Nem az eltérő alvás miatt gyakoribb a bölcsőhalál a kisfiúknál

Szerző: Medipress

A szakemberek már régóta tudják, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS = Sudden Infant Death Syndrome ) gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Egy új tanulmány viszont megcáfolja, hogy ennek oka a nemek eltérő alvási-ébredési jellemzői.

A tudósok most rájöttek, hogy a fiú csecsemőket valójában sokkal könnyebb felébreszteni, mint a kislányokat.

„Mivel a fiú újszülötteknél gyakoribb a bölcsőhalál előfordulása, mint a lányoknál, azt várnánk, hogy a kisfiúkat sokkal nehezebb felébreszteni, mint a lányokat" - mondta el Rosemary S.C. Horne, az Ausztrál Nemzeti Orvostudományi Kutatások Tanácsának sajtótájékoztatóján.

„Kutatásunk során azonban a fiatalabb, kettő-négyhetes korú újszülötteknél éppen ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, és mi is elcsodálkoztunk azon, hogy a csecsemők kettő-három hónapos korára eltűnt a különbség a fiúk és kislányok között. Ez az a kor ugyanis, amikor a legnagyobb a bölcsőhalál kockázata”- magyarázta Horne.

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.
A bölcsőhalál okai és megelőzése>>

A bölcsőhalálban elhunyt csecsemők mintegy 60 százaléka fiú. A kutatás során az ausztrál kutatócsapat 50 egészséges csecsemőt vizsgált. Orrlyukukba levegőt fújtak, így próbálták felébreszteni őket. A kettő - négyhetes korú újszülötteknél azt figyelték meg, hogy a kisfiúk sokkal kisebb erejű fújástól felébredtek, mint a kislányok. Ez a különbség viszont lecsökkent a csecsemők két-háromhónapos korára, amikor a bölcsőhalál kockázata a legmagasabb.

„Ha nagyon nehezen tudjuk felébreszteni a csecsemőt, az növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát” - figyelmeztet Dr. Horne, aki egyben a melbourni Monash Egyetem Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.

Fontos, hogy hanyatt feküdjön a baba

Mivel magyarázható akkor ez a 60/40 százalékos halálozási arány? Horne és csapata szerint a szülők a nyugtalanabb fiú csecsemőket gyakran fektetik hasra, ettől remélve, hogy megnyugszanak. A hason alvás pedig megnöveli a bölcsőhalál kockázatát.

„Tanulmányunk hangsúlyozza, hogy a hirtelen csecsemőhalál nem jósolható meg előre, viszont fontos, hogy a szülők ismerjék a kockázati tényezőket: lehetőleg hanyatt fektessük a babát, vigyázzunk, hogy az ágynemű ne kerüljön a fejére, és óvjuk a cigarettafüsttől, mind születése előtt és után” – tette hozzá Dr. Horne.

A tanulmány a Sleep folyóirat augusztus 1-i számában jelent meg.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Túlérzékeny gyermekek: tippek...

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros...

Ventilátorral a bölcsőhalál ellen

Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a...

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel...

Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a...

Azoknál a babáknál, akik a terhesség alatt dohányfüst ártalomnak vannak kitéve, sérül a vérnyomás kontrollálásáért felelős rendszer, ami...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.