Mesterséges intelligencia segíti a bőrbetegségek felismerését

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet januártól tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján.

Az alkalmazást kifejlesztő magyar céggel az egyetem öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodást kötött további mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftverek közös fejlesztése és bevezetése érdekében.

Nemcsak a bőrdaganatok különböző típusait, de például a fertőzések és autoimmun betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is felismeri az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet idén januártól kezdtek tesztelni az egyetemen – első lépésben a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán elérhető nagy mennyiségű archív fotóállományon.

Gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket

Az eszköz a páciens által beküldött kép, valamint a mellékelt klinikai adatok alapján 700-féle bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák jelentős részét tudja azonosítani. A mesterséges intelligencia által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciáldiagnózist, és egy egyszerűen kezelhető felületen teszi a szakember elé – magyarázza Kovács Máté, az OGYÉI nyilvántartási számmal rendelkező AIP Derm szoftvert kifejlesztő AIP Medical Holding Zrt. társalapítója.

Mint hozzáteszi, miután a szakorvos jóváhagyja a diagnózist, többféle kimenet lehetséges: az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt, a szakvélemény mellett receptet kap elektronikusan, vagy javaslatot vény nélküli gyógyszerre, továbbá személyes konzultációra a területileg illetékes szakrendelésre irányítják. A szakterületen legmodernebbnek számító technológia segítségével gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is – emeli ki Kovács Máté.

Az alkalmazás mögött lévő, többségében az Egyesült Államokban fejlesztett adatbázis több mint 2 millió felvételt tartalmaz különböző bőrelváltozásokról, ezek közül 300 ezer kép esetében minden részletes adat (életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése) ismert. A mesterséges intelligencia ezek alapján ismeri fel, hogy mit „lát” a beküldött képen. A céggel kötött együttműködési megállapodás keretében a világon elsőként a Semmelweis Egyetemen alkalmazzák majd ezt a rendszert.

A betegellátásban való használat mellett az eszköz az oktatásban is alkalmazható

Tanulásra, vizsgáztatásra egyaránt. A technológia klinikai kutatásokra is lehetőséget ad, így például tesztelik azt is, hogy egy-egy elváltozást milyen eredményességgel ismer fel egy rezidens, egy patológus, egy szakorvos, valamint a mesterséges intelligencia.

Az új rendszerrel a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán korábban elérhető teledermatológiai szolgáltatás szintet lép és jelentősen hatékonyabbá válik, hiszen a „robot”, vagyis a mesterséges intelligencia tesz javaslatot a lehetséges diagnózisra, az orvos feladata ennek igazolása, szükség esetén módosítása – mutat rá dr. Poór Adrienn, a klinika egyetemi adjunktusa, hozzátéve, hogy naponta 2-3 orvos vesz majd részt ebben a folyamatban. A szolgáltatást március 24-től az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők az egész ország területéről igénybe vehetik a rendszerbe történő regisztrációt és a képek feltöltését követően. A szakemberek pedig ez alapján fognak a lehető leghamarabb visszajelezni a beküldött esetek számától, súlyosságától, a beküldés időpontjától és az ellátó kapacitástól függően.

Ha a diagnózis alapján a receptfelíráson túl személyes konzultációra is szükség van, a klinikához tartozó betegek időpontot kapnak a szakrendelésre, míg a többi érintettet a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

A Semmelweis Egyetem, valamint a világ több pontján dolgozó adattudósokból álló, mesterségesintelligencia-alapú orvostechnikai eszközök fejlesztésével és piacra vitelével foglalkozó technológiai szolgáltató cég, az AIP Labs közötti együttműködés túlmutat a bőrgyógyászati applikáció alkalmazásán és közös továbbfejlesztésén. A keretmegállapodás szerint a felek közös célja egy olyan kutatás-fejlesztési együttműködés kialakítása, mely elsődlegesen a mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftverek fejlesztésére, a telemedicinás orvosi ellátásra és a mesterséges intelligenciás diagnosztika legújabb módszereinek közös kutatására és vívmányainak bevezetésére irányul. A bőrgyógyászat után a következő terület a kardiológia, ahol az orvosokat segítő, döntéstámogató eszköz fejlesztése várható.

Hatékonyabb lehet az egészségügyi ellátószemélyzet ideje

A Semmelweis Egyetem számára minden mesterséges intelligencián alapuló projekt kiemelt jelentőségű, fontosnak tartjuk a részvételt az ilyen termékek fejlesztésében, mivel ez a jövő egyik új útja – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Mint elmondta: az ezen a technológián alapuló fejlesztések segítenek abban, hogy egyszerre csökkenjen a humánerőforrásigény, vagyis hatékonyabban vegyük igénybe az egészségügyi ellátószemélyzet idejét, ugyanakkor növekedjen az ellátás biztonsága.

Fontos mindemellett, hogy sosem a mesterséges intelligencia dönt, hanem csak támogatja, segíti és gyorsítja az orvosi szakvélemény kialakítását. Mint kiemelte, a mesterséges intelligencia módszerével szinte minden diszciplínában létrehozhatók döntéstámogató rendszerek, az egyetem több területen jelenleg is használja ezt a gyógyításban, és szűkebb szakmájában, a szívgyógyászaton belül már eddig is számos publikáció született a témában. A mostani együttműködés keretében a jövőben olyan kardiológiai döntéstámogatási eszköz jöhet például létre, ami gyorsabbá, biztonságosabbá, hatékonyabbá teszi a betegek ellátását.

A mesterséges intelligencia támogatásával – az ebbe táplált, nagy mennyiségű, strukturált, és tapasztalt orvosok által validált adat segítségével – egy fiatalabb orvos is hasonló hatékonysággal tud döntéseket hozni, mint egy harminc éves tapasztalattal rendelkező kolléga, aki már több százezer esetet látott.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.