Húgyhólyagrák - a tumorsejtek "elbújnak" az immunrendszer elől

Szerző: MTI

Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit, amelyek elpusztításukra érkeznek - derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent száma közöltek.

A megállapítás első gyakorlati haszna lehet, hogy a többségében lassan növekvő hólyagtumort el tudják különíteni azoktól az esetektől, amikor agresszívan terjed a daganat.

Milyen tünetek utalhatnak húgyhólyagrákra?
A betegség a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes. A mérsékelten előrehaladott stádiumú betegségben a vezető tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, valamint a vérvizelés (haematuria). A gyakori vizelést a hólyagban növekvő, egyre nagyobb teret betöltő tumor okozza.
Milyen tünetek utalhatnak húgyhólyagrákra?>>

Ez utóbbiak teszik ki az összes hólyagrákos esetek 15 százalékát. Irving Weissman, a Stanford Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy a rákmegelőző állapotban lévő sejtek a CD-47 jelű fehérjével maszkírozzák el magukat.

Az immunrendszer sejtjei, a makrofágok általában felfalják a rákos sejteket, a CD-47 fehérje azonban kikapcsolja működésüket.

"Ez az első alkalom, hogy szilárd tumor őssejtjében találtuk meg ezt a ''ne egyél meg''-jelet" - közölte Weissman.

A kutatók ezután minél több ráktípusnál megnézik, felbukkan-e a távoltartó jel, univerzálisnak számít-e a tumor őssejteknél. A csoport a CD-47-jellel végzett elterelő műveletet korábban leukémiás sejteknél tapasztalta.

A kutatók nagyobb mennyiségben találták meg a CD-47-et azoknál a pácienseknél, akiknél a hólyagrák agresszív formája fejlődött ki a későbbiekben.

Úgy vélik, ez lehetőséget ad a ráktípusok gyorsabb, pontosabb beazonosítására, ezáltal kezelésére.

A csoport laboratóriumi kísérletben monoklonális antitesttel, egy célzott ellenanyaggal megakadályozta, hogy a CD-47 fehérje eltakarhassa a rákos sejteket, így azokat megtalálták a falósejtek.

A "leleplező" technika tökéletesítésével új rákterápiát fejleszthetnek ki a későbbiekben.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.