A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására

Szerző: drportal.hu

Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.

Az Aberdeen University tudósai felfedezték, hogy az európai származású emberek génkészletében, nagy valószínűséggel vannak olyan gének, amelyek arra késztetik őket, hogy a zsíros ételeket és alkoholt fogyasszanak.

Dr. Alasdair MacKenzie, a kutatás vezetőjének magyarázata szerint, a galanin nevű neuropeptid szabályozza az agyban a különböző ételek iránti vágyat. A galanin működését egy genetikai kapcsoló kontrollálja, ami ha túlságosan aktívan működik, nagyobb valószínűséggel vágyakozunk majd a zsíros ételek és az alkohol után.

Dr. MacKenzie hozzátette, hogy az európaiakhoz képest gyengébb kapcsoló az ázsiaiakra jellemző, ami arra enged következtetni, hogy ők kevésbé hajlamosak ezekre a választásokra.

Dr. MacKenzie úgy hiszi, a felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására.

Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be, későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel.

Mindezek mellett Dr. MacKenzie szerint a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyugati országokba költöző ázsiaiak az említett gyengébb genetikai kapcsoló ellenére sem maradnak immunisak az elhízással és az alkohollal szemben.

(DRportal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Iskolai étkeztetés és gyermekkori...

Hazánkban minden negyedik gyerekkorú lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, keveset mozog, sportol, és nem fogyaszt kellő mennyiségű...

Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Mítoszok és félreértések...

Az ESMO 2012-es Bécsben rendezett kongresszusán a daganatos megbetegedések megelőzéséért folytatott küzdelem volt a központi téma. A kongresszuson...

A zsíros ételek csökkenthetik az...

A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.