Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

Mit okozhat ez a fogyasztási tendencia?

A fenti adatok a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával készült közös kutatásából származnak, amely a magyarok kalciumbeviteli szokásait vizsgálta. Az emberi szervezet a vér kalciumtartalmát szigorúan állandó szinten tartja, a vizeleten és székleten keresztül naponta veszít kalciumot, melyet pótolni kell. Ezt külső forrásból kell bejuttatni. Egy felnőtt embernek ahhoz, hogy a napi veszteséget pótolja, körülbelül 1000 mg kalciumot kell szervezetébe juttatnia.

Amennyiben a táplálék kalciumtartalma nem elegendő, a szervezet a raktáraiból, tehát a csontokból szabadít fel kalciumot. Ez egyrészt csökkenti a csontok mennyiségét, másrészt rontja azok minőségét. A csontokból történő kalciumkivonás során olyan hormonális változások történnek (növekszik a parathormon szintje), ami a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát is növeli.

Kiket veszélyeztet a kalciumhiány?

A kalciumhiányos táplálkozás minden korosztályban kockázati tényező. Fiatalkorban gátolja a genetikailag meghatározott maximális csonttömeg kialakulását ezért fontos, hogy már gyermekkorban is megfelelő mennyiségű kalcium jusson a szervezetbe. Idős korban a csontvesztés ütemét növeli, és a csonttörések kockázatát fokozza.

Mit lehet tenni, hogy ne alakulhasson ki kalciumhiány?

Figyelni kell arra, hogy az elfogyasztott étel-ital megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazzon. Tejtermékek nélkül egy átlagos magyar ember étrendje körülbelül 500-600 mg kalciumot tartalmaz. Jelentős mennyiségű kalcium a tejtermékekben van. Magyarországon ugyanakkor nagyon sokan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.

Mit lehet tenni abban az esetben, ha már kialakult a kalciumhiány?

Kalciumból hatalmas raktáraink vannak, ezért a kalciumhiányos táplálkozás nem a tartalékok kiürüléséhez, hanem a szabályozás felborulásához vezet. Ez okozhat egészségkárosodást. A megfelelő mennyiségű, napi 1000 mg kalcium bevitelére minden nap figyelmet kell fordítanunk.

Részletesen Amit tudni kell a kalciumról

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke

Frissítve: 2018.07.04. 11:25, Megjelent: 2018.07.03. 08:57
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Kalcium téma, Csontritkulás téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló