Jóindulatú bőrdaganat: más rák is kialakulhat

Független Hírügynökség
megjelent:

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint azoknak, akiknek úgynevezett nem melanomás, jóindulatú bőrrákjuk van, kétszer nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen más rák is kialakul náluk.

Az amerikai tudósok csaknem 19 ezer ember 16 éven át összegyűjtött egészségi adatait elemezték. Azt találták, hogy a bőrrákosoknál 3,8-szor gyakrabban keletkezett más rák is, mint azoknál, akiknek nem volt bőrrákjuk.

A fenti számot korrigálva a nem, életkor és egyéb tényezők figyelembe vételével jutottak ahhoz az adathoz, hogy a bőrrákosoknak kétszer nagyobb esélyük van más rákra, mint a nem bőrrákosoknak.

Fiatal, 25-44 év közöttiek esetében még megdöbbentőbb a bőrrák és más rákfajta gyakorisága közötti összefüggés.

A tanulmány a Journal of the National Cancer Institute című tudományos folyóiratban jelent meg.

Jóindulatú bőrdaganatok

A bőr jóindulatú daganatai a hámszövetből, kötőszövetből, a bőr ereiből és a zsírszövetből alakulnak ki. Jellemzői, hogy körülírtan helyezkednek el, lassan növekednek, vagy egyáltalán nem növekednek. A páciens számára elsősorban kozmetikai problémát okoznak. Ebbe a csoportba sorolhatóak a jóindulatú anyajegyek is.

A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktől, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen. Szélesebb értelemben anyajegynek nevezünk minden olyan bőrjelenséget, melyek éles határúak, maradandó jellegűek, színük vagy felszínük a környező bőrétől eltér. A hétköznapi nyelvben azonban csak az ún. festéktartalmú sejtekből (pigmentsejt, melanocyta) kiinduló jelenségeket nevezzük anyajegynek.

(FH)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.