A hozzátáplálás nehézségei - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Van egy nyolchónapos kislányom. Még szopizik, sőt másképpen nem fogyaszt folyadékot. Próbáltunk már rengeteg féle gyümölcslevet, teát, de nem fogadja el. Félek, hogy nem elég neki a tejem, és aggaszt hogy mást nem iszik. Egy nap egyszer eszik üveges bébiételt, azon kívül csak szopizik. Mit tehetnénk, hogy elfogadja az innivalót cumisüvegből? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A hozzátáplálás menete

A csecsemőtáplálásról

A kóstolgatást nálunk hagyományosan gyümölcsökkel kezdik, leginkább almával, őszibarackkal, banánnal. Természetesen az aktuális évszak is befolyásolja az elsőnek választott gyümölcsöket, zöldségeket. Az új ételeket mindig szoptatás után kínáljuk. Első néhány alkalommal csak a lereszelt gyümölcs levét adjuk a babának, abból is csak egy-két teáskanálnyi mennyiséget (akkor is, ha a csecsemő láthatóan örömmel fogadja az új ízt).
A csecsemőtáplálásról >>

8 hónapos anyatejes babát már nem cumisüvegre, hanem lehetőleg csőrös pohárra próbálnék szoktatni. Ebből sima vízzel kínálgassa, szilárd étkezés után ill. étkezések között. Ha nem kér inni egyáltalán, az azt jelenti, hogy a szopásokkal még elegendő folyadékot kap, gondolom ehhez az éjszakai szopik is hozzájárulnak. Ebben az életkorban már nem tápszer adásával szoktathatja le kislányát az éjszakai evésről, hanem a szilárd étkezések számának és mennyiségének növelésével!

Délelőtt gyümölcsöt kínáljon neki gabonával, délután főzeléket hússal, estére tejpépet kapjon! Mindezek mellett napi 2-3 alkalommal szopizzon még. Ha sikerül az étkezéseket felépíteni, szép lassan, több hét alatt, akkor kezdheti abbahagyni az éjszakai szoptatást, úgy, hogy ébredéskor csak vízzel kínálja meg. Tápszer adása véleményem szerint nem megoldás, hozzátáplálni kell kislányát, nem tápszerezni!

(WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.