A 137-00 az ifjúsági lelkisegély telefonszolgálat új hívószáma

Szerző: Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata

A Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége ezentúl a 137-00 ingyenes számon hívható hétfőtől szombatig reggel 9 órától este 9 óráig.

A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

Egyelőre csak vezetékes telefonról és 30-as mobilról érhető el, a másik két mobilszolgáltatóval folynak az egyeztetések. Az ország különböző részein működő tagszolgálatok együttesen biztosítják a tizenkét órás elérhetőséget. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget. A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent.

Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet. Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

Világszerte működnek a fejlett országokban telefonos lelkisegély szolgálatok, az első az 1800-as évek végén alakult, Magyarországon az 1970-es években kezdték létrehozni őket. Számos nemzetközi és hazai kutatás igazolja hatékonyságukat a kríziskezelés és az öngyilkosság-megelőzés területén. Sokszor egyetlen, jól vezetett beszélgetés segít az élet mellett dönteni.

A szolgálatoknál féléves képzésen átesett önkéntes ügyelők veszik fel a telefont, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak arra, hogy bajba jutott embertársaiknak segítsenek. Anonimitásban dolgoznak, nem a kilétük fontos, hanem az a támogató jelenlét, ami a nehéz élethelyzetbe került hívónak segítségére van. A telefonálónak sem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

elsősegélylelkisegély

(Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Telefonos lelkisegély - A megértő...

A lelkisegély telefonszolgálat elsősorban magával a beszélgetéssel és a meghallgatással kíván segíteni.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.