Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Második alkalommal szervezték meg a középiskolásoknak szóló Semmelweis Egészségverseny döntőjét, amelynek március végén a Semmelweis Egyetem adott otthont. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból három csapat is indult, és az ÖKO-Párt nyert.

A versenyre ötfős csapatok jelentkezhettek, egy iskolából, osztályból akár több csapat is.

A megmérettetés célja megismertetni a 15 év körüli a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet az egészségük megóvása érdekében, valamint az, hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakulását a középiskolások körében.

Út a döntőig

A verseny I. fordulója tíz, a II. fordulója pedig két, internetre feltöltött teszt kitöltését jelentette, a feladatokat a Semmelweis Egészségverseny honlapján töltötték ki a diákok. Egy teszt 50 kérdésből állt. A verseny III. fordulójában egy pályamunkát kellett készíteni, a diákok fő feladata ebben a fordulóban megtanulni csapatként dolgozni, valamint kutatómunkát végezni a megadott témában. Ezt kellett végül prezentálni. A feladattal egy egészen új megközelítésbe helyezték az egészségnevelést.

A döntőbe bejutott csapatok 12 állomáson 6 elméleti és 6 gyakorlati feladatot teljesítettek, ezen 180 középiskolás indult, a jelentkező csapatok interaktív feladatok megoldásával mérték össze tudásukat, a szervezésben 120 orvostanhallgató vett részt.

A védőoltásokkal kapcsolatban az egyik feladat az volt, hogy az interneten fellelhető oltásellenes bejegyzések ellen kellett érvelniük, és meggyőzniük a szerzőt a védőoltások fontosságáról. Az egészséges táplálkozás témakörével kapcsolatban az ún. divatdiétákról kellett kifejteniük a véleményüket a versenyzőknek, és érvelniük a saját csapatuk által egészségesnek gondolt diéta mellett.

Baráti alakulat

Öko-párt csapatképA győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumot három csapat képviselte, közülük a ZseniKém (Utassy Gréta, Balogh Lili, Szép Luca, Somjai Eszter, Péch Klaudia) csapata a tizennyolcadik helyezést érte el, a Covalent Bond (Fodor Fanni, Székely Zsófi, Gács Katinka, Lukács Anna, Sándor András) csapata pedig kilencedik lett.

A győztes az ÖKO-Párt (Győrik Dorka, Karcagi Adél, Kastal Csilla, Sütöri Sára, Nagy Patrik) lett, Győrik Dorka a WEBBeteg.hu kérdésére elmesélte, hogy az összeszokott, osztálytársakból álló alakulat már tavaly is indult a versenyen, akkor 3. helyezést értek el.

„Inkább baráti alapon szerveződött a csapatunk, bár mindannyian biológia fakultációsok voltunk, de a többség egyáltalán nem ilyen irányba tanul tovább” – tette hozzá a diák, aki azt is elmondta, hogy az online fordulóknál felosztották a témákat, a pályamunkánál pedig együtt dolgoztak, de itt is mindenkinek meg volt a saját feladata. Az igazi nagy felkészülést a döntő előtti hetekre hagyták.

„A sikerünk titka leginkább abban rejlik, hogy nagyon jól tudunk csapatban dolgozni, teljesen kiegészítjük egymást, és ez stresszhelyzetben még inkább működik. Fontos volt, hogy a tárgyi tudáson kívül használjuk a fejünket és logikusan gondolkodjunk. Ezenkívül a lelkesedésünk és a motivációnk is sokat számított.”

Odafigyelünk a többiekre

Terjeszteni a jó példát

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) tagjai a Semmelweis Egyetemen tanuló orvostanhallgatók, akik célként tűzték ki a fiatalok egészségének védelmét. A verseny szervezői szerint a program legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt, kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát.

Dorka úgy véli, hogy adott esetben egy újraélesztésnél, egy sérült ellátásánál higgadtan tudnak majd viselkedni, ami rendkívül fontos egy ilyen helyzetben. Az egészségtudatos táplálkozásnál kapott információk pedig nagyon hasznosak a számukra, illetve a drog, alkohol és dohányzás prevenciójának ismeretével könnyebben odafigyelnek társainkra.

Az egészségtudatosság mindannyiunknak fontos, és igyekszünk minden új információt beépíteni a mindennapjainkba, legyen szó a táplálkozásról, mozgásról vagy akár prevencióról. Igyekszünk ezt a környezetünkben is tudatosítani – tette hozzá a diák.

Ők voltak a legjobbak

  • I. helyezett: ÖKO-Párt – Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr
  • II. helyezett: Sanior Pisce – Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó
  • III. helyezett: Csontszövetség – Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza
  • IV. helyezett: Zrínyi Zeg. – Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Kép forrása: ÖKO-Párt

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.