A kortársak terrorja pszichotikussá teheti a gyerekeket

MTI
megjelent:

A korábbi éveikben kortársaik által terrorizált tiniknek kétszeres a kockázatuk, hogy érzékcsalódásaik, hallucinációik vagy más pszichotikus tüneteik jelentkeznek azokhoz képest, akik ilyen bántalmazásnak nem voltak kitéve - közölték brit kutatók.

A kutatók megállapítása szerint az erőszaknak - különösen, ha súlyos vagy rendszeres - komoly következményei vannak a gyerekek egy részére, sőt azoknál, akik genetikai hajlamot hordoznak a skizofréniára, ki is válthatja ezt az állapotot.

"A krónikus vagy súlyos kortárs megtorlásnak nem nyilvánvaló, káros, hosszú távú következményei vannak" - írta Andrea Schreier, az angliai Warwick Egyetem munkatársa kollégáival az Archives of General Psychiatry című szaklap legutóbbi számában.

Több tanulmány kimutatta már, hogy a gyerekkori traumatikus események - mint a fizikai vagy szexuális bántalmazás - összefüggésbe hozhatók a felnőttkorban kialakuló pszichózissal. Azok az emberek pedig, akik gyerekkorukban pszichotikus tüneteket mutattak, hajlamosabbak rá, hogy felnőttként skizofrénia fejlődjön ki náluk.

A pszichotikus tünetek megduplázódnak

Schreier és kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a kamaszoknál jelentkeznek-e ilyen tünetek erőszak következtében. 6437 tizenkét éves gyerek adatait elemezték, akiket hétéves koruktól vizsgáltak évenkénti fizikai és pszichológiai vizsgálatokkal, szüleik pedig rendszeresen kitöltötték a felmérés kérdőíveit.

Minden alkalommal ellenőrizték azt is, mutattak-e a gyerekek olyan pszichotikus tüneteket a megelőző hat hónapban, mint a hallucináció, érzékcsalódás vagy gondolkodási zavar. A gyerekek, szülők és tanárok arról is beszámoltak, ha társai terrorjának volt kitéve egy kiskamasz.

A kortárs erőszak pontosítására az "egy vagy több másik diák által, bántó szándékkal elkövetett negatív tett" meghatározást alkalmazták. 8 és 10 éves kor között a felmérésben résztvevő gyerekek 46,2 százaléka számított e meghatározás alapján erőszak áldozatának. A kutatók megállapították, hogy a pszichotikus tünetek felbukkanása az áldozatok körében duplája volt, mint a kortárs terrort át nem éltek között. Az összefüggés függetlennek bizonyult a kiskamaszok esetleges pszichiátriai betegségétől, családi hátterüktől vagy intelligenciájuk szintjétől.

Még nem tisztázott, hogyan növeli a terrorizálás ebben az életkorban a pszichotikus viselkedés kockázatát, elképzelhető, hogy az ismételt bántalmazás megváltoztatja az egyén képességét a stresszre való reagálásra.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.