• Húgyhólyagrák - a tumorsejtek "elbújnak" az immunrendszer elől

    Szerző: MTI

    Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit, amelyek elpusztításukra érkeznek - derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent száma közöltek.

    A megállapítás első gyakorlati haszna lehet, hogy a többségében lassan növekvő hólyagtumort el tudják különíteni azoktól az esetektől, amikor agresszívan terjed a daganat.

    Hirdetés

    Milyen tünetek utalhatnak húgyhólyagrákra?


    A betegség a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes. A mérsékelten előrehaladott stádiumú betegségben a vezető tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, valamint a vérvizelés (haematuria). A gyakori vizelést a hólyagban növekvő, egyre nagyobb teret betöltő tumor okozza. 
    Milyen tünetek utalhatnak húgyhólyagrákra?>>

    Ez utóbbiak teszik ki az összes hólyagrákos esetek 15 százalékát. Irving Weissman, a Stanford Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy a rákmegelőző állapotban lévő sejtek a CD-47 jelű fehérjével maszkírozzák el magukat.

    Az immunrendszer sejtjei, a makrofágok általában felfalják a rákos sejteket, a CD-47 fehérje azonban kikapcsolja működésüket.

    "Ez az első alkalom, hogy szilárd tumor őssejtjében találtuk meg ezt a ''ne egyél meg''-jelet" - közölte Weissman.

    A kutatók ezután minél több ráktípusnál megnézik, felbukkan-e a távoltartó jel, univerzálisnak számít-e a tumor őssejteknél. A csoport a CD-47-jellel végzett elterelő műveletet korábban leukémiás sejteknél tapasztalta.

    A kutatók nagyobb mennyiségben találták meg a CD-47-et azoknál a pácienseknél, akiknél a hólyagrák agresszív formája fejlődött ki a későbbiekben.

    Úgy vélik, ez lehetőséget ad a ráktípusok gyorsabb, pontosabb beazonosítására, ezáltal kezelésére.

    A csoport laboratóriumi kísérletben monoklonális antitesttel, egy célzott ellenanyaggal megakadályozta, hogy a CD-47 fehérje eltakarhassa a rákos sejteket, így azokat megtalálták a falósejtek.

    A "leleplező" technika tökéletesítésével új rákterápiát fejleszthetnek ki a későbbiekben.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.08.04 15:07, Megjelenés: 2009.08.04 15:07
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.