Epilepszia gyermekkorban - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Gyermekem EEG-s vizsgálatán kiderült, hogy epilepsziával állhatunk szemben, és további MRI vizsgálat is szükséges. Milyenek az esélyei a kicsinek, mit tehetünk mi, szülők? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem tudom, mit mutatott ki az EEG és pontosan milyenek is a tünetei a gyermeknek. Igazából akkor lehetnének biztosak a diagnózisban, ha ezt VIDEO EEG-vel igazolnák.

  • Rizikótényezők

    Magzati életkorban elszenvedett fertőzések, ártalmak, szülési trauma, oxigénhiányos állapotok, agyhártyagyulladás, fejsérülés, az agy veleszületett fejlődési rendellenességei, családban előforduló epilepszia mind, mind hajlamosító tényezők.
    Ha tényleg epilepszia, lehet oka a szülés körüli oxigénhiányos állapot.
  • Álatlában, az esetek 75 százalékában a betegek jól reagálnak a kezelésre, és 4 év gyógyszerszedés melletti rohammentesség után általában meggyógyulnak. Kis százalékban egész életében gyógyszert kell szedni a betegeknek a rohammentesség fenntartására, és igen kis százalékban nem lehet rohammentessé tenni a betegeket.
  • Különleges bánásmód nem szükséges, hagyni kell, hogy úgy élje az életét, mint a vele egykorú nem epilepsziás betegek, csak néhány szabályt kell betartaniuk pl. vízben csak felügyelettel lehet, magasba nem mászhat.

Epilepszia gyermekkorban

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő. Az epilepszia előfordulása a gyermekek közel egy százalékát érinti. Gyermekkorban a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.
Lehet rosszindulatú, nehezen vagy alig kezelhető formája, illetve olyan fajtája, mely a gyógyszeres kezelésre nagyon jól reagál illetve kinőhető. Az agy működése kapcsán elektromos tevékenység keletkezik. Ezt EEG készülék segítségével lehet mérni. Ha az agyban valami oknál fogva ez az elektromos tevékenység felfokozódik, az kisülés formájában jelentkezik.
Az elektromos tevékenység fokozódása lokalizálódhat csak egy kis területre az agyban, de onnan végigterjedhet és az egész agyat aktivizálhatja. Epilepszia gyermekkorban>>

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.