Törékenyebbek a cukorbetegek csontjai - Kutatás

Medipress
megjelent:

Bár sok cukorbetegnél normális tartományban van a csontsűrűség, a csonttörési hajlam mégis hasonló, mint a csontritkulásban szenvedőknél – állítják a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai.

65 éves kor felett az orvosok kifejezetten ajánlják a csontsűrűség mérésére irányuló teszteket, hogy felfedjék az esetleges csontritkulást. Mindazonáltal annak eredménye 2-es típusú cukorbetegségben legalábbis kérdéses, ugyanis magas denzitás mellett is nagy a törési kockázat.

Ann V. Schwartz és munkatársai kétféle teszt segítségével térképezték fel cukorbetegekben a csontsűrűség és a csonttörés kapcsolatát, az egyik az úgy nevezett T-skála, a másik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott FRAX-skála. A Journal of the American Medical Association oldalain megjelent tanulmány szerint cukorbetegeknél a sűrűségmérés eredmény rosszabb csoportba kell sorolni, mint hasonló eredményt elért nem cukorbeteg esetén (például a T-skálán mínusz 2 helyett mínusz 2,5-öt kell számolni). A szakértők szerint speciális szűrőteszteket kellene eszközölni cukorbetegek esetén.

Cukorbetegeknél a jónak tűnő csontok esetén sem csökken a törések kockázata

A munkacsoport 9499 nő és 7436 férfi adataival számolt, akik három különböző tanulmány egyikében vettek részt. A vizsgálatok kezdetekor mindegyik beteg 70 év felett volt. A 13 éves utánkövetési idő alatt 84 csípőtörés, és 262 más helyen való törés alakult ki a 770 cukorbeteg hölgy körében, ugyanakkor az 1199 cukorbeteg férfi esetén 32 csípőtörést, és 133 más helyen történő törést regisztráltak.

Ezzel párhuzamosan a statisztikai elemzés megállapította, hogy a törési kockázat abban az esetben is magas volt, ha a csontsűrűség mérése normális értéket mutatott. Vagyis mind a T-skálán, mind a FRAX-skálán érdemes átsorolni rosszabb kategóriába a cukorbeteg egyéneket: a T-skálán már mínusz 2 értéknél csontritkulásosnak kell tekinteni egy cukorbeteget. A jelenség biológiai hátterét sajnos nem tudták fényt deríteni a kutatók.

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegséget könnyű figyelmen kívül hagyni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti.
A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

Csontritkulás esetén ajánlott a több kalcium és D-vitamin bevitele.

Medipress

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.