• Mi is a baj a ló húsával?

        Szerző: WEBBeteg

        Ha az IKEA-s lóhúsbotrány kapcsán akarunk egy kicsit azon filozofálgatni, hogy mi is a baj a ló húsával, már a legelején ki kell jelentenünk, hogy az égvilágon semmi. Élettanilag összetevői tökéletesen megfelelnek a szervezetnek, sovány, ugyan igaz, hogy kicsit édesebb, mint a marha. A lóhús tehát minden további nélkül fogyasztható, az igazi baj vele mindössze annyi, hogy nem volt a címkéken feltüntetve.

        A lóhús egészséges, tápértékét és összetevőit is figyelembe véve jobb, mint a marha. Ugyanis míg például 100 gramm lóhús csak 3 gramm zsírt tartalmaz, addig ez ugyanennyi marhalapockában már 6,2 gramm is lehet. Az energiatartalma is alacsonyabb, a szénhidráttartalma viszont magasabb, ezért az íze édesebb. Ha a sertéshússal akarjuk összevetni, akkor azt látjuk, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetétele is, ez ugyancsak jótékony hatású az emberi szervezet számára, és telítetlen zsírsavakban is gazdagabb, mint a disznó. Gyorsabban fel is szívódik és a lóhús teljes értékű fehérjét tartalmaz.

        Hirdetés

        Lóhús és marhahús tápanyagtartalma


        Lóhús (100 g)

        • Szénhidrát (g) 1
        • Fehérje (g) 22
        • Zsír (g) 3
        • Energia (kcal) 110
        • Rost 0
        • Koleszterin (mg) 70

        Marha lapocka (100 g)

        • Szénhidrát (g) 0,6
        • Fehérje (g) 21
        • Zsír (g) 6,2
        • Energia (kcal) 147
        • Rost 0
        • Koleszterin (mg) 60

        Ugyanúgy vörös hús azonban, mint a marha, így még a kedvező tápanyagösszetétel mellett is csak ritkán ajánlott a fogyasztása. Túlzott bevitel esetén ugyanis köszvényesedéshez vezethet.

        – Nem igaz, hogy a lóhús egészségtelen vagy káros lenne, a baj abból adódik, hogy ezt marhahúsként próbálták eladni, s a csomagoláson is így volt feltüntetve. Ettől kezdve pedig azt sem lehet tudni, hogy az a hús miféle lóból és honnan származott. Az ellenőrzött körülmények között előállított lóhús veszélytelen – magyarázta Barna Lajosné Éva, dietetikus.

        A szakértő hozzátette: a lóhúsfogyasztás manapság nem szokás, a háború utáni időkben viszont kényszerűségből is ugyan, de többször ettek lovat az emberek. A lovat jelenleg inkább haszonállatként, mintsem táplálékforrásként tartják számon, ezért a lóhús elleni tiltakozásnak inkább érzelmi okai lehetnek. – Marhahússal keverve sem jelentkezik semmilyen káros hatás – mondta a dietetikus, hozzátéve: például Olasz és Franciaországban az éttermek étlapján is szerepel a lóhús.

        (WEBBeteg)

        Módosítva: 2013.03.09 23:23, Megjelenés: 2013.03.09 23:23
      • Cikkajánló

        Cukorbetegség

        Cukorbetegség

        Dr. Papp Júlia

        A vakság leggyakoribb oka. Mit tehet a diabétesz szemészeti szövődményei ellen?

        2019-nCoV koronavírus

        2019-nCoV koronavírus

        ÁNTSZ

        A megbetegedések 97 százaléka továbbra is Kínát érinti - Februári összefoglaló.

        Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

        Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

        A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

        Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

        Cukorbetegek húsfogyasztása - Mire kell odafigyelni?

        Húsból miért nem ehet annyit a cukorbeteg, amennyit akar, ha egyszer a napi szénhidrátszámítás szerint nem kell figyelembe venni a szénhidráttartalmát?

        Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?

        Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három szelet felvágottnak felel meg. Nem sok.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA