• A pánikbetegség és tünetei - Lehet, hogy már Önnek is volt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Lehet, hogy már Önnek is volt pánikrohama, csak nem tud róla. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy szívinfarktust kaptak és mentőt hívnak. Mások inkább megpróbálják elfelejteni a történteket és ezért nem jönnek rá, hogy valójában pánikrohamuk volt. Jelnyelvi verzió

    A téma cikkei

    4/1 A pánikbetegség és tünetei - Lehet, hogy már Önnek is volt
    4/2 A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    4/3 Mit tehet Ön a pánikrohamok ellen?
    4/4 Pánikroham vagy infarktus? - Hogyan lehet megkülönböztetni?

    A pánikbetegség a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik, rokon betegségei a fóbiák, az általános (generalizált) szorongás, a kényszerbetegségek és a nagy megrázkódtatások után fellépő ún. poszttraumatikus stressz szindróma.

    A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk (pl. szívinfarktust kaptak), mások azzal a hellyel, illetve azokkal a körülményekkel hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett.

    A pánikroham valóban mutathat valamennyi kapcsolatot helyekkel és szituációkkal, de egyébként bárhol és bármikor kialakulhat: egyedüllét során, társaságban, otthon, nyilvános helyen, sőt akár álmából is felébresztheti a pánikbeteget. Nőnél gyakrabban jelentkezik pánikroham, mint férfinál.

    Hirdetések

    Bár a pánikrohamokat korábban a rossz idegállapotra és a stresszre fogták, napjainkban már általánosan elfogadott, hogy ez egy önálló betegség, amely súlyos, de kezelhető. Számos kezelési mód létezik, melyek két fő csoportba oszthatók: gyógyszeres terápia és pszichoterápia, amelyek kombinálhatók egymással.

    Milyen tünetekkel jár a pánikbetegség?

    A pánikbetegség okai, diagnózisa
    A kutatók jelenleg még nem tudják pontosan, mi áll a pánikrohamok hátterében: örökletesség, stressz és bizonyos kábítószerek mind szerepet játszhatnak. A pánikroham kialakulásának valószínűsége nagyobb, ha Önnek van olyan közeli rokona, aki pánikbeteg, esetleg a családban egyéb szorongásos betegség fordul elő gyakrabban. Előfordulhat, hogy valamilyen más betegség áll tünetek hátterében. Keresse fel orvosát, hogy eldöntsék, mi okozza a tüneteket!
    Kezelőorvosa valószínűleg érdeklődni fog, hogy milyen gyakran és milyen környezetben alakulnak ki a tünetei, illetve milyen jellegűek ezek. Ezután teljes körű fizikális vizsgálatot fog elvégezni, hogy megállapítsa, nincs-e más betegség a tünetek háttérben (pl. szívbetegség, pajzsmirigy-túlműködés). Ha nincs a tünetekért felelős más egészségügyi problémája, akkor orvosa felállíthatja a pánikbetegség diagnózisát a tünetek jellege és gyakorisága alapján.

    A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Az alábbi tünetek jellemzőek:

    • intenzív, elviselhetetlennek megélt, rossz közérzet;
    • menekülési késztetés;
    • kontrollvesztéstől, megőrüléstől, haláltól való félelem;
    • légszomj (a beteg érezheti úgy, hogy mindjárt megfullad);
    • a beteg úgy érzi, minden kicsúszik a kezéből;
    • szapora szívverés;
    • kipirulás;
    • izzadás;
    • reszketés, hidegrázás;
    • szédülés;
    • émelygés;
    • hőhullámok;
    • görcsös hasi és/vagy mellkasi fájdalom;
    • fejfájás;
    • gyengeség;
    • gombócérzés a torokban, nyelési nehezítettség.

    A pánikbetegség könnyen összetéveszthető néhány teljesen más eredetű betegséggel, például kezdődő szívinfarktussal, egyes hormonális betegségekkel, amelyekben hirtelen nagy mennyiségű hormon jut a vérbe, de egyes gyógyszerek, kábítószerek megvonása is okozhat hasonló tüneteket.

    Azok a betegek, akiknek pánikrohamai vannak, gyakran más pszichés betegségekben is érintettek, mint például a depresszió, az egyes helyektől (pl. nagy, nyílt tér, bevásárlóközpont) való irtózás (agorafóbia), az idegen vagy túl nagy társaságtól való félelem (szociális fóbia).

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Önnek lehet, hogy pánikbetegsége van, ha egynél több pánikrohamot élt át. Jellemző az is, ha egy pánikroham után hetekig azon aggódik, hogy újabb pánikroham tör Önre. A pánikbeteg gyakran új szokásokat vesz fel, pl. elkerül olyan helyeket, ahol korábban pánikrohama volt, ez súlyosabb esetben agorafóbiává fejlődik. Nem ritkák az öngyógyítási kísérletek sem, melynek talaján alkohol-, gyógyszer-, illetve kábítószer-függőség alakulhat ki, továbbá gyakoribb az öngyilkossági kísérlet is. Mivel a pánikbetegség nagymértékben rontja az életminőséget és veszélyeztetheti a beteg életkilátásait, feltétlenül forduljon orvoshoz, ha észleli a fenti tüneteket (néhány tünet kimaradhat).

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta)

    Előző oldal | 2/1 | 2/2 A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (45)
    Írta: Kata
    Az én pánikbetegségem az elsö alkalommal ugy nyilványult meg, hogy a munkahelyemen délkörnyékén el kezdtem reszketni, szédülni, azt hittem a fejem szétpattan, a szivem zakatolt és borzalmasan rosszul voltam. a kihivott mentö infarktus gyanujával egy "szivkorházba vitt, ahol 3 napig az intenziv osztályon feküdtem. Nem találtak semmit, haza engedtek. kb. egy év mulva ugyanezek a tünetek jöttek, szintén a munkahelyemen, magam mentem a körzeti orvosnömhöz, szintén nem találtak semmit, EKG, etc. minden rendben. èn ekkor már ott tartottam, hogy egyedül nem hagytam el a lakást, bevásárolni egyedül lehetelen volt, csak a férjammel mentem mindenhova. Borzaszto állapot volt.Aztán jött a csucs, férjemmel utaztunk a Kanári szigetekre, habár nem az elsö repülésem volt, ilyen rosszul még életemben nem voltam, patakokban folyt rolam a viz, hiperventilláltam és csak egyet akartam, azonnal kiszállni a gépböl. senkinek nem kivánom.Ez után beláttam, hogy valaminek történnie kell és 1 1/2 évig pszichologusi kezelést vettem igénybe, ahol megtanultam, hogy a legnagyobb hiba és baj a "pánik a pániktol" és mit kell ellene csinálni. Nálam kiderült, hogy édesapám gyors és borzaszto halálát, valamint férjem egyidejü rákos megbetegedését nem tudtam feldolgozni. a lelkem váltotta ki a pánikbetegséget.Soha gyogyszert nem szedtem, de a therápia óta (ca. 4 éve) eddig nem jött vissza a betegség. mindenkinek csak reményt szeretnék osztani!! Üdvözlettel.

    Írta: Mária
    Én is ebben a betegségben szenvedek. Nem úgy itélem meg hogy ez súlyos betegség,bár tény,hogy iszonyatos megtapasztalni,és rontja az élet minöséget. azt tapasztalom,hogy amikor a beteg elmegy az orvoshoz,gondolok itt a szakorvosra,akkor bizony szó szerint dilisként könyvelik el .kap gyógyszert,és el van intézve minden. Pedig kiküszöbölhetö lenne,hogy bármilyen komoly tudatmódositó gyógyszer függöség kialakuljon,amely még nehezebbé teszi a beteg életét!Amikor megkérdeztem az orvost hogy ezt muszáj-e beszednem??,azt felelte hogy ha meg akarok gyógyulni akkor igen,ha nem?,..akkor nem.elolvastam a mellékhatásokat,és úgy döntöttem,hogy nem szedem be ezeket a gyógyszereket,hiszen azok a rosszullétek,melyek fel vannak tüntetve mellékhatásként,egyébként is jelen vannak. Úgy gondoltam,hogy igy is ,úgy is rosszul vagyok,akkor nem teszek még magam ellen. Nem vagyok teljesen gyógyult,talán nem is leszek,de elviselhetöek a napjaim. Iszonyatos erövel arra törekszem hogy úgy éljem meg a hétköznapjaimat,hogy az nekem jóóóó legyen!!! Maga az ember sokat tud tenni magáért,ha van hite,és akarata!!! Sok szerencsét minden pánikbetegnek!!!

    Írta: Albert
    50 éves vagyok, kb 10 éve diagnosztizáltak pánikbetegséggel. Amikor orvoshoz fordultam, már nem tudtam vezetni, a metróról is minden megállóban le kellett szállnom a rosszullétek miatt... Sokkal korábban kezdődtek a bajok, de - mint oly sokan - én is meg voltam győződve, hogy le bírom egyedül is küzdeni, meg mindenféle kuruzslással is próbálkoztam. Üzenem minden hasonló gondokkal küzdőnek