Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Második alkalommal szervezték meg a középiskolásoknak szóló Semmelweis Egészségverseny döntőjét, amelynek március végén a Semmelweis Egyetem adott otthont. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból három csapat is indult, és az ÖKO-Párt nyert.

A versenyre ötfős csapatok jelentkezhettek, egy iskolából, osztályból akár több csapat is.

A megmérettetés célja megismertetni a 15 év körüli a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet az egészségük megóvása érdekében, valamint az, hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakulását a középiskolások körében.

Út a döntőig

A verseny I. fordulója tíz, a II. fordulója pedig két, internetre feltöltött teszt kitöltését jelentette, a feladatokat a Semmelweis Egészségverseny honlapján töltötték ki a diákok. Egy teszt 50 kérdésből állt. A verseny III. fordulójában egy pályamunkát kellett készíteni, a diákok fő feladata ebben a fordulóban megtanulni csapatként dolgozni, valamint kutatómunkát végezni a megadott témában. Ezt kellett végül prezentálni. A feladattal egy egészen új megközelítésbe helyezték az egészségnevelést.

A döntőbe bejutott csapatok 12 állomáson 6 elméleti és 6 gyakorlati feladatot teljesítettek, ezen 180 középiskolás indult, a jelentkező csapatok interaktív feladatok megoldásával mérték össze tudásukat, a szervezésben 120 orvostanhallgató vett részt.

A védőoltásokkal kapcsolatban az egyik feladat az volt, hogy az interneten fellelhető oltásellenes bejegyzések ellen kellett érvelniük, és meggyőzniük a szerzőt a védőoltások fontosságáról. Az egészséges táplálkozás témakörével kapcsolatban az ún. divatdiétákról kellett kifejteniük a véleményüket a versenyzőknek, és érvelniük a saját csapatuk által egészségesnek gondolt diéta mellett.

Baráti alakulat

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumot három csapat képviselte, közülük a ZseniKém (Utassy Gréta, Balogh Lili, Szép Luca, Somjai Eszter, Péch Klaudia) csapata a tizennyolcadik helyezést érte el, a Covalent Bond (Fodor Fanni, Székely Zsófi, Gács Katinka, Lukács Anna, Sándor András) csapata pedig kilencedik lett.

A győztes az ÖKO-Párt (Győrik Dorka, Karcagi Adél, Kastal Csilla, Sütöri Sára, Nagy Patrik) lett, Győrik Dorka a WEBBeteg.hu kérdésére elmesélte, hogy az összeszokott, osztálytársakból álló alakulat már tavaly is indult a versenyen, akkor 3. helyezést értek el.

„Inkább baráti alapon szerveződött a csapatunk, bár mindannyian biológia fakultációsok voltunk, de a többség egyáltalán nem ilyen irányba tanul tovább” – tette hozzá a diák, aki azt is elmondta, hogy az online fordulóknál felosztották a témákat, a pályamunkánál pedig együtt dolgoztak, de itt is mindenkinek meg volt a saját feladata. Az igazi nagy felkészülést a döntő előtti hetekre hagyták.

„A sikerünk titka leginkább abban rejlik, hogy nagyon jól tudunk csapatban dolgozni, teljesen kiegészítjük egymást, és ez stresszhelyzetben még inkább működik. Fontos volt, hogy a tárgyi tudáson kívül használjuk a fejünket és logikusan gondolkodjunk. Ezenkívül a lelkesedésünk és a motivációnk is sokat számított.”

Odafigyelünk a többiekre

Terjeszteni a jó példát!

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) tagjai a Semmelweis Egyetemen tanuló orvostanhallgatók, akik célként tűzték ki a fiatalok egészségének védelmét. A verseny szervezői szerint a program legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt, kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát.

Dorka úgy véli, hogy adott esetben egy újraélesztésnél, egy sérült ellátásánál higgadtan tudnak majd viselkedni, ami rendkívül fontos egy ilyen helyzetben. Az egészségtudatos táplálkozásnál kapott információk pedig nagyon hasznosak a számukra, illetve a drog, alkohol és dohányzás prevenciójának ismeretével könnyebben odafigyelnek társainkra.

Az egészségtudatosság mindannyiunknak fontos, és igyekszünk minden új információt beépíteni a mindennapjainkba, legyen szó a táplálkozásról, mozgásról vagy akár prevencióról. Igyekszünk ezt a környezetünkben is tudatosítani – tette hozzá a diák.

Ők voltak a legjobbak

  • I. helyezett: ÖKO-Párt – Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr
  • II. helyezett: Sanior Pisce – Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó
  • III. helyezett: Csontszövetség – Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza
  • IV. helyezett: Zrínyi Zeg. – Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Kép forrása: ÖKO-Párt

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Prof. Dr. Sápi Zoltán:...

Oktat, tantermi előadásokat tart a graduális és posztgraduális orvosképzés keretében, a rezidenseket terelgeti, illetve az aspirációs citológiai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.