Professzionális gátizom torna

Szerző: hanessrita

A BLOG LEÍRÁSA

A gátizom torna gyakorlásával felszabadultabbá és örömtelibbé válhatsz. Kiteljesedhetsz. Megújulhat a párkapcsolatod vagy ha éppen nincs partnered, akkor magabiztosabban fogadhatod a másik nem közeledését.

Látogatás: 4767 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Egy egyszerű módszer arra, hogy méh nélkül hogyan őrizheted meg a női egészségedet

2019.05.30.

A gáti területre specializálódott gyógytornászként azt figyeltem meg, hogy a pácienseim legtöbbször nincsenek tisztában a méhkivétel hosszútávú következményével, a hólyag, a hüvely, a végbél süllyedés lehetőségével.

A kismedencei szervcsoport egy egységnek tekinthető a testben. Egymáshoz és a hasfalhoz is tartószalagok rögzítik őket. Ez a rendszer addig működik tökéletesen, amig mindhárom szerv a helyén van, és egymást támasztva biztosítják a stabilitást.

Amikor a méh bármilyen oknál fogva eltávolításra kerül, akkor ez a megmaradó kismedencei szervek stabilitásának meggyengülését eredményezi, hiszen a legnagyobb szerv és erős szalagrendszere is kikerül a kismedencéből. És ez bizony hiányzik. Mindez a húgyhólyag, a hüvely, a végbél süllyedéséhez vezethet, amely rendkívül kellemetlen tünetekkel jelentkezik, és sokszor csak műtéttel javítható ez az állapot. De ha nincs izom alátámasztás a gáti terület felől, akkor csak átmeneti a javulás.

Egyetlen lehetőség van a megelőzésre, de szerencsére ez működik. :) A medencefenéki izomzat megerősítésével kellő alátámasztás biztosítható az „árván“ maradt szerveknek.

Méhkivétel után az orvosi kontrollt követően, és természetesen a műtétet végző orvos jóváhagyásával az érintett hölgyek megtanulhatják a funkcionális gátizom tornát, megerősíthetik a medencefenéki izomzatukat, és a megfelelő alátámasztás kialakításával megelőzhetik a későbbi szervi süllyedéseket. A torna megtanulása és végzése évekkel a műtét után is csak előnyére válhat annak, aki végzi. Tehát senki  nem maradt le semmiről. Sohasem késő elkezdeni. :)

Mi nők rengeteget segíthetünk egymásnak az információ átadásával! Lehet barátnőd, kolléganőd, édesanyád, aki méh nélkül él, és nem tudja, hogy a gátizom torna napi végzésével komoly egészségromlást előzhet meg. Ne legyen ő is egy újabb adat a szervi süllyedésektől szenvedőkről szóló statisztikákban. Figyelj a környezetedben élő nőkre, beszélgess velük, és oszd meg a tudásodat! Így tudsz a legtöbbet segíteni.

Ha felkeltettem érdeklődésed, a következő linkre kattintva minden további lényeges információt megtalálsz: Professzionális gátizom torna.

Csodálatos napot kívánok Neked!

    

Üdvözlettel:
Haness Rita
Gátizom specialista,
Gyógytornász,
Az Életvidám Érett Nők Klubjának Elnöke

Az egészséges pisilés 5 szabálya

2019.05.30.

Gátizom terapeuta gyógytornászként régóta tanítom a funkcionális gátizom tornát és vezetek női egészségmegőrző és helyreállító kurzusokat. A tanítványaim sokszor a foglalkozáson ismerik fel, hogy eddig saját magukat károsító módon pisiltek.

Fura, de lehet ezt jól vagy rosszul is csinálni. Az iskolában sajnos nem tanítják a helyes pisilést.

