérgesgáz jót tesz a szívnek

Az erősen mérgező hidrogénszulfid gáz (H2S) kis adagban alkalmazva véd a szívelégtelenségtől. Ezt fedezték fel amerikai kutatók egérkísérleteken keresztül.

A rohadt tojás szagú, színtelen, gyúlékony gáz kéntartalmú szerves vegyületek bomlásakor keletkezik, előfordul vulkáni gázokban és ásványvizekben is. Életveszélyes a bányászok és a szennyvízzel dolgozók számára.

Nemrég felfedezték, hogy kis mennyiségben termelődik az emlősök szervezetében - így az emberében is - , és jótékony fiziológiai hatása van.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.