A háztartásban előforduló ózon veszélyei

DRportal
megjelent:

Ebben az áttekintésben az otthonunkban előforduló ózongáz lehetséges veszélyeit vesszük sorra.

A háztartásokban tisztítási, légfertőtlenítési, egészség-megőrzési szándékkal alkalmaznak olyan eszközöket, amelyek ózongázt bocsátanak ki magukból. Ennek a gáznak a szervezetre gyakorolt hatása veszélyes lehet mind emberek, mind háziállatok számára, ha sokáig és komolyabb koncentrátumban vannak kitéve a belégzésének.

Kevesen képesek megérezni a már veszélyes mennyiségű ózon illatát a levegőben. Ha 24 órán át lélegzünk be olyan levegőt, melyben az ózon koncentrációja meghaladja a 0,05 ppm-et - tehát a millió egységben 0,05 egység ózon sűrűséget – az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

  • Tüdő irritáció, vagy fertőzés
  • Légzési nehézségek, köhögés, zihálás
  • Maradandó tüdőkárosodás
  • Asztma kiújulása
  • Nagyobb esély tüdőbetegségek kialakulására
  • Csökkent légzéskapacitás

Sokan használnak ózont, azért hogy megszabaduljanak a penésztől otthonukban. Amellett, hogy ez nagyon veszélyes, elég nehéz megfelelő koncentrátumban, megfelelő ideig ózonnal elárasztani a házat. Ha véletlenül mégis sikerülne az összes penész spórát elpusztítani otthonunkban, még így is van rá esély bizonyos penészfajoknál, hogy allergén vagy mérgező maradványok maradnak a házban az eljárás után. Egy halott penészspóra ugyan már képtelen a növekedésre, de még ugyanúgy belélegezhető.

Sokan ózon alapú légtisztítókat használnak az otthonukban. Az ózon bizonyos esetekben megfelelő segítség, de ne tévesszük szem elől, hogy erős oxidáns, így a házban található eszközök hamarabb oxidálódhatnak az ózon miatt. Az ózon használata miatt ráadásul megnövekedhet a ház légterében a szubmikron részecskék száma, ami szintén légúti problémákhoz vezethet.

Sok légtisztító készülék van a piacon, és a legtöbbjük nem bocsát ki veszélyes mennyiségű ózont, de néhány körülmény megnövelheti a kockázatot. Egy vizsgálat során egy nagy termekbe kifejlesztett légtisztítót helyeztek el egy kisebb, 32 négyzetméteres szobában és a legmagasabb fokozaton alkalmazták. Az ózonkoncentráció nagyon gyorsan a megengedett határ tízszeresére nőtt. Más kutatások rámutattak, hogy az is fontos, a helyiségek ajtóit milyen gyakran nyitják és zárják, és milyen rendszeresen szellőztetnek az otthonban.

Az ózont kibocsátó légtisztítók esetében általános szabályként kijelenthetjük, hogy a legegészségesebb, ha a szagok forrását távolítjuk el, és csak alacsony fokozaton használjuk az eszközt, a termékleírásban ajánlott méretű helységben.

(DRportal)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.