Mi is a baj a ló húsával?

Szerző: WEBBeteg

Ha az IKEA-s lóhúsbotrány kapcsán akarunk egy kicsit azon filozofálgatni, hogy mi is a baj a ló húsával, már a legelején ki kell jelentenünk, hogy az égvilágon semmi. Élettanilag összetevői tökéletesen megfelelnek a szervezetnek, sovány, ugyan igaz, hogy kicsit édesebb, mint a marha. A lóhús tehát minden további nélkül fogyasztható, az igazi baj vele mindössze annyi, hogy nem volt a címkéken feltüntetve.

A lóhús egészséges, tápértékét és összetevőit is figyelembe véve jobb, mint a marha. Ugyanis míg például 100 gramm lóhús csak 3 gramm zsírt tartalmaz, addig ez ugyanennyi marhalapockában már 6,2 gramm is lehet. Az energiatartalma is alacsonyabb, a szénhidráttartalma viszont magasabb, ezért az íze édesebb. Ha a sertéshússal akarjuk összevetni, akkor azt látjuk, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetétele is, ez ugyancsak jótékony hatású az emberi szervezet számára, és telítetlen zsírsavakban is gazdagabb, mint a disznó. Gyorsabban fel is szívódik és a lóhús teljes értékű fehérjét tartalmaz.

Lóhús és marhahús tápanyagtartalma

Lóhús (100 g)

  • Szénhidrát (g) 1
  • Fehérje (g) 22
  • Zsír (g) 3
  • Energia (kcal) 110
  • Rost 0
  • Koleszterin (mg) 70

Marha lapocka (100 g)

  • Szénhidrát (g) 0,6
  • Fehérje (g) 21
  • Zsír (g) 6,2
  • Energia (kcal) 147
  • Rost 0
  • Koleszterin (mg) 60

Ugyanúgy vörös hús azonban, mint a marha, így még a kedvező tápanyagösszetétel mellett is csak ritkán ajánlott a fogyasztása. Túlzott bevitel esetén ugyanis köszvényesedéshez vezethet.

– Nem igaz, hogy a lóhús egészségtelen vagy káros lenne, a baj abból adódik, hogy ezt marhahúsként próbálták eladni, s a csomagoláson is így volt feltüntetve. Ettől kezdve pedig azt sem lehet tudni, hogy az a hús miféle lóból és honnan származott. Az ellenőrzött körülmények között előállított lóhús veszélytelen – magyarázta Barna Lajosné Éva, dietetikus.

A szakértő hozzátette: a lóhúsfogyasztás manapság nem szokás, a háború utáni időkben viszont kényszerűségből is ugyan, de többször ettek lovat az emberek. A lovat jelenleg inkább haszonállatként, mintsem táplálékforrásként tartják számon, ezért a lóhús elleni tiltakozásnak inkább érzelmi okai lehetnek. – Marhahússal keverve sem jelentkezik semmilyen káros hatás – mondta a dietetikus, hozzátéve: például Olasz és Franciaországban az éttermek étlapján is szerepel a lóhús.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kell-e félnünk a húsoktól?

Vihart kavart az Egészségügyi Világszervezet bejelentése, amelyben a vörös húsokat a valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott hústermékeket pedig a...

Kérdések a hús körül - Egyem, ne...

Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.