Új módszer a premenstruációs szindróma ellen

Szerző: Medipress

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó gyógyszerekről bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkentik a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteggyüttest, a premenstruális szindrómát (PMS). 120 nő tudományosan kellően megalapozott vizsgálatának eredményeit a Reproductive Health folyóiratban közölték.

Premenstruációs feszültség
Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Miért, és hogyan lehet ezen enyhíteni? A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Premenstruációs feszültség>>

Edilberto Rocha Filho szerint, aki a Federal University (Pernambuco, Brazilia) kutatóival együtt dolgozott. „1 vagy 2 gramm esszenciális zsírsavat adva a PMS-el küzdő nőknek jelentősen csökkennek a betegség tünetei. Ráadásul a táplálékkiegészítők nem emelik meg a koleszterinszintet sem” - vélik a kutatók.

A nők olyan 2 grammos kapszulákat szedtek, amelyekben gamma-linolénsav, olajsav, linolénsav, egyéb telítetlen zsírsavak és E-vitamin volt. Ezek hatására a kezelés megkezdését követően 3 illetve 6 hónappal jelentősen csökkentek a PMS szindróma tünetei.

Kevés mellékhatást okoztak, azok is enyhék voltak, és nem volt egyértelmű, hogy azok közvetlenül összefüggnének a kapszulák szedésével. Az eredményeket értékelve Rocha Filho elmondta: „ A PMS zavarja a nők mindennapjait, életminőségük romlik, ráadásul jelentős gazdasági hatásai is vannak azáltal, hogy csökkenti a munkaképességet. Úgy tűnik az eszenciális zsírsavak igéretes gyógymódot jelenthetnek a PMS kezelésében.”

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A premenstruációs szindróma...

A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól...

Premenstruációs szindróma, vagy...

Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között? Hogyan kezelhető a PMDD?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.