Szépségápolás - Arcápolás

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

    "Egy régi közmondás azt tartja, hogy: ,,Mindenki meg akar öregedni, de öregnek látszani senki sem alkar. Hogy az ember aránylagos fiatalságát és szépségét megtarthassa az emberi kornak legvégsőbb határáig, annak első fel­tétele, hogy egészséges legyen. Aki tehát szép akar lenni, vigyázzon az egész­ségére. Nem az a fontos, hogy minél több kenőcsöt rakjon az arcára, hanem az, hogy ne féljen a napfénytől és a friss levegőtől. Legyen mértékletes evés­ben, ivásban, munkában és szórakozásban, őrizkedjék a szeszesitaltól és a dohánytól, mindenek fölött pedig gondoskodjék testének tisztaságáról.

A tisztaság elérésére elsősorban vizre és szappanra van szükség. Kozmetikai célból a vizet fürdőre, ledörzsölésre és mosakodásra használják. A fürdő kivált szappannal való lemosással kapcsolatosan megtisztítja a bőrt, puhává és simává teszi, megcsökkenti érzékenységét a külső behatásokkal szemben és végül fokozza az anyagcserét. A mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy a fürdő legszilárdabb alapja minden testi szépségnek. Azonban a fürdőzés tekintetében is meg kell találni a helyes utat és mértéket. Meleg vízben ne fürödjünk többször, mint hetenkint 1—2-szer, különben elernyed a bőrünk és megcsökken a légköri behatásokkal szemben való ellenállóképessége. Aki állandóan hideg vizben fürdik, az is használjon hetenkint egyszer meleg vizet, nehogy a bőre száraz legyen és elveszítse rugalmasságát. Ha nyáron folyóvízben vagy tóban fürdünk, akkor se feledkezzünk meg az időközön­ként melegvízben való fürdésről, sőt néha-néha dörzsöltessük, illetve mas-száltassuk meg egész testünket egy kis zsiradékkal.

A fürdőhöz hasonló hatása van a vízzel való lemosásnak, illetve ledörzsölésnek is, amelynél a bőrt durvaszövésü ruhával, vagy ilyen célra szol­gáló keztyüvel ledörzsöljük.

A fürdő hőmérséke különböző, aszerint, hogy milyen célt akarunk vele elérni. így a hideg fürdőé 10-20°, a hűvösé 20-28°, a langyosé 28-35°, a melegé 35-40° és a forróé 40-45° Celsius szerint. Bármilyen is a fürdő hőmérséke, dideregni sohasem szabad benne, nehogy a megengedhetőnél nagyobb terhet rójjunk a szívre.

Az arcot külön és csakis ezen célra szolgáló szivaccsal szokták lemosni. Ezt mindig igen tisztán kell tartani. Sokan a luffát használják, már csak azért is, mert az a híre, hogy a nilusvidéki leányok neki köszönhetik arc­bőrük csodálatos üde és szép voltát. Nagy hátránya, hogy érdes voltánál fogva karcolja a bőrt.

Némely nőnek az arca rosszul türi a vizet, különösen pedig a kemény vizet. Ilyen esetben a kemény vizet meg kell puhítani, amit a víznek hoszszabb ideig tartó főzése által lehet elérni, vagy pedig ugy, hogy egy kis szappant vagy szódát adunk hozzá. Nem a falusi kisleány babonája, hanem való igaz, hogy az arcnak, kéznek, sőt az egész testnek a megmosására legjobb a folyó vize vagy pedig az esővíz.

Idetartozik még annak megemlítése, hogy a víz gőzalakban igen el­terjedt és kitűnő szépitőszer. A gőzöléstől az arcbőr puha, bársonyos és ru­galmas lesz. Zsíros arcbőrnél kitűnő szolgálatot tesz. A bőratkák, vagy mint közönségesen mondani szokták, "mitesszerek" az arcgőzöléstől fellazulnak és igen könnyen eltávolithatóvá válnak. Ügyelni kell azonban arra, hogy a pórusok a gőzölés után nem maradnak-e állandóan kitágulva, mert igenlő esetben a gőzölést folytatni nem ajánlatos. A pórusok kitágulása ellen leg­célravezetőbbnek az az eljárás bizonyult, ha bedörzsöljük szappanszesszel, vagy levendulaszesszel vagy pedig jóminőségü kölni vízzel. Néha sikeres­nek bizonyul olyan keverékkel való bedörzsölés, amely 15-15 gr. kölni vizből és glycerinből, továbbá 120 gr. rózsavízből készül. Más esetben még rendszeres meleg arcdouche és arcmasszázs biztat kedvező eredménnyel.

Arcgőzölést a nap bármely szakában lehet végezni, csak közvetlenül étkezés után nem. Naponként gőzölni nem ajánlatos, hanem csak másod­naponként. Néhány heti gőzölés után kis szünet következik. Attól nem kell tartani, hogy a gőzölés megárt a szemnek. Aki emiatt mégis nyugtalanko­dik, használjon gőzölésnél védőszemüveget;

Vannak nők, akik azt állítják, hogy arcuk a vizet egyáltalán nem türi és víz helyett tejet, olajat, mandulaolajat vagy benzint használnak. Az ilyes­mit elvben helyeselni nem lehet, mert az arcbőr ennek könnyen kárát vall­hatja. Indokolt esetben is csak igen rövid időre szabad a víz mellőzését megengedni. Ilyen nők természetesen a szappantól is félnek, holott ez a legjobb eszköz a bőrnek vegyi és erőmüvi uton való megtisztitására és egyúttal a portól és piszoktól elzárt pórusoknak ia megnyitására.

A mindennapi forgalomban sokféle szappan van elterjedve. Nem mind jó, akármilyen szép színe és kellemes illata van is és akármilyen szépen van is csomagolva. Ha a szappantól érdes lesz a bőr és elveszti fényét és simaságát, el kell vetni, mert szabad marólúg van benne. Csak az enyhe hatású szappan jó. Unna a tulzsiros szappant ajánlja, amelynek előnye, hogy meggátolja a bőr kiszáradását, hátránya azonban, hogy nem igen habzik és igy nem tud közkedveltségre szert tenni.

A homok- és márványszappan arra való, hogy fokozza a szappan­nak egyébként való erőművi hatását. Az úgynevezett gyógyszappanoknak legnagyobb része a gyakorlatban egészen hatástalannak bizonyult, közülük legtöbb sikert a kátrányos, ichthyolos és kénes szappanoktól lehet várni."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

A téma cikkei a WEBBetegen:

A női higiénia alapjai>>

A bőrfiatalítás titkai>>

Tippek és trükkök a szép bőr érdekében>>

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kozmetikumot?>>

Ártalmas kozmetikumok: milyen összetevőkre figyeljen?>>

A biokozmetikumok>>

Szépségápolás>>