Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen

MTI
megjelent: 2015.01.15.

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményük szerint január elsejétől a kockázatos élelmiszerek esetében a 200 kilogrammnál nehezebb, illetve adó nélkül 250 ezer forintot meghaladó értékű élelmiszerszállítmányokra is ekáer-számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják.

Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, a húskészítmények és a halak, a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin.

Az élelmiszerek tekintetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell.

Az ekáer-rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot - tartalmazza a tájékoztatás.

A közlemény emlékeztet arra: a NAV ellenőrzései alkalmával többször akadályozta meg, hogy emberi egészséget veszélyeztető élelmiszer kerüljön az üzletek polcaira. Például hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban hordóban szállított feltört tojás akadt fenn a NAV és a Nébih közös ellenőrzései alkalmával.

Ezen túl az élelmiszeripari termékekkel - egyebek között a liszt, a cukor, az étolaj, a kávé, a hús - kapcsolatban elkövetett áfa-csalások miatt 2011 óta a NAV pénzügyi nyomozói mintegy 400 nyomozást indítottak. Ezekben az ügyekben 86 milliárd forint áfát csaltak el az elkövetők.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a termékteszt

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat....

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus-járvány idején

A Nébih szemléletformáló munkája során minden eszközt megragad ahhoz, hogy a vásárlókat a hétköznapokban is a helyes vásárlói magatartásra...

Étel okozta megbetegedések

Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott)...

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium...

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes...

Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty...

Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?

Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.