A hólyagot tartó kötőszövetes szalagrendszer bizonyos terhelésig jól tart, de a rendszeres túlterhelésre megnyúlással a húgycső záróizom pedig gyengüléssel reagál. Ha megnyúlik a tartószalag, akkor a hólyag süllyedni kezd és ezzel sok kellemetlenség kiinduló forrása lesz. A gyenge húgycső záróizom  első jelzése pedig a tüsszentésre, köhögésre, nevetésre elcseppenő vizelet. Súlyosabb esetben már csak a műtét segíthet. Nem kérdés, hogy ezt mindenki szeretné elkerülni. Ehhez szeretnék most segíteni néhány javaslattal.

A tartószalag és a záróizom a hasprést, a kifelé nyomást, az erőlködést nem kedveli. Ha jól akarsz pisilni, és hosszú távon egészséges maradni,  akkor az alábbiakra figyelj!

 1. A pisilésnek adj időt! Ne rohanj, mert a záróizmaid nem tudnak megfelelően ellazulni, márpedig a jó pisiléshez ellazultság kell.
 2. A vizeletsugár elindításához nem kell hasizom munka. Nem kell nyomni.
 3. Csak engedd, hogy a gravitáció és a hólyagizom aktív összehúzódásával kiürüljön a hólyagod!
 4. Az utolsó cseppeket se nyomd ki! Csak maradj laza, és magától kicsepeg, majd elzár a rendszer.
 5. Pisilés közben semmiképpen ne gyakorold rendszeresen a vizeletsugár megszakító mozdulatot bárhol olvastad, és bárki mondta! Beigazolódott, hogy káros.

A gyermekeidet is tanítsd meg a helyes pisilés alapvető szabályaira!

A rendszeresen induló Professzionális Intim Tréning kurzusokon sok hasznos egészségvédő praktikát tanulhatsz és természetesen a funkcionális gátizom torna csínját-bínját. Ha már tapasztalsz vizeletcsepegést, akkor mielőbb kezdd el a húgycső záróizom erősítő gyakorlatokat!

További információ, árak, időpontok itt: Professzionális gátizom torna

Gyönyörű napot kívánok Neked!

Üdvözlettel:

     

Haness Rita
Gátizom tréner,
Gyógytornász,
Testszerviz specialista

A HASIZOM GYAKORLAT ÁRTHAT IS?

2019.05.30.

Tudjuk, hogy a lapos vagy „kockás“ has érdekében rengeteg hasizom gyakorlatot kell elvégezni. Ez így is van. Azt azonban kevesen tudják, hogy a rosszul elvégzett hasizom gyakorlatok kifejezetten ártanak a hölgyek gátjának és a kismedencei szervek tartószalagjainak, aminek később inkontinencia és/vagy méh, húgyhólyag süllyedés lehet a vége. 

Próbáld ki! Feküdj a hátadra és tedd a talpaidat a talajra! Kis terpeszben legyenek a lábaid! Ülj fel, végezd el a legáltalánosabb hasizom gyakorlatot és közben figyeld meg a gáti területedet! Milyen erőhatásokat érzékelsz? Aki már egy kicsit is tudatos a gátjára érzi, hogy a kismedencei szervek lefelé-kifelé préselődnek a gát irányába. Sajnos ez tényleg így van. 

Ha rendszeresen felülésekkel és lábemelésekkel edzük a hasizmainkat, akkor évek távlatában a gátizmok gyengülhetnek, a méhet, húgyhólyagot tartó szalagok megnyúlhatnak. Ezek pedig komoly egészségügyi következményekkel járnak. 

Tudom, hogy most az a következő kérdés: „akkor ne végezzünk hasizom gyakorlatokat?“ De igen, nagyon is, csak minden nőnek tudnia kell, hogy milyet és hogyan kell azt helyesen csinálni! Ennek megvannak a szabályai, amit jó ismerni, ha idősebb korunkban sem akarunk bepisilni. 

A Professzionális Intim Tréning tanfolyamokon ezt is és még sok más egészségvédő praktikát ismerhetnek meg a hölgyek amellett, hogy megtanulják a Kegel gyakorlatokat továbbfejlesztő gátizom tornát. Az erős, gyors és állóképes gátizom a női egészség egyik legfontosabb alapja. Az inkontinencia és a kismedencei szervek süllyedése megelőzhető. 

