• Erős Nikolett: Testi, lelki és szellemi rehabilitáció együtt történjen

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Emberfeletti munka, megfeszített munkatempó, és túlórák – a helyzet minden egészségügyi dolgozónak ismerős. Van azonban egy területe az orvoslásnak, ahol az emberfeletti teljesítményt a többinél is kevesebb siker koronázza.

    Az onkológia, s azon belül is a gyermekonkológia nem csak szaktudást, hanem különleges személyiséget is igényel. Gyermekpszichológusként pedig még nagyobb a feladat. A szellemileg, fizikailag és lelkileg is megterhelő munkáról Erős Nikolett, a Semmelweis Egyetem II. számú gyerekklinikájának gyermekpszichológusa mesélt.

    Hirdetés
    NÉVJEGY

    Erős Nikoletta 2007-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pszichológusként és pszichológia szakos tanárként. Ugyanebben az évben, decemberben kezdett el dolgozni a Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinikáján. Feladata az 1/B Onkológia osztályon a beteg gyermekek és szüleik pszichológiai támogatása. A Pécsi Tudomány Egyetem klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológusi képzésén 2008 óta vesz részt.

    – A gimnázium éveim alatt az osztályfőnökünk gyakran hívott pszichológust egy-egy osztályfőnöki órára, aki csapatépítő játékokat, prevenciós előadásokat tartott. Ezeknek az előadásoknak a hatására, a gimnázium harmadik évében döntöttem el, hogy erre a szakra fogok felvételizni – elevenítette fel a gyermekpszichológiához való vonzódásának okát az orvosnő, aki később, egyetemi évei alatt a fejlődéslélektan elméleti és gyakorlati oldalával is megismerkedett. Ekkor pillantott bele először abba az emberfeletti munkába, amit valójában egy gyermekpszichológus jelenléte jelent.

    – Ezeken a kurzusokon ismerkedtem meg Polcz Alaine könyveivel és így az onkopszichológiával is - folytatta Erős Nikolett, aki munkája igazi sikerének azt tartja, amikor sikerül egy gyermeket egy-egy mélypontból kimozdítani. – Ettől nemcsak a gyermek lesz kiegyensúlyozottabb, hanem a szülő is elégedettebb lesz – magyarázta a pszichológus, akinek természetesen a legnagyobb csalódást az okozza – bár a konkrét fizikai gyógyítási folyamathoz nincs köze – ha egy gyermek nem tud meggyógyulni a betegségéből és meghal.

    Komplex munka folyik

    Ahhoz pedig, hogy az egész család túljusson egy pozitív vizsgálati eredmény, a kezelések okozta sokkon és stresszen, a gyermekpszichológusnak nagyon sokat kell dolgoznia. A gyermekek a hosszantartó kórházi kezelések hatására kiszakadnak a családi és iskolai környezetből, fizikailag és érzelmileg is izolálódnak. A megváltozott testkép, énkép önbizalomhiányhoz, a magatartás megváltozásához vezethet, ezért fontos feladata a pszichológusnak az énerősítés – vagyis a pozitív tulajdonságok erősítése.

    – A daganatos betegség kezdetétől komplex rehabilitációs csapat (orvos, nővér, gyógytornász, játékterapeuta, pedagógus, pszichológus) foglalkozik a gyermekkel és segíti a teljes testi-lelki-szellemi rehabilitációt. Az onkológiai osztályon dolgozó pszichológus feladata a daganatos beteg gyermekek, testvéreik és szüleik érzelmi támogatása, betegséggel való megküzdésének segítése – mondta Erős Nikolett, hozzátéve: jó látni, amikor egy gyerek befejezi a kezeléseit, idővel újra közösségbe kerül, meggyógyul.

    Nemcsak a kórházban lenne rá szükség

    Bár egy halálos diagnózis elfogadásánál nagyobb lelki teher aligha hárulhat a szülőkre és a gyerekekre, Erős Nikolett szerint nem csak a kórházakban lenne szükség gyermekpszichológus munkájára. – Gyermekpszichológusra nemcsak a kórházakban, hanem sok más területen is szükség van. Fontosnak tartom a pszichológus jelenlétét az óvodákban és az iskolákban is. A Nevelési Tanácsadók munkája kiemelkedő jelentőségű abban, hogy a kisebb iskolai feszültségek, családi konfliktusok ne növekedjenek komolyabb pszichés betegségekké. Ugyanakkor hosszú várólistára kerülnek a pszichoterápiás segítséget kérő gyermekek, szülők, mivel az intézményeknek nincsen kapacitásuk az összes rászoruló gyermeknek azonnal pszichés támogatást nyújtani – folytatta az orvosnő.

    (Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.09.12 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

    Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

    Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt onkológiai betegség kezelhető optimálisan az előírt onkológiai protokollok betartásával. A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

    Interjú Prof. Dr. Kásler Miklóssal

    Az Országos Onkológiai Intézet hazánk onkológiai módszertani, szervezési, rákmegelőző, oktató, gyógyító, tudományos központja, amelynek immár 22 éve főigazgatója Prof. Dr. Kásler Miklós, aki Sárvárról származik.

    Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus: a cél a tartós, jó életminőségű túlélés

    A pszichoonkológia a daganatos betegek speciális lelki igényei alapján a betegség alatt nyújt pszichés támogatást, egy viszonylag új terület. Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiátert, pszichoterapeutát, a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet onkopszichológusát kérdeztük.

    "Nem csak a betegséget látom, hanem az egész embert" - Interjú az Év orvosával

    Az Astellas- (vagy másik nevén Az év orvosa) díjat orvosok kapják, de nem orvosoktól. A betegek döntenek, kit érjen ez a megtiszteltetés. A díjat és vele a szavazást útjára indító Tegyünk az egészségünkért alapítvány harmadik alkalommal kérdezte meg a pácienseket, kit szeretnének így elismerni. 2009 díjazottjai: Dr. Fábián Ferenc, debreceni onkológus, Dr. Németh Lajos, szekszárdi sebész és Dr. Tóth Árpád Gábor, győri belgyógyász-hematológus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.