Az életmód orvoslás szakértői: a humánkineziológusok

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

A magyar társadalomban egyre erősebb az igény az egészséges életmód kialakítására, illetve egyre többen látják be, hogy életmódjukkal jelentősen befolyásolni képesek az egészségüket is. Az optimális életvitel kialakítását segítik elő a humánkineziológus szakemberek, akik munkáját mostantól a ma megalakult Humánkineziológiai Szakmai Műhely is segíti.

Mivel foglalkozik egy humánkineziológus?

A humánkineziológia az emberi fizikai teljesítmény, állóképesség, terhelhetőség vizsgálatával, erőnlétének megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozó szakág. A mozgás vizsgálatán kívül a humánkineziológusok otthonosan mozognak a táplálkozás és a stressz menedzsment terén is.

A magasan képzett szakembereket tehát nem csak rehabilitációs intézetekben alkalmazzák, de egyre inkább számítanak rájuk a fitness-, wellness létesítmények és akár a szállodák is. Ők azok, akik összekötő kapcsok lehetnek az orvosok és az edzők közt, hiszen tudásuk mindkét területen megalapozott, és a gyakorlatba is kitűnően átültethető.

Fórum az eszmecserére

Mivel Magyarországon elsőként és jelenleg egyedüliként foglalkozunk életmód orvoslással humánkineziológusok bevonásával, egyre több oldalról érkezett hozzánk igény egy szakmai fórum megteremtésére – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical igazgatója.

Éppen ezért október 13-án életre hívtuk az első kerekasztal beszélgetést, Humánkineziológiai Szakmai Műhelyt a szakma képviselői, az orvostársadalom és a mozgással foglalkozó szakemberek számára. Elsődleges célunk volt, hogy olyan egységes alapelveket fektessünk le, amelyek segítik a humánkineziológusok gyakorlati munkáját - ezáltal a fitness termek, wellness szállodák működését -, és a továbbiakban is állandó fórumot teremtsünk a tapasztalatcserére.

Nem mellékesen azt is szeretnénk elérni, hogy az életmód és az egészség közti összefüggések a civil társadalom számára is egyre világosabbak legyenek. A kezdetektől olyan elismert szaktekintélyek támogatják a munkánkat, mint Tihanyi József professzor, Apor Péter professzor, Nyakas Csaba professzor és Rácz Levente adjunktus.

Távlati terveink szerint a humánkineziológus szakma képviselői lesznek azok, akik európai szintű elméleti és gyakorlati tudással segíthetik mindazokat, akik az aktív, harmonikus életmód segítségével szeretnék megőrizni vagy visszaállítani az egészségüket.

Életmód orvoslás

A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Erről beszélt a módszer hazai meghonosítója, dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője. Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cukorbetegközpont - Dr. Bibok György, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.