• A dialízis formái

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében.

    A téma cikkei

    9/1 Mit mutat a laboreredmény? - Vesefunkció
    9/2 Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?
    9/3 Gyógyszerek által okozott vesekárosodás
    9/4 Az akut veseelégtelenség
    9/5 Krónikus veseelégtelenség
    9/6 A dialízis formái
    9/7 Veseelégtelenség - Milyen betegségekre hajlamosít?
    9/8 Gyógyszerszedés vesebetegség esetén
    9/9 Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

    Akut vagy krónikus veseelégtelenség esetén a vese működésének műszeres pótlására van szükség, ami szerencsére egy ideje már megoldható mind rövid, mind hosszú távon. Az eljárást dialízisnek nevezzük, melynek három formája van: hemodialízis, peritoneális dialízis, hemofiltráció.

    Hemodialízis

    A hemodialízis művesekészülék segítségével történik. Elve, hogy a beteg vérkeringését a művesekészülékhez csatlakoztatják, amely megtisztítja a vért a salakanyagoktól és méreganyagoktól, amely egészséges embereknél a vesék feladata.

    Krónikus dialíziskezelés szükségessége esetén érsebészeti beavatkozással, általában az egyik karon egy úgynevezett arteriovenosus shunt kerül kialakításra. Ennek szerepe, hogy a művesekezeléshez elengedhetetlenül szükséges kellő mennyiségű vérátáramlást biztosítsa. Akut veseelégtelenség kialakulása esetén nincs idő a shunt elkészítésére, ilyenkor a nyaki nagyerekbe helyezett eszköz segítségével végzik a dialízist.

    Hirdetések

    A vér megtisztítása szűréssel, dializáló-ultrafiltrációs membrán segítségével történik. Többféle membrán létezik, a pórusnagyság szabja meg a szűrés mértékét. A lassabb cserélődést engedő membránok az úgynevezett középmolekulákat (közepes nagyságú részecskék) is eltávolítják, így több panaszt képesek csökkenteni, mint a gyorsabb átfolyású hártyák. Ugyanakkor ilyenkor a szervezet számára szükséges anyagok is fennakadnak a membránon, amelyek nagyobb mennyiségű étel fogyasztásával pótolhatók.

    A hemodialízisre a folyamatos dialízist igénylő betegek esetében hetente három alkalommal kerül sor. Az eljárás egy-egy alkalommal kb. 4-5 órát vesz igénybe.

    Peritoneális dialízis

    A peritoneális dialízis neve a hashártya latin megfelelőjéből (peritoneum) ered, utalva arra, hogy ezen módszer esetében a hashártya tölti be a szűrő membrán funkcióját. A módszer nem alkalmazható olyan betegek esetében, akiknek hasüregében valamilyen eltérés található, esetleg más befolyásoló kórállapot áll fenn, például hasi térszűkítő folyamat, régebbi beavatkozások következtében kialakult összenövések, szívelégtelenség, a has bőrének fertőző folyamatai. Természetesen terhesség esetén sem jöhet szóba a peritoneális dialízis.

    A CAPD
    A módszer egyik válfaja (folyamatos ambuláns peritoneális dialízis, CAPD) kórházi tartózkodást nem igényel. A beteg reggel feltölti hasüregét a folyadékkal, majd délben leengedi azt, és a tasakot új, steril tartályra cserélve újra feltölti hasüregét, este pedig ismételten leengedi, s mindezt lefekvés előtt újra megteszi. Így egy nap három dialízis történik, de a mobilis beteg közben végezheti teendőit. Nagyon fontos CAPD esetén a sterilitás biztosítása, mivel a nem kellőképpen körültekintő cserék hashártyagyulladást okozhatnak. A higiéniai feltételek maximális betartása mellett is áltagosan 2-3 évenként fordul elő enyhe gyulladás: ekkor a leeresztett folyadék zavarossá válik.

    Lényege, hogy a hasüregbe egy Tanckhoff-katétert vezetnek, melynek vége a hasfal külső részén rögzül. Ehhez csatlakozik a peritoneális dializáló folyadékot tartalmazó tasakot tartó szerelék, mely a tasakot kb. 2 méter magasságban rögzíti.

    Nagyobb feszülést nem okozó tempóban két liter folyadék jut a hasüregbe a katéteren keresztül, majd egy óra elteltével a tartályt a földre helyezve a folyadék a gravitáció hatására elhagyja a hasüreget. Ezután a tartály újra cserélését követően a folyamat elölről kezdődhet. Az egy óra alatt a vérből a káros és fölösleges anyagok a dializáló folyadékba jutnak a hashártyán keresztül.

    A peritoneális dialízis segítségével ágyban fekvő betegek otthoni ápolása is megoldható, így csak a dialízis miatt nincs szükség hosszan tartó kórházi tartózkodásra.

    Hemofiltráció

    A hemofiltráció alkalmazási területe szűk. Leginkább akkor kerül rá sor, ha rövid idő alatt oldott, szűrhető méreganyagokat rövid idő alatt kell a vérből eltávolítani.

    Membránja nagyobb pórusnagyságú, mint a hemodialízisnél használatos membrán.

    Hosszabb túlélés és az életminőség megőrzése

    A dialíziskezeléseknek köszönhetően a páciensek a vesebetegség végső stádiumában is teljesen önellátóak lehetnek, a kezelések akár 15 évvel is meghosszabbíthatják a túlélést, az életminőség jelentős arányú megtartása mellett.

    Ez a cikk is érdekelheti Mit tehet a dialízis közben jelentkező szomjúságérzet csökkentése érdekében?

    Dialízis és étkezés

    Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolit egyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére. Dializált betegek étrendje

    Dialízis központok Magyarországon

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kötőhártya-gyulladás

    Dr. Juhász Levente Ákos

    Mi jelzi, ha kötőhártya-gyulladása lehet gyermekének? Mikor forduljunk orvoshoz?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Vesedialízis és sport

    Mostantól biciklizhetnek dialíziskezelés alatt a Klinikai Központ betegei, mindez új ehetőségek jelent a vesebetegek mozgásterápiájában, életminőségük javításában – jelentették be a Debreceni Egyetemen.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    Policisztás vesebetegség

    A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

    A nefrózis szindróma kezelése

    Az immunrendszer gyengülése miatt gyakrabban lépnek fel különböző fertőzések, melyekre antibiotikumok szedését szokta előírni a kezelőorvos. Nefrózis szindróma esetén járványos időszakban az influenza elleni védőoltás is javasolt.

    A köszvény hosszú távú szövődményei

    A köszvénybetegség a szervezetben kicsapódó húgysavkristályok által kiváltott tünetegyüttes, mely olyan ízületi gyulladást okozhat, amelyet rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez. A köszvény kezelése nemcsak a tünetek megszüntetése, hanem a szövődmények elkerülése miatt is fontos!

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.