A 137-00 az ifjúsági lelkisegély telefonszolgálat új hívószáma

Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata
megjelent:

A Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége ezentúl a 137-00 ingyenes számon hívható hétfőtől szombatig reggel 9 órától este 9 óráig.

Egyelőre csak vezetékes telefonról és 30-as mobilról érhető el, a másik két mobilszolgáltatóval folynak az egyeztetések. Az ország különböző részein működő tagszolgálatok együttesen biztosítják a tizenkét órás elérhetőséget. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget. A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent.

Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet. Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

Világszerte működnek a fejlett országokban telefonos lelkisegély szolgálatok, az első az 1800-as évek végén alakult, Magyarországon az 1970-es években kezdték létrehozni őket. Számos nemzetközi és hazai kutatás igazolja hatékonyságukat a kríziskezelés és az öngyilkosság-megelőzés területén. Sokszor egyetlen, jól vezetett beszélgetés segít az élet mellett dönteni.

A szolgálatoknál féléves képzésen átesett önkéntes ügyelők veszik fel a telefont, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak arra, hogy bajba jutott embertársaiknak segítsenek. Anonimitásban dolgoznak, nem a kilétük fontos, hanem az a támogató jelenlét, ami a nehéz élethelyzetbe került hívónak segítségére van. A telefonálónak sem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

ifjúsági lelki elsősegély

(Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.