Hogyan kell a beteg embert táplálni - III. Pépes, vagdalt diéta

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Ha valakit sokáig tartunk folyékony, pépes diétán, akkor legyen kosztunk bármilyen változatos, a beteg azt megunja. Az állandóan pépes tapintat a szájban azt a vágyat idézi elő, hogy a beteg már durvább összeállásu, rágható ételeket kiván és ezért jó átmenet a pépes koszttól a későbbi könnyű, kimélő diétához a finomra vagdalt, hasirozott ételek beiktatása.

Igen jellemző az ember iz-szeretetére, hogy ugyanazt a husievest másnak izleli, ha hosszura, mintha kockára vagdalt tésztaszeletkék vannak benne. A nyelv hátán, a szájpadláson, a száj nyálkahártyáján lévő finom tapintó és iz-érző idegek, valamint az orr nyálkahártyájában futó szaglóidegek együttvéve jól segíthetik elő, kellemes ingerek révén, az étvágy keletkezését és idézik elő az evéssel járó öröm érzését.

Ha az orvos a beteg állapotában olyan javulást tapasztal, hogy az ételek konzisztenciájában engedményt tehet, akkor a hasirozott ételeket veszi főként számba.

A szervezet bölcsen gondoskodik arról, hogy az emésztőapparátus legelején olyan berendezés legyen, amely az ételeket, azok felapritása révén, alkalmassá tegye az emésztésre. Elől éles metszőfogaink vannak a szakításra, oldalt fekvő őrlő fogaink pedig arra vannak hivatva, hogy gondoskodás történjék a szétmetszett ételdarabok minél apróbbá morzsoiásáról. Az ősember állapotában lévő vademberek használják is a fogaikat, rágnak és őrölnek vele és ezért azok jó állapotban is vannak. Nagy a különbség a néger villogó egészséges fogazata és a gyorsan élő és kapkodva evő, fogait rosszul használó ideges kultúrember plombázott, rossz állapotban levő fogazata között. Sok gyomorbajos ember az elhanyagolt rágás utóbajait szenvedi.

Az amerikai Horace Fletcher a legalaposabb rágásra inti tanítványait és kimutatja, hogy sokkal kevesebb táplálékkal és igy ceteris paribus, sokkal olcsóbban él meg a rendszeresen, jól rágó ember. A fletcherezés hivei azt állítják magukról, hogy nemcsak kevesebb táplálékkal érik be, mint a többiek, de az evést is jobban élvezik másoknál. Ők élvezik igazán a gyümölcsök üditő zamatját és náluk a húsevés gyönyöreiből nem vész el semmi.

Az bizonyos, hogy a jó rágás nemcsak a fogaknak használ, de elősegíti a gyomor munkáját is, miután lehetővé válik általa az ételeknek finomabb részekre való szétmorzsolása, azonkívül pedig a lisztnemüeknek, tésztáknak az előkészítő vegyi munkája is tökéletesebben folyik le, a szájban lévő nyálmirigyek emésztőnedveinek az ételekkel való tökéletesebb keveredése, valamint az intenzivebb rágás által fokozottabb nedvkiválasztás segélyével.

Ezt a finom elaprózást végzi el a konyhaművészetben a darálógép és az ételek elkészítésénél előre elvégzett ezen puhító, aprító munka biztosit bennünket arról, hogy a gyorsan evő, magára nem vigyázó beteg gyomra a durva ételdarabok káros súrlódó hatásától megszabaduljon és az ételek megemésztődése is normális idő alatt menjen végbe.

A vagdalt husnemüeken kivül ebbe a csoportba tartoznak azok a porhanyós tésztafélék is, amelyek igen minimális munkával a szájban apró, finom szétosztott állapotba kerülnek. Ezek a tésztafélék a puddingok és a felfújtak.

Tudjuk, hogy a liszt vizzel keverve egy csomós, nyúlós tésztanemü anyagot ad. Ezt a konyhatechnika lukacsossá, porhanyóssá teszi azzal, hogy valamilyen módon a tésztarészecskék közé levegőt kever bele, amely aztán a sütés vagy főzés alkalmával eltávozik és a kész tészta lukacsos, szivacsszerű finom ételként marad vissza. A kenyérsütésnél a kovász és az élesztő csinálja ezt, a felfujtaknál a keverőkanállal gyorsan levegőt keverünk bele a habszerüen felvert liszt-tojás-cukorkeverékbe. Az igy megsütött felfujt, vagy forró vizben gyorsan megfőzött pudding könnyen málik szét a szájban a legfinomabb apró részekre.

Az átmeneti ételek közé tartozik a pirított kenyér is, amely azért emészthető könnyebben, mint a rendes kenyér, mert apró darabokra morzsoltan kerül a gyomorba, mig a rendes kenyeret durva csomókban nyeli le az ember.

Ezen ételek csoportjába tartozik még a habart rántott tojás, valamint a rántotta is, amelyek tápértékét növeli, hogy vajjal vagy zsírral készülnek.
Idetartoznak végül a szintén porhanyós tésztafélék, a piskótatészta és a könnyen készült csokoládéstorta, amelyeknek összeállítása révén kevés liszt, tojás és cukor igen jó tápértékük van és kellemesen variálják a betegnek nyújtható ételek sorát."
(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)

Ezek is érdekelhetik Önt:

Reflux - Amit Ön is megtehet

Akut hasnyálmirigy gyulladást követő diéta>>

Diéta epekövesség esetén>>

Hogyan kezelhető a gyomorfekély?>>

Fertőzéses eredetű hasmenések diétája>>

Diétás szabályok cukorbetegség esetén>>