Diéta vesekövesség esetén

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

A vesekő téma cikkei

5/1 A vesekövesség és típusai
5/2 A vesekő kialakulásának okai
5/3 Vesekövesség kezelése és megelőzése
5/4 Diéta vesekövesség esetén
5/5 Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

A veseköveknek különböző típusai vannak, többek között kalcium-oxálsav kő, húgysavkő, cisztinkő, foszfátkő, melyek diétáját külön-külön kell összeállítani a különböző összetételük miatt.

Folyadék- és vitaminbevitel

Általánosságban elmondható, hogy diétával befolyásolható a vesekövek létrejötte, növekedése, és az esetleges újraképződést is megakadályozhatja. A legfontosabb, hogy a folyadékbevitel bőséges legyen: napi 2,5-3 liter, amelyet a nap folyamán egyenletesen kell elfogyasztani, így csökken a vizelet koncentrációja, és a kőképződés veszélye. Célszerű lefekvés előtt, de még éjszaka is inni azért, hogy a reggeli vizelet fajsúlya a kívánatos érték alatt maradjon.

A vitaminok közül ajánlott az A-vitamin (máj, tojássárgája, sárgarépa, sütőtök, kajszibarack, vaj, margarin) és B6-vitamin (máj, tojás, élesztő, sajt, hal) rendszeres fogyasztása, mivel gátolják a kőképződést. Kerülni kell az erősen sós és fűszeres, csípős ételek fogyasztását.

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek

A kalcium-oxálsav kő esetén a kiváltó ok az oxálsav fokozott felszívódása, vagy a fokozott kalciumürítés lehet, ezért a magas oxálsav és kalcium tartalmú ételek fogyasztását kerülni kell. Az étrend kalcium tartalma ne legyen több, mint 500-600 mg naponta. Magas a kalcium tartalma az alábbiaknak: tej és tejtermékek (sajt, túró, sűrített tej, kefir, tejpor), banán, dió, mogyoró, mák, mandula, gesztenye, szárazbab, szója, lencse.

Az oxálsavban gazdag ételek fogyasztását is mérsékelni kell, 40-50 mg/napra, ilyenek a kakaópor, petrezselyem, kóla, kávé, csokoládé, sóska, spenót, paradicsom, zeller. Előnyben kell részesíteni a B6-vitaminban és magnéziumban (búzakorpa, zabpehely, tökmag, napraforgómag) gazdag ételeket.

Tovább A vesekő alatti edzés

A savas kémhatás csökkentése

Húgysavkő esetén fontos a savas kémhatás csökkentése a fehérjék mérsékelt fogyasztásával (0,8 g/ttkg legyen), emellett a magas purin tartalmú ételek kerülésével (pl. belsőségek). Jótékony lehet a lúgosítás, mivel bázikus közegben a húgysav nehezebben csapódik ki. Lúgos kémhatású ételek a tej és tejtermékek (kivétel a sajtok), zöldségek, főzelékfélék (kivétel a kukorica és a lencse), gyümölcsök (kivéve szilva, ringló, áfonya), valamint a mandula, gesztenye és a csokoládé.

Javasolható az alkalikus gyógyvizek, ásványvizek (pl. Parádi, Salvus, Bánfi) fogyasztása naponta 1-1 pohárral (2-3 dl). Semleges kémhatást okoznak a vaj, margarin, olajok, kávé, tea, méz és cukor, ezért beilleszthetők a diétába.

A cisztinkő megléte esetén szintén fontos a vizelet lúgosítása, így a diéta megegyezik a húgysavkő esetén ajánlottakkal. Kerülni kell azonban a magas metionin- és cisztintartalmú ételeket: sajt, túró, tojásfehérje, köles, húsok és halak.

Tovább A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál

Amikor kerülni kell a lúgosító ételeket

Foszfátkőnél éppen ellenkezőleg, savanyítani kell a vizelet pH-ját, hiszen a foszfátkő keletkezése esetén a vizelet kémhatása lúgos irányba tolódik. Kerülni kell a lúgosító élelmiszereket és italokat, és előnyben kell részesíteni a savas pH-júakat: húsok és húskészítmények, halak, kagyló, tojás, sajt, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, gabonapelyhek, tészták, rizs, földimogyoró, dió, kukorica, lencse, szilva, áfonya, édes és sós sütemények. Mindezek mellett a semleges kémhatást okozó ételeket is ajánlott fogyasztani.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.