Teljes munkaidőben is dolgozhatnak a rehabilitációs ellátásban részesülők

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Megváltoztak a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai. Jó hír, hogy akár teljes munkaidőben is vállalhatnak munkát, de figyelniük kell a keresetkorlátra, nem mindegy ugyanis, hogy az egymást követő három hónapban mekkora jövedelemre tettek szert.

Több érintett is megmaradt egészségi állapotával szeretne munkát vállalni, főként anyagi megfontolásból, továbbá azért, mert a társadalom hasznos tagjai szeretnének maradni, illetve így könnyebb elviselni az egészségi problémákat. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, így rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő személyek meghatározott feltételek szerint vállalhatnak munkát. Mutatjuk a legfontosabb változásokat!

Ön tudja? Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

Május 1-től életbe lépett az új szabály

A rehabilitációs ellátásban részesülők eddig csak munkaidő-korlátozással vállalhattak munkát, az ellátás folyósítását pedig szüneteltetni kellett arra az időtartamra, amikor az ellátott keresőtevékenységet végzett vagy közfoglalkoztatásban vett részt, és amennyiben a heti munkaideje meghaladta a 20 órát az Mmtv. ide vonatkozó bekezdése alapján.

Tudta?

A megváltozott munkaképességűek ellátásaira az jogosult, akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

- rehabilitációs ellátásra jogosult, ha rehabilitálható,
- rokkantsági ellátásra jogosult, ha a rehabilitációja nem javasolt, vagy ha rehabilitálható, de a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az öt évet nem haladja meg.

Bővebben Rehabilitáció: a legfontosabb tudnivalók

Az ellátottakra 2016. május elsejétől ugyanazok a munkavégzési feltételek vonatkoznak, mint a rokkantsági ellátásban részesülőkre, azaz megszűnik a heti húsz órában limitált munkaidő, így teljes munkaidőben is lehet dolgozni a rehabilitációs ellátás mellett. Arra azonban figyelni kell, hogy az ellátás melletti bruttó kereset összege három egymást követő hónap mindegyikében ne legyen magasabb, mint a mindenkori minimálbér másfélszerese (jelenleg havi bruttó 166.500 forint), egyéni és társas vállalkozó esetén – legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén – ne haladja meg a garantált bérminimum másfélszeresét (havi bruttó 193.500 forintot). Amennyiben a jövedelem a három egymást követő hónap mindegyikében túllépné a korlátot, akkor megszűnik a rehabilitációs ellátás.

A jogszabályváltozás jó alkalmat teremthet mind a dolgozók, mind a munkáltatók körében a munkavégzés, beosztás rugalmasabb kezelésére, és így 4, 6 vagy akár 8 órás munkakörök kialakítására van lehetőség a speciális csoport munkavállalási arányának növelése érdekében. (HR Portal)

Változás az is, hogy a munkaidőbeli korlát túllépése (heti 20 órát meghaladva) miatt szüneteltetett rehabilitációs ellátást május 1-től újra folyósíthatják egészen addig, amíg a jogosultsági idő tart.

Rokkantsági ellátás mellett az eddigi munkavégzési feltételek maradnak érvényben, az ellátását akkor kell megszüntetni, ha az érintett keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a mindenkori minimálbér 150 százalékát.

Hasznos tanács

Kérjen egy ellenőrzést a keresetére vonatkozóan a munkáltatójánál, mert nem minden esetben egyértelmű, hogy a fenti összegekbe mi tartozik bele, például a bónuszkifizetés vagy az utazástámogatás 9 forinton felüli része a keresetkorlát szempontjából jövedelemnek számít.

(WEBBeteg.hu - T. A., újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.