Enyhébb az idei tavaszi pollenszezon

MTI
megjelent:

Enyhébb az idei tavaszi pollenszezon a tavalyinál - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Markáns felmelegedés nem várható a következő napokban, így változatlan maradhat a pollenhelyzet.

Februárban az éger és a mogyoró, márciusban a ciprus- és tiszafafélék, a nyár, a kőris, illetve a juhar pollenszemei uralták a légkört, mostanra ezeknek a növényeknek a pollenkoncentrációja fokozatosan csökken, ugyanakkor egyes napokon még elérhetik a tüneteket okozó szintet.

A pollenszezon jelen szakaszára jellemző, hogy nagyon sokféle allergén növény virágpora egyszerre található meg a levegőben - tették hozzá.

Az NNK tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a hidegfrontok hatására a pollenterhelés elmaradt az előző évitől. Közepes és magas kategóriában mozog jelenleg a nyír és a platán pollenkoncentrációja, tüneteket okoz a fűz, a kőris, a gyertyán, a nyár és a juhar virágpora is - sorolták. Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján markáns felmelegedés nem várható a következő napokban, így változatlan maradhat a pollenhelyzet.

A következő hetekben azonban várható a tölgy virágzása, illetve a hónap vége felé már a pázsitfűfélék pollenszórása is elérheti a tüneteket okozó szintet.

Mit tehetnek az allergiások?

Az NNK azt javasolja, hogy a nyírfa-allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat, és amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, illetve gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a mossák fel a padló felületére lerakódott port.

Azt ajánlják, hogy a barkát, a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke virágrügyekkel borított ágát ne tegyük vízbe, mert kinyílik és apró sárga színű porzók jelennek meg, a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén és a barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNK azt tanácsolja az allergiásoknak, virágzó barkát ne tartsanak a lakásban.

Tovább Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

(MTI)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.