Az ősz haj védelmet jelenthet a rák ellen?

MTI
megjelent:

Az ősz haj kellemetlen lehet, ám - megismerve a folyamatot, amely létrehozza - a tudósok úgy vélik, védőhatást jelenthet a rák ellen - közölte a New Scientist című tudományos magazin.

A melanocitának nevezett sejtek termelik a pigmentet, amely hajunk színét adja, számukat őssejtek tartják a megfelelő szinten. Amikor a hajtüszőkben kevesebb lesz az őssejt, hajunk őszülni kezd. Az őssejtek csökkenésének okát egérkísérletekben találta meg Nisimura Emi, a Tokiói Orvosi Egyetem munkatársa.

A kutatók DNS-károsító radioaktív sugárzásnak és vegyszereknek tették ki az egereket, ami után a sérült őssejtek továbbra is melanocitákká alakultak.

Később kevesebb melanocita termelődött, ami azt jelenti, egyre kevesebb őssejt őrizte meg átalakulási képességét - jelentették a japán kutatók a Cell című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában.

Az egerek szőre ezzel egyidejűleg megőszült.

Nisimura csoportja szerint ugyanez a folyamat vezet az idősödő emberek hajtüszőiben az őssejtek csökkenéséhez, mivel a DNS-t ért károsodás összegződik.

David Fisher, az amerikai Harvard Egyetem orvosi iskolájának rákkutatója úgy véli, az ehhez hasonló folyamatok védhetnek a rák ellen azáltal, hogy megakadályozzák a sérült DNS-t tartalmazó őssejtek elburjánzását, így nem tudják továbbadni az ártalmas mutációt. "Az egyik vélhetően jótékony hatás a potenciálisan veszélyes, rákmegelőző állapotban lévő sejtek eltávolítása" - mondta Fisher.

(MTI)

Cikkajánló

Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.