A tüsszentéskor, köhögéskor becseppenő vizelet a húgycső záróizom gyengülésének első jele. Tornáztatni kell, és megszűnik a probléma. Légy éber a tested jelzéseire és cselekedj időben!

Professzionális Intim Tréning tanfolyamok időpontjai, árak, jelentkezés, bővebb információ: IDE KATTINTVA

Tüsszentettem és bepisiltem...

2019.05.30.

Te is tapasztaltál már ilyet? Ha igen, akkor Te már tudod, hogy rendkívül kellemetlen és ijesztő jelenség, még akkor is, ha csak 1-2 csepp vizelet “szalad be” a bugyidba.

Ne gondold, hogy ez az idősödő nők problémája, és azt sem, hogy a változó kor után el kellene fogadnod, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor becseppen a vizeleted. Fiatal korban várandósság alatt, majd az első szülés után, később a többedik gyerek után, majd a 40-es évektől a változó kor felé és a menopauzában egyaránt megkeseríti a nők életét. Mondjuk ki: a pár csepptől akár az egész hólyagtartalomig akaratlanul elfolyó vizelet bizony inkontinencia. Magától nem javul, egyre durvább lesz, tehát akkor jársz a legjobban, ha 1-2 cseppnél nem vársz tovább, hanem megoldod. Nem szégyen, sokakat érint, és a kezdeti stádiumban van rá megoldás: funkcionális gátizom torna, fantázia nevén Professzionális Intim Tréning.

A tüsszentéskor, nevetéskor, köhögéskor, ugráláskor, testhelyzet változtatáskor becseppenő vizelet az egészségedben bekövetkezett kedvezőtlen változás, ezért egészségügyi szakember útmutatásai kellenek ahhoz, hogy rendbe hozd. A rosszul végzett gátizom gyakorlatokkal ártani is lehet, és akkor hatalmas öngólt rúg magának az ember lánya.

További infók, árak, csoportos és egyéni tanfolyamok IDE KATTINTVA.

Mit jelent az, hogy hiperaktív hólyag?

2019.05.30.

Azt már sok édesanya tudja, hogy mit takar a hiperaktív gyerek kifejezés, és milyen egy hiperaktív gyerek. Lehet, hogy szenvednek tőle, de a hiperaktív hólyag definícióját viszonylag kevesen ismerik.

A hiperaktív hólyag egy tünet együttest jelent, amelyre jellemző a napi nyolcnál több és hirtelen jelentkező, elnyomhatalan pisilési inger. Még éjszaka sem hagy aludni. Ennek a még kellemetlenebb formája, ha a vizelet is becseppen, mielőtt az illető a sürgető ingertől hajtva elérné a WC-t. Ekkor sürgősségi inkontinenciáról beszélünk.

A hiperaktív hólyag működés pontos okai ismeretlenek. Tény, hogy a hólyag izmainak hirtelen bekövetkező görcse vagy a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenysége gyakori sürgető pisilési ingert vált ki.

Ezt az állapotot az ellenségednek sem kívánnád, mert lehetetlenné teszi a normál életet.

Aki a hiperaktív hólyag tüneteitől szenved az

 • csak WC-kben és rövid 20-30 perces időtávokban tud gondolkodni. Mozi, színház, vagy bármilyen hosszabb rendezvény, ahol egy helyben kell maradni, kizárt. Buszos kirándulás? Lehetetlen!
 • otthon sem tud végignézni egy filmet sem. A legizgalmasabb, leglebilincselőbb résznél is ki kell szaladnia. Ha felvételről vagy számítógépen nézi a filmet a párjával, akkor a gyakori pause gomb nyomogatástól a másik kap idegrohamokat.
 • inkább el sem indul, mert az autózás a dugóban nem megoldható. A tömegközlekedés is elhúzódhat, és a hólyag követeli az ürítést.
 • semmilyen tevékenységben nem tud elmélyedni, mert állandóan “kirántja” belőle a pisilhetnék.
 • otthon kuksol, mert a mozgástere beszűkül a 20-30 perc oda-vissza megtehető távolságra.

