Életmentő lehet, ha néha megtapogatjuk a pulzusunkat

MTI
megjelent:

Egy új vizsgálat szerint érdemes néha kitapintani a pulzusunkat, mivel a leggyakoribb szívritmus-zavart, a szabálytalan szíműködéssel járó pitvari fibrillációt ezzel egyszerűen felismerhetjük, ezzel pedig életveszélyes állapotot előzhetünk meg.

Szívünk minden része ritmusosan összehúzódva látja el szervezetünket vérrel, illetve általa oxigénnel. Betegségek következtében a szív felső része, a pitvar abbahagyja a rendszeres, szabályos összehúzódást, és remegni, fibrillálni kezd.

Ennek következménye, hogy a pitvarban keletkező, igen szapora elektromos tevékenységnek csak egy része vezetődik át a szívkamrára, ezért a csuklón tapintható pulzus is egyenetlenné, szabálytalanná válik. Az időszakos pitvarremegés sokszor nem okoz egyéb panaszt, legfeljebb némiképp csökken a szív teljesítménye, ám esetleges szövődményei miatt mégis életveszélyes lehet.

A fibrilláló szívpitvarban a ritmusos összehúzódások nélkül a vér alig áramlik, véralvadék keletkezhet, amely elszabadulva életfontosságú szervek, elsősorban az agy ereiben akadhat el, elzárva azokat. Ez agyi katasztrófát eredményez. David Conen és nemzetközi munkacsoportja - amely tanulmányát az Amerikai Orvosi Hetilapban (JAMA) jelentette meg - azt vizsgálta, hogy azoknak az átlagosan 53 éves nőknek, akik alapvetően az amerikai egészségügyben dolgoztak, az életkilátásai hogyan alakultak, ha egyszerre pitvarregemegésük támadt.

A vizsgálati adatok a Nők Egészsége Tanulmány anyagából származtak, melyben 34 722 résztvevő sorsát követték 1993 és 2010 között. A pitvarfibrilláció korábban panaszmentes személyek körében többszörösére növelte a halál kockázatát, döntően a szív- és érrendszeri halálozásét. Ilyen helyzetben a legnagyobb veszély az agyi katasztófa, a stroke. Nagy nemzetközi statisztikák szerint a fibrilláció ötszörösére növeli a stroke kockázatát.

Az agyi katasztrófa a halál mind gyakoribb oka, de túlélés esetén is tartós rokkantságot okozhat. Mivel a szívritmuszavart gyanúját a pulzus megtapintásával mindenki megérezheti, ezért érdemes néha ellenőrizni és szabálytalanság esetén orvoshoz fordulni. Ahogy Roger Moore, színész saját tapasztalata alapján fogalmazott: néha mindenki tapintsa meg a pulzusát, mert az életet menthet.

(MTI)

Cikkajánló

Pulzus
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Wafa Dina, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.