• Megtalálták a petefészekrákot okozó géneket?

    Szerző: MTI

    Genetikai mutációk tehetők felelőssé a petefészek daganatos megbetegedésének egyik változatának kialakulásáért. A Johns Hopkins egyetem kutatói két génmutációt is azonosítottak, amelyek feltételezésük szerint az egyik legnehezebben kezelhető petefészekrák-változatot okozza.

    A megállapítások - melyeket két különböző kutatócsoport tett közzé a Science és a New England Journal of Medicine (NEJM) című tudományos folyóiratokban - felvetik a rák kialakulásának eddig nem ismert mechanizmusát is. Bert Vogelstein, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatója és csoportja a Science-ben megjelent cikkében az ARID1A és a PPP2R1A jelöléssel látta el a két új gént. Mint közleményükben hangsúlyozták, eredményük lehetővé teszi új biomarkerek és terápiák kidolgozását a petefészekrák világos sejtes típusánál.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A NEJM-ben megjelent másik friss tanulmányban David Huntsman, a Brit Columbia-i Rákügynökség kutatója és csoportja az ARID1A génre összpontosított. A világos sejtekből álló petefészekrák az összes ilyen tumor mintegy 10-12 százalékát teszi ki, az egyik legagresszívabb forma, kemoterápiára általában nem reagál. Huntsman csoportja úgy találta, hogy az ilyen típusú rákkal élő páciensek 46 százalékánál fordul elő mutáció az ARID1A jelű génnél.

    Egy további típusnál, az endometroid típusú petefészekráknál pedig 30 százalékos a génmutáció gyakorisága. A kutatók úgy vélik, hogy az ARID1A úgynevezett tumorszupresszor gén, amely segít a rákos sejtek megfékezésében. Ha azonban mutálódik, ezt a feladatát nem képes végrehajtani.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.09.09 16:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

    A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások jelenléte esetén körültekintően kell megválasztani a lehetséges legjobb fogamzásgátló eszközt. A legtöbb daganatra a barrier módszerek nincsenek hatással, ezért ezek használata szinte minden esetben megfelelő lehet.

    Küzdelem a petefészekrák ellen

    A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is csatlakozott a petefészekrák világnapjához, melyet május 8-án tartanak. Az intézmény orvosai és szakemberei a világnap hivatalos logójának viselésével hívják fel a figyelmet a betegségre.

    Védelmet jelenthethet a daganatos betegségektől a fogamzásgátló

    A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek a daganatos betegségek bizonyos fajtáival szemben - állapították meg az Aberdeeni Egyetem kutatói.

    Új módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére

    Új, ígéretesnek tűnő módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére amerikai tudósok.

    A fogamzásgátló tabletta csökkenti a petefészekrák kockázatát

    A fogamzásgátló tabletta szedése közel felére csökkenti a petefészekrák kockázatát - legalábbis azon nők esetében, akik minimum 10 éven át szedik a tablettát – olvasható egy, a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmányban.

    Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

    A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások