A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására

Szerző: drportal.hu

Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.

Az Aberdeen University tudósai felfedezték, hogy az európai származású emberek génkészletében, nagy valószínűséggel vannak olyan gének, amelyek arra késztetik őket, hogy a zsíros ételeket és alkoholt fogyasszanak.

Dr. Alasdair MacKenzie, a kutatás vezetőjének magyarázata szerint, a galanin nevű neuropeptid szabályozza az agyban a különböző ételek iránti vágyat. A galanin működését egy genetikai kapcsoló kontrollálja, ami ha túlságosan aktívan működik, nagyobb valószínűséggel vágyakozunk majd a zsíros ételek és az alkohol után.

Dr. MacKenzie hozzátette, hogy az európaiakhoz képest gyengébb kapcsoló az ázsiaiakra jellemző, ami arra enged következtetni, hogy ők kevésbé hajlamosak ezekre a választásokra.

Dr. MacKenzie úgy hiszi, a felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására.

Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be, későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel.

Mindezek mellett Dr. MacKenzie szerint a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyugati országokba költöző ázsiaiak az említett gyengébb genetikai kapcsoló ellenére sem maradnak immunisak az elhízással és az alkohollal szemben.

(DRportal)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Iskolai étkeztetés és gyermekkori...

Hazánkban minden negyedik gyerekkorú lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, keveset mozog, sportol, és nem fogyaszt kellő mennyiségű...

Tévhitek a zsírokról és az...

Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok - főképp a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűek...

Mítoszok és félreértések...

Az ESMO 2012-es Bécsben rendezett kongresszusán a daganatos megbetegedések megelőzéséért folytatott küzdelem volt a központi téma. A kongresszuson...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.