A vér betegségei

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

Vérszegénység (szegényvérüség)

   "A vér egy folyadékból, a vérsavóból s az ebben úszkáló sejtes elemekből: a vörös és fehér vérsejtekből s a vérlemezkékből áll. A vérsejtek a vérképző szervekben: a vörös csontvelőben, a lépben és a mirigyekben képződnek. A vérszegénység s a fehérvérüség ezeknek a különböző vérképző szerveknek hiányos vagy hibás - esetleg kórosan fokozott - működésére vezethetők vissza.

   A szegényvérüség következményeképen jelentkezik kisebb-nagyobb avagy tartós vérvesztések után; vagy pedig a vért mintegy pusztitó, emésztő más betegségek kapcsán pl. idült mérgezéseknél (ólom), fertőző betegségek (vérbaj, gümőkór stb.) mellett; rosszindulatú daganatok (rák) esetén stb. A vérszegénység sajátságos - manapság ritkább - alakja az u. n. sápkór (chlorosis). Ez csakis fiatal leányoknál észlelhető - rendesen a nemi érettség kezdetén. Az ilyen leánykák különösen sápadtak, fáradtak, kedvetlenek, mindig aluszékonyak, erős szivdobogásról panaszkodnak, könnyen ájuldoznak. Ha az orvos az ily betegnek egy csepp vérét megvizsgálja, rendszerint azt találja, hogy a vérsejtek száma nem változott ugyan, de kevesebb a vörös vérsejtekben a vastartalmú vérfesték, az u. n. haemoglobin, aminek kivált az oxigén felvételében és a sejtekhez való szállításában van különös szerepe.

   A sápkór gyógyítható. De, sajnos, nem lehet azt ily bízvást állítani a vérszegénység egy másik különös formájáról, az u. n. vészes vérszegénységről. Lappangva kezdődik, amikor a betegnek sokáig egyetlen panasza a különös érzés: mintha a nyelve hegyén sebes volna. S ha az orvos a már ilyenkor is feltűnően sápadt beteg vérének egy cseppjét megvizsgálja: rátalált a betegség súlyos természetére. A szegényvérüség eme formája abban is különbözik az előbbiektől, hogy ennél a vörös vérsejtek száma is csökken a vérben. A rendes vörös vérsejtszám lecsökkenhet egyharmadára, negyedére, akár nyolcadrészére is. A vörös vérsejtek nagysága, alakja, festék-tartalma, egész összetétele jellegzetesen megváltozik e bajnál. Néha bizonyos bélféreg, máskor vérbaj, olykor terhesség okozhatja. E ritka esetekben segithet az orvos. A vészes vérszegénység eseteinek legtöbbjében azonban sem az előidéző okot nem fürkészheti ki, sem a végzetes kimenetelt fel nem tartóztathatja - bárha késleltetheti - az orvostudomány.

Fehérvérüség  

   Sápadt arcszinüek szoktak lenni azok a betegek is, akiknek baja az u. n. fehérvérüség. Fehérvérüség esetén a vérben a fehér vérsejtek, ezeknek különböző formái nagy mértékben elszaporodnak. A rendes vérsejtképző szerveken kivül ilyenkor a lép, a máj, a nyirokmirigyek és a kedeszmirigy (thymus) is kórosan s fokozottan termel és szállít a vérpályába fehérvérsejteket, úgyhogy ezek száma 10-20-30-50-100-szorosára emelkedik. Az ily betegeknél megduzzad a lép annyira, hogy néha a has kétharmadrészét is kitölti; megduzzadnak testszerte a nyirokmirigyek. A betegek mind sápadtabbak s erőtlenebbek lesznek. A szakszerű orvoslás azonban évek hosszú sorára tűrhető állapotot szerezhet a betegnek, kiváltkép amióta a Röntgen-sugaras kezelésnek e bajra célszerű módszere ismeretes.

   Megint más az álfehérvérüség, amely betegség a nyirokmirigyek - esetleg a lép - megduzzadásával jár, anélkül, hogy a fehérvérsejtek száma a vérben szaporodnék.

   A vérszegénység megelőzésére igen-igen fontos az egészséges táplálkozás. Különös súlyt kell vetni a zöldfőzelékekre, a gyümölcsre, mint vastartalmú tápszerekre, hiszen a vérfesték is vastartalmú vegyület. Elterjedt babona, hogy a szegényvérünek a vörös bor használ. A babona alapja csak az, hogy vörös a vér is, meg a bor is. Kétségtelen azonban, hogy a bor nem használ, hanem szesztartalma miatt egyenest káros. A táplálkozás mellett igen fontos a napfény s a jó levegő; mind e két gyógyító tényezőt megadják a divatos strandfürdők. A szegényvérüség kezelésére való gyógyszerek közt legértékesebbek az arzén és a vas. A gyógyszertári vaskészitményeket bizony sokszor pótolhatják a könnyen emészthető és jól felszívódó vasat tartalmazó zöldfőzelékek: a spenót, saláta, sóska stb. A táplálkozásban a főszempont tehát: elégséges, de nem sok hus és tojás, sok zöldfőzelék, friss gyümölcs. Friss levegő, napfürdő, kellő mozgás! Ezek a közönséges szegényvérüség legbiztosabb gyógyszerei.

   Tudnunk kell, hogy nagyon sok sápadtarcu egyáltalán nem szegényvérü. A vérszegénység egyfelől sok más bajnak következménye lehet, de másfelől önálló megjelenése szerint is oly különös és változatos, hogy a vérszegénység keletkezésének sokféleségében s különböző formái között csak szakavatott orvos igazodik el."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Ezek is érdekelhetik Önt:

A vérszegénység (anaemia)>>

A vérszegénység kezelése>>

Vérszegénység gyermekkorban>>

Milyen tünetekkel jár a leukémia?>>

A leukémia típusai>>

A leukémiák kezelési lehetőségei>>