• Csonttörésből amputáció - Jogesetek elemzése

    WEBBeteg - Dr. Erdős György
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdős György

    Dr. Erdős György orvosi műhibaperekben jártas ügyvéd osztja meg a WEBBeteg olvasóival két tanulságos jogesetét. Hogyan vezetett egy nyílt törés a végtag amputálásához és milyen ijesztő panaszokat okozott egy vakbél műtét utáni kiadós étkezés? Cikkünkből az esetek jogi "eredményét" és elemzését is megtudhatja.

    Műhiba: Nyílt csonttörésből amputáció

     A szepszis


    A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes (szindróma), amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A folyamat lényege: a szervezet válasza valamilyen külső, káros tényezőre, amelynek következtében gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak.
    Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei>>

    2000 őszén, egy vidéki kisvárosban, a 19 éves ügyfél, aki építőipari technikusnak készült, gördeszkázott. A gördeszkázás közben elesett, piszkos, homokos, füves területen, kiszakadt farmernadrággal, és nyílt lábtöréssel mozdulatlanul várta, amíg a mentők kiérkeznek, és kórházba szállítják.

    A kórházba szállítás után, az egyik vidéki megyei korház Traumatológiai Osztályán, a törést ellátták, megoperálták, azonban annak ellenére, hogy tudták, hogy mintegy másfél órán keresztül nyílt sebbel, koszos földön feküdt, sem a műtét előtt, sem a műtét alatt antibiotikumot nem kapott. Emiatt, két nappal később, a műtét helye elfertőződött, gennyel telítődött, és magas láza lett.

    Általános vérmérgezéses állapotba került, ami miatt az ügyfél lábát térdtől lefelé amputálni kellett, az életét csak ilyen módon tudták megmenteni.

    Hirdetés

     Orvosi műhibák, kártérítési perek


    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.>>

    A tényállásból egyértelmű, és a kártérítési perben kirendelt igazságügyi orvos-szakértő is megállapította, hogy a gyógyintézet ellátása szakmai szabályszegésnek minősül, mert már a műtéti beavatkozás előtt célzottan, nagy dózisú antibiotikumot kellett volna kapni.

    A gyógyintézet ezen mulasztásával okozati összefüggésben keletkezett az ügyfélnek az a kára, hogy egész életét műlábbal kell leélnie, ami a rendkívül hátrányos, és elnehezedett életvitelen túl kihatott a későbbiekben a pályaválasztására is, és nagymértékben elnehezítette tartós párkapcsolatának kialakulását is.

    Vakbélműtét és hiányos tájékoztatás

    Ugyan ebben az évben, egy másik eseteben, nem volt lehetőség kártérítés érvényesítésére, ezért ezt az ügyet nem is vállalta Dr. Erdős György ügyvéd. Ügyfelét egy fővárosi korházban vakbéllel operálták. A műtét nem szokványos módon 20 perc alatt, hanem mintegy másfél óra alatt fejeződött be. Ügyfele vakbele egészen hátul, a csípő táján rögzült, a vakbélnyúlványt innen kellett lefejteni, ami miatt a beleket is megmozgatták.

    Amikor az ügyfél a gyógyintézetet elhagyta jóízűen megebédelt, fűszeres ételeket, és savanyúságot is fogyasztott. Ezek az ételféleségek a beleit rendkívüli módon megterhelték, székrekedést, és nagy fájdalmakat okoztak. Amikor a gyógyintézetbe visszavitték felmerült a bélelzáródás gyanúja, de óriási szerencséjére fél liter ricinusolaj lenyelése után a széklete megindult, fájdalmai elmúltak.

     Vakbélgyulladás és vakbélműtét


    A vakbélgyulladás valójában a vakbél (coecum) alsó részén elhelyezkedő, emberben csökevényes féregnyúlvány (appendix) gyulladása, mely kezeletlenül fatális következményekkel járhat. A betegség az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi indikációja. Vakbélgyulladás és vakbélműtét>>

    Jelen esetben a gyógyintézet nem a kellő gondossággal és körültekintéssel járt el akkor, amikor nem hívta fel az ügyfél figyelmét arra, hogy két héten keresztül diétáznia kell. Ezt a tényt a zárójelentésben sem írták le.

    A gyógyintézet felróható magatartása tehát fennállt, azonban az eset kártérítési igény érvényesítésére mégsem volt alkalmas, mert a felróhatósággal okozati összefüggésben az ügyfélnek kára nem keletkezett, újabb műtétet végezni nem kellett, mivel a gyógyintézet a mulasztását két nappal később a hashajtással reparálni tudta.

     Erdős Ügyvédi Iroda


    Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

    Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja >>

    (WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

    Legutóbb frissült: 2011.01.25 17:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Orvosi műhiba miatt lett epilepsziás a gyerekem? - Jogesetelemzés

    II. é s III. rendű felperesek házastársak, I. rendű felperes ezen házasságból született második gyermekként. Az alperesi gyógyintézet szülészeti–nőgyógyászati osztályának kezelése alatt állt II. rendű felperes, I. rendű felperes édesanyja, aki első gyermekét is, és I. rendű felperest is, császármetszéssel szülte.

    Műhibaper: börtön a nőgyágyásznak - Mi az üzenete az esetnek?

    Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék egy szentesi orvost, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt vontak felelősségre. Tíz éve nem volt ilyen súlyos bírósági ítélet orvos ügyében. A szülész-nőgyógyász szabadulása után még 2 évig biztosan nem gyakorolhatja hivatását.

    Orvosi műhibák, kártérítési perek - Interjú Dr. Erdős György ügyvéddel

    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet, akinek az irodája immár 16 esztendeje foglalkozik műhibaperekkel. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.

    Több orvosi műhiba kerül nyilvánosságra

    A kórházba kerülő betegek két ezrelékét érinti valamilyen műhiba. Az esetek fele a műtőkben fordul elő. Ez az arány az utóbbi időben nem mutat növekedést, csak a nyilvánosságra került esetek száma emelkedett.

    Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

    A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia témáját az orvosi műhibaperek adták. Orvosok, ügyvédek, bírók, egészségügyi intézményvezetők vitatták meg a kártérítési perek kapcsán kialakult hazai tendenciákat.

    Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

    Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten - közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.