• Az ősz haj védelmet jelenthet a rák ellen?

    Szerző: MTI

    Az ősz haj kellemetlen lehet, ám - megismerve a folyamatot, amely létrehozza - a tudósok úgy vélik, védőhatást jelenthet a rák ellen - közölte a New Scientist című tudományos magazin.

    A melanocitának nevezett sejtek termelik a pigmentet, amely hajunk színét adja, számukat őssejtek tartják a megfelelő szinten. Amikor a hajtüszőkben kevesebb lesz az őssejt, hajunk őszülni kezd. Az őssejtek csökkenésének okát egérkísérletekben találta meg Nisimura Emi, a Tokiói Orvosi Egyetem munkatársa.

    Hirdetés

    A kutatók DNS-károsító radioaktív sugárzásnak és vegyszereknek tették ki az egereket, ami után a sérült őssejtek továbbra is melanocitákká alakultak.

    Később kevesebb melanocita termelődött, ami azt jelenti, egyre kevesebb őssejt őrizte meg átalakulási képességét - jelentették a japán kutatók a Cell című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában.

    Az egerek szőre ezzel egyidejűleg megőszült.

    Nisimura csoportja szerint ugyanez a folyamat vezet az idősödő emberek hajtüszőiben az őssejtek csökkenéséhez, mivel a DNS-t ért károsodás összegződik.

    David Fisher, az amerikai Harvard Egyetem orvosi iskolájának rákkutatója úgy véli, az ehhez hasonló folyamatok védhetnek a rák ellen azáltal, hogy megakadályozzák a sérült DNS-t tartalmazó őssejtek elburjánzását, így nem tudják továbbadni az ártalmas mutációt. "Az egyik vélhetően jótékony hatás a potenciálisan veszélyes, rákmegelőző állapotban lévő sejtek eltávolítása" - mondta Fisher.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.06.22 16:11, Megjelenés: 2009.06.22 16:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Mikor a rák kiújul

    A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

    A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

    A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

    A nagy rákbeteg átalakítás

    Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.