• A 137-00 az ifjúsági lelkisegély telefonszolgálat új hívószáma

    Szerző: Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata

    A Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége ezentúl a 137-00 ingyenes számon hívható hétfőtől szombatig reggel 9 órától este 9 óráig.

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható>>

    Egyelőre csak vezetékes telefonról és 30-as mobilról érhető el, a másik két mobilszolgáltatóval folynak az egyeztetések. Az ország különböző részein működő tagszolgálatok együttesen biztosítják a tizenkét órás elérhetőséget. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget.  A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

    A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent.

    Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet. Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

    Hirdetés

    Világszerte működnek a fejlett országokban telefonos lelkisegély szolgálatok, az első az 1800-as évek végén alakult, Magyarországon az 1970-es években kezdték létrehozni őket. Számos nemzetközi és hazai kutatás igazolja hatékonyságukat a kríziskezelés és az öngyilkosság-megelőzés területén. Sokszor egyetlen, jól vezetett beszélgetés segít az élet mellett dönteni.

    A szolgálatoknál féléves képzésen átesett önkéntes ügyelők veszik fel a telefont, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak arra, hogy bajba jutott embertársaiknak segítsenek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anonimitásban dolgoznak, nem a kilétük fontos, hanem az a támogató jelenlét, ami a nehéz élethelyzetbe került hívónak segítségére van. A telefonálónak sem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    (Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata)

    Legutóbb frissült: 2014.04.09 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai élményekkel

    Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne riogassák a gyermekeket az iskolakezdéssel, a pedagógusok személyével és a nem létező, okafogyott rémtörténetekkel, büntetésekkel. A diákok napjukból mintegy nyolc órát az adott oktatási intézményben töltenek. Nem mindegy, milyen lelki, egészségi és fizikai állapotban állnak a kihívások elé.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

    Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

    Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

    Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti. Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő? A WEBBeteg gyermekpszichológusának összefoglalója az iskolakezdéssel járó lelki megpróbáltatásokról.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.