Az elválasztási szervek betegségei - 2. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A szeszesitalok állandó használata mellett különösen pálinkaivóknál az alkohol lassankint tönkreteszi a máj legértékesebb sejtjeit, a máj zsugo­rodik, megkeményedik, a véráram áthaladása a májon akadályozva van, minek következtében a vérsavó a hasüregbe szivárog, beáll a hasvizkór, a betegek lesoványodnak, sziv- és vesebetegségek járulnak hozzá, amelyek az állapotot még kínosabbá teszik. A májzsugorodás nem gyógyítható, leg­feljebb az egyes tüneteket lehet enyhíteni s ezért ennek elkerülésére egyet­len mód van, a szeszesitalok elleni küzdelem. Ha a májzsugorodást ideje­korán lehet felismerni, akkor a szeszesitaloktól való teljes tartózkodással, az életmód és táplálkozás szabályozásával a baj továbbfejlődését meg lehet akadályozni.

   A lép működése még ma sem ismeretes teljesen, annyit azonban biz­tosan tudunk, hogy a fehér vérsejtek keletkezésében játszik szerepet. A fehér vérsejtek abnormis elszaporodásán alapul az úgynevezett fehérvérüség, amellyel a vérszegénységről szóló fejezetben foglalkoztunk.

   A hasnyálmirigy legfontosabb működése egy emésztőnedvnek a ter­melése, azonkívül szerepe van a szervezet cukorforgalmának a szabályo­zásában, amint azt a cukorbetegségről szóló fejezetben láttuk.

   A pajzsmirigy megnagyobbodása a lényege a régen ismert és golyvának nevezett megbetegedésnek. A golyva okait még egészen pontosan ma sem ismerjük, bizonyos az, hogy egyes vidékeken gyakrabban lép fel, mig máso­kon úgyszólván egyáltalában ismeretlen. Már régen az ivóviz összetételével hozták összefüggésbe a keletkezését és ujabban a talaj jódtartalmának a hiányával magyarázzák keletkezését.

   Amig a golyva kisebb, alig okoz kellemetlenséget, de ha megnő, akkor lélegzési zavarokat okoz, amelyek később egész fulladási rohamokká foko­zódhatnak. A golyva összefüggésben van a kretinizmussal is, golyvás vidé­ken sok kretint találunk. Ennek az elhülyülésnek az oka a pajzsmirigy működésének hiányossága vagy zavara, legalább is erre vall az, hogy ami­kor operatív uton a golyvát teljesen eltávolították, ugy hogy a pajzsmirigy­ből semmi sem maradt vissza, az így operáltak a kretinizmus tipikus tünetei között betegedtek meg. Ezek a tünetek viszont javulnak, sőt gyógyulnak akkor, amikor állati pajzsmirigyekből készült kivonatokat adnak a bete­geknek. Ma már a sebészek a golyva operálásánál a pajzsmirigy egy részét mindig visszahagyják a szervezetben, mert a pajzsmirigy váladéka a nor­mális életműködésre nélkülözhetetlen.

   A golyva gyógyszerei között a jód játssza a legfontosabb szerepet, az utolsó évtizedben, ugy látszik, jó sikerrel kísérleteznek avval, hogy golyvás vidékeken az elárusítandó konyhasóba kevés jódsót kevernek és igy pótol­ják a táplálék jódszegénységét.

   A pajzsmirigy megnagyobbodását észleljük az úgynevezett Basedow-féle megbetegedésben is, amelyről az idegbetegségek kapcsán lesz szó."

(Az egészség enciklopédiája – Dr Géber János egy. ny. rk. tanár)

Néhány témához kapcsolódó cikk a WEBBetegen:

Májbetegségek első tünetei.

A májmegnagyobbodás okai és tünetei.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor).

Epekövesség.

A sárgaság okai.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás és tünetei.

Pajzsmirigy-betegség tünetei.

Pajzsmirigy-alulműködés és tünetei.