Milyen veszélyeket rejtenek a játszóterek?

Medipress
megjelent:

A játszóterek remek alkalmat kínálnak a gyermekek számára, hogy kirohangálják és jól érezzék magukat, azonban a szülőknek itt is vigyázni kell rájuk és meg kell védeniük őket néhány potenciális veszélyforrástól.

„A játszótéri sérülések sok esetben mindössze aprócska vágások vagy karcolások, de a szülőknek tudniuk kell, hogy előfordulhatnak súlyosabb, esetleg végzetes esetek is” – mondta el Dr. Angela Gardner, az Amerikai Sürgősségi Orvostan Szakorvosok Szövetségének elnöke egy sajtóközleményben.

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan, és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.
Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük>>

„Az Egyesült Államokban évente több, mint 200 ezer gyermek kerül a sürgősségi osztályra a fejet, nyakat vagy gerincet ért trauma, továbbá belső sérülés és fulladás miatt.”

A játszóterek biztonságáért a szülők is sokat tehetnek, ha tisztában vannak a kockázatokkal és betartatják gyermekeikkel a biztonsági szabályokat.

A játszótéri balesetek 80 százalékát teszik ki az esések. A sérülések 45 százaléka súlyos: csonttörésekkel, belső sérülésekkel, agyrázkódással jár.

Az alábbi tippek segítenek elkerülni a játszótéri baleseteket:

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
Gyermekek újraélesztése >>
  • Kisgyermekek esetében elengedhetetlen a szoros szülői felügyelet, de nagyobbakat se hagyjunk egyedül játszótérre menni.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a játszóteret megfelelően karbantartják, kerüljük a törött játékokat, a szemetes helyeket, továbbá azokat a tereket, ahol nincs megfelelő burkolat a játékok alatt.
  • Ha nagyon zsúfolt a játszótér, nem tudjuk megfelelően felügyelni gyermekünket, ilyenkor jöjjünk vissza máskor.
  • Ne engedjük a kisebb gyermekeket a nagyobbaknak való játékokra. Sok játszótéren külön vannak játékok a totyogók, illetve a nagyobbak számára.
  • Tanítsuk meg gyermekünket, hogy a játszótéren ne lökdösődjön, ne menjen a mozgó hinta közelébe és a csúszdára is csak a létrán másszon fel.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.