• EEG vizsgálat magyarázata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr/Nő! 2 hónappal ezelőtt született meg a kislányom sajnos elég nehezen és rossz állapotban (MAS szindróma). Átvitték egyből a gyermekklinikára. Vérvétele, mellkasröntgen, agyi uh, neurológiai vizsgálata negatív lett viszont nagyon aggódom az eeg vizsgálata miatt. Sajnos nem volt lehetőségem beszélni a neurológus doktornővel. Az éppen ügyeletes doktornő az első eeg vizsgálat után annyit mondott nem tudják, hogy maradt-e esetleg valami vissza a babámnál a szülés következtében, vagy csak a sok nyugtató és gyógyszer miatt lett ilyen eredménye. 1 hét múlva meg annyit mondott, hogy nagyon összekapta magát a kislány, de jó lenne egy szakorvos véleménye is. legközelebb 3 hónapos korában kell menjünk hozzá, de nagyon zavar hogy nem tudom mit jelent az eredménye, rettegek hogy később valami baja lesz esetleg a babámnak. Kérem amennyire lehetséges magyarázza el a vizsgálatot. 1 napos korában az eredménye: A felvétel PIC osztályon gépi lélegeztetett újszülöttről készült. V. nem. Hosszabb aktivitás -szegény, alacsony amplitúdójú szakazok között 1-3 ciklusra kiterjedő 1-1.5 és időnként 3-4 Hz-es 30-40 mikrovoltos szakaszok mutatkoznak. Meggyőző izgalmi jel nem mutatkozott. Vélemény: Diffuse aktivitás-szegényebb EEG kép, specifikus kóros jegyek nélkül. Klinikailag alvó-szendergő állapot mellett ez u.n. "trace alternant" is lehet. (normál alvás újszülöttben) 1 hetes korában kontroll eeg: A felvétel végig éber állapotban készült. V-20-30 mikrovoltos, 2-3-4 Hz-es delta-thetea hullámú háttértevékenység, oldalkülönbség nélkül. A jobb félteke felett többször mutatkoznak, 3-4 ciklusra vonatkozóan nagyfeszültségű, tüske-tüske-lassú morfológiára emlékeztető kisülések. Ezekkel egyidejűleg (is) a baba folyton mocorog, cumiztatják, fecskendővel cukros vizet adnak a szájába, ill. végig a jobb oldalán fekszik. Vélemény: Rendezett háttér mellett jobb agyfélteke felett mutatkozó izgalmi jelek, melyek kérgi eredete kétséges, nagy valószínűséggel artefactumok.

        Dr. Kerekes Éva válasza a EEG témában

        Tisztelt Érdeklődő! A 2 EEG leletben nincs semmi aggasztó, sőt , jobbak, mint a baba állapota volt a leírás alapján. Az első görbén valószínűleg gyógyszer hatása az alacsony amplitudó, de ha nem gyógyszerhatás lenne, akkor sincs jelentősége, ha néhány nap múlva már normalizálódott- csak egy átmeneti állapotot tükrözött (ezt a jelenséget nevezzük encephalopathianak-mikor az agy valamilyen komolyabb szervi probléma miatt alulműködik). A második felvételen már normális az agy háttértevékenységre, és a leírt "izgalmi jelek" semmiképpen nem értékelhetőek éber állapotban egy cumizó-teázó babánál, a leletező orvos is ezt véleményzete (az artefaktum műterméket jelent, azaz a jelenséget a mozgás idézi elő). Értékelhető EEG csak csukott szemmel mozdulatlanul fekvő emberben lehet végezni, csecsemőnél alvásban. Nagyon remélem, a 3 hónapos vizsgálat kimerítően megnyugtató lesz- addig is sok örömet kívánok a babázáshóz! dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus , Kisvárda


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2014. szeptember 01., 14:42; Megválaszolva: 2014. szeptember 02., 18:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: