Erős Nikolett: Testi, lelki és szellemi rehabilitáció együtt történjen

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Emberfeletti munka, megfeszített munkatempó, és túlórák – a helyzet minden egészségügyi dolgozónak ismerős. Van azonban egy területe az orvoslásnak, ahol az emberfeletti teljesítményt a többinél is kevesebb siker koronázza.

Az onkológia, s azon belül is a gyermekonkológia nem csak szaktudást, hanem különleges személyiséget is igényel. Gyermekpszichológusként pedig még nagyobb a feladat. A szellemileg, fizikailag és lelkileg is megterhelő munkáról Erős Nikolett, a Semmelweis Egyetem II. számú gyerekklinikájának gyermekpszichológusa mesélt.

NÉVJEGY

Erős Nikoletta 2007-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pszichológusként és pszichológia szakos tanárként. Ugyanebben az évben, decemberben kezdett el dolgozni a Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinikáján. Feladata az 1/B Onkológia osztályon a beteg gyermekek és szüleik pszichológiai támogatása. A Pécsi Tudomány Egyetem klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológusi képzésén 2008 óta vesz részt.

– A gimnázium éveim alatt az osztályfőnökünk gyakran hívott pszichológust egy-egy osztályfőnöki órára, aki csapatépítő játékokat, prevenciós előadásokat tartott. Ezeknek az előadásoknak a hatására, a gimnázium harmadik évében döntöttem el, hogy erre a szakra fogok felvételizni – elevenítette fel a gyermekpszichológiához való vonzódásának okát az orvosnő, aki később, egyetemi évei alatt a fejlődéslélektan elméleti és gyakorlati oldalával is megismerkedett. Ekkor pillantott bele először abba az emberfeletti munkába, amit valójában egy gyermekpszichológus jelenléte jelent.

– Ezeken a kurzusokon ismerkedtem meg Polcz Alaine könyveivel és így az onkopszichológiával is - folytatta Erős Nikolett, aki munkája igazi sikerének azt tartja, amikor sikerül egy gyermeket egy-egy mélypontból kimozdítani. – Ettől nemcsak a gyermek lesz kiegyensúlyozottabb, hanem a szülő is elégedettebb lesz – magyarázta a pszichológus, akinek természetesen a legnagyobb csalódást az okozza – bár a konkrét fizikai gyógyítási folyamathoz nincs köze – ha egy gyermek nem tud meggyógyulni a betegségéből és meghal.

Komplex munka folyik

Ahhoz pedig, hogy az egész család túljusson egy pozitív vizsgálati eredmény, a kezelések okozta sokkon és stresszen, a gyermekpszichológusnak nagyon sokat kell dolgoznia. A gyermekek a hosszantartó kórházi kezelések hatására kiszakadnak a családi és iskolai környezetből, fizikailag és érzelmileg is izolálódnak. A megváltozott testkép, énkép önbizalomhiányhoz, a magatartás megváltozásához vezethet, ezért fontos feladata a pszichológusnak az énerősítés – vagyis a pozitív tulajdonságok erősítése.

– A daganatos betegség kezdetétől komplex rehabilitációs csapat (orvos, nővér, gyógytornász, játékterapeuta, pedagógus, pszichológus) foglalkozik a gyermekkel és segíti a teljes testi-lelki-szellemi rehabilitációt. Az onkológiai osztályon dolgozó pszichológus feladata a daganatos beteg gyermekek, testvéreik és szüleik érzelmi támogatása, betegséggel való megküzdésének segítése – mondta Erős Nikolett, hozzátéve: jó látni, amikor egy gyerek befejezi a kezeléseit, idővel újra közösségbe kerül, meggyógyul.

Nemcsak a kórházban lenne rá szükség

Bár egy halálos diagnózis elfogadásánál nagyobb lelki teher aligha hárulhat a szülőkre és a gyerekekre, Erős Nikolett szerint nem csak a kórházakban lenne szükség gyermekpszichológus munkájára. – Gyermekpszichológusra nemcsak a kórházakban, hanem sok más területen is szükség van. Fontosnak tartom a pszichológus jelenlétét az óvodákban és az iskolákban is. A Nevelési Tanácsadók munkája kiemelkedő jelentőségű abban, hogy a kisebb iskolai feszültségek, családi konfliktusok ne növekedjenek komolyabb pszichés betegségekké. Ugyanakkor hosszú várólistára kerülnek a pszichoterápiás segítséget kérő gyermekek, szülők, mivel az intézményeknek nincsen kapacitásuk az összes rászoruló gyermeknek azonnal pszichés támogatást nyújtani – folytatta az orvosnő.

(Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.