A hiperaktív hólyag problematikája a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, de a nőket hatszor gyakrabban.

Az urológiai kivizsgálást követően, ha sebészi beavatkozásra nincs szükség, akkor a hiperaktív hólyag gyógyszeresen, hólyag tréninggel és viselkedés terápiával jól kezelhető. A funkcionális gátizom torna központi eleme a kezelési koncepciónak. Amikor a húgycső záróizom gyakorlatot a páciens elvégzi, akkor a hólyagösszehúzódás gátlás alá kerül, és ez nagyon sokat segít a panaszok mérséklésében.

Tehát, ha naponta átlagos folyadék fogyasztás mellett 8 alkalomnál többször pisilsz, és még éjszaka is párszor fel kell kelned, akkor fordulj urológushoz! A hiperaktív hólyag diagnózisától ne rémülj halálra, mert az állapot megfelelő kezeléssel jelentősen javítható. A funkcionális gátizom torna megtanulásával és napi gyakorlásával lényegesen jobb életminőség alakulhat ki a korábbi áldatlan állapothoz képest. 

Ha szeretnéd Te is kézben tartani női egészségedet, kattints a következő linkre és tudj meg többet: Professzionális gátizom torna

További szép napot kívánok Neked!

          

Üdvözlettel:
Haness Rita
gátizom tréner,
gyógytornász,
Testszerviz specialista

4 jel, hogy elkezdődött a gátizmaid gyengülése

2019.04.08.
 1. Tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, futáskor, ugráláskor, testhelyzet változtatáskor akaratlanul elcsöppen a vizeleted.
 2. Pisiléskor nem tudod tökéletesen elzárni a vizeletsugarat.
 3. Széltartási  nehézségeid vannak.
 4. A partnered arról panaszkodik, hogy nem érez jól Téged az intim együttléteitek alkalmával.

A legtöbb nő ezeket a kezdeti jeleket nem veszi komolyan. A hölgyek ugyan kellemetlenül élik meg őket, de sokszor nem is tudják, hogy hol és kitől kérjenek segítséget. Így hát tűrik a tüneteket és betudják a szülés utáni állapotnak, vagy éppen a változó kornak.

Rosszul teszik, ugyanis ezek a tünetek az idő múlásával arányosan egyre rosszabbodnak és komoly életminőség romlást idéznek elő.

Tudom, mert gátizom terapeuta gyógytornászként régóta figyelem a női sorsokat. Számomra sokkal megnyugtatóbb  lenne, ha a kezdeti jelekre felfigyelve a hölgyek időben jönnének a Kegel gyakorlatokat továbbfejlesztő funkcionális gátizom tornát megtanulni. És számukra is. :)

Időben kell a jeleket felismerni, tornázni, megerősíteni a gátizmokat, és így kézben tartani a női egészséged. Azon kívül, hogy megszűnnek a kellemetlenségeid, egy sor egyéb pozitív hatást is megfigyelhetsz magadon. Csak hab a tortán, hogy a gátizom torna eredménye nem csak téged fog örömmel eltölteni, hanem a párodat is. :)

  

Ne várd meg, amíg inkontinencia betétet kell hordanod. A megoldás egyszerű, nem fáj, nem kell receptre feliratni, és nincs káros mellékhatása, csak pozitív, ha jól csinálod.

Én Professzionális Intim Tréningnek hívom azt a női egészségvédő programot, amelynek keretében megtanítom a funkcionális gátizom tornát és a tartószalagok kíméletének praktikáit.

Kérhetsz egyéni foglalkozást vagy jöhetsz csoportosra. Egy a lényeg, hogy gyere, ha felismered a jeleket!

További információt ezen a hivatkozáson találsz: Professzionális gátizom torna 

Nagyon szívesen válaszolok itt bármilyen további kérdésedre is!

Tartsd Te is kézben női egészségedet!

Szép napot Neked!

Haness Rita
Professzionális Intim Tréning oktató,
gátizom specialista,
gyógytornász