Az egészséges pisilés 5 szabálya

Blog: Professzionális gátizom torna - Szerző: hanessrita

Gátizom terapeuta gyógytornászként régóta tanítom a funkcionális gátizom tornát és vezetek női egészségmegőrző és helyreállító kurzusokat. A tanítványaim sokszor a foglalkozáson ismerik fel, hogy eddig saját magukat károsító módon pisiltek.

Fura, de lehet ezt jól vagy rosszul is csinálni. Az iskolában sajnos nem tanítják a helyes pisilést.

A hólyagot tartó kötőszövetes szalagrendszer bizonyos terhelésig jól tart, de a rendszeres túlterhelésre megnyúlással a húgycső záróizom pedig gyengüléssel reagál. Ha megnyúlik a tartószalag, akkor a hólyag süllyedni kezd és ezzel sok kellemetlenség kiinduló forrása lesz. A gyenge húgycső záróizom  első jelzése pedig a tüsszentésre, köhögésre, nevetésre elcseppenő vizelet. Súlyosabb esetben már csak a műtét segíthet. Nem kérdés, hogy ezt mindenki szeretné elkerülni. Ehhez szeretnék most segíteni néhány javaslattal.

A tartószalag és a záróizom a hasprést, a kifelé nyomást, az erőlködést nem kedveli. Ha jól akarsz pisilni, és hosszú távon egészséges maradni,  akkor az alábbiakra figyelj!

  1. A pisilésnek adj időt! Ne rohanj, mert a záróizmaid nem tudnak megfelelően ellazulni, márpedig a jó pisiléshez ellazultság kell.
  2. A vizeletsugár elindításához nem kell hasizom munka. Nem kell nyomni.
  3. Csak engedd, hogy a gravitáció és a hólyagizom aktív összehúzódásával kiürüljön a hólyagod!
  4. Az utolsó cseppeket se nyomd ki! Csak maradj laza, és magától kicsepeg, majd elzár a rendszer.
  5. Pisilés közben semmiképpen ne gyakorold rendszeresen a vizeletsugár megszakító mozdulatot bárhol olvastad, és bárki mondta! Beigazolódott, hogy káros.

A gyermekeidet is tanítsd meg a helyes pisilés alapvető szabályaira!

A rendszeresen induló Professzionális Intim Tréning kurzusokon sok hasznos egészségvédő praktikát tanulhatsz és természetesen a funkcionális gátizom torna csínját-bínját. Ha már tapasztalsz vizeletcsepegést, akkor mielőbb kezdd el a húgycső záróizom erősítő gyakorlatokat!

További információ, árak, időpontok itt: Professzionális gátizom torna

Gyönyörű napot kívánok Neked!

Üdvözlettel:

Haness RitaGátizom tréner,
Gyógytornász,
Testszerviz specialista