Fáradtan vezetni éppen olyan veszélyes, mint részegen

Medipress
megjelent:

Három óra megszakítás nélküli éjszakai vezetés megfelel annak, mintha részegen ülnénk a volán mögé, állítja egy új brit tanulmány. Már kétórányi vezetés az autópályán, sötétedés után ugyanannyira befolyásolja a teljesítményünket, mintha megittunk volna néhány pohárral.

A kutatást végző szakértők arra kérik az Egyesült Királyság kormányát, hogy az éjszakai vezetés maximumát 2 órában határozza meg rendeletben. Szerintük a szabályozással csökkenteni lehetne a halálos kimenetelű közúti balestek számát, ugyanis a közlekedési balesetek egyötödéért az autóvezetők álmossága tehető felelőssé.

A fáradtságot nem tudják mérni...

Az alkohollal ellentétben, a vezető fáradtsági szintjét semmilyen eszközzel nem tudja mérni a rendőrség, emiatt képtelenség kiszűrni a forgalomból az álmos sofőröket.

A holland Utrechti Egyetem végzett kísérletben a fiatal részvevőknek kettő, négy illetve nyolc órán keresztül kellett éjszakai sötétségben vezetniük, 130 km/h-s állandó sebességgel, minél inkább a sáv közepén maradva.

A kutatási eredmények szerint már az első két óra után olyan vezetési hibákat ejtettek, ami 0,05%-os véralkoholszintnek felelt meg. Három óra elteltével 0,08%, míg négy és fél óra után már 0,10%-os véralkoholszintnek megfelelő hibákat ejtettek a vezetők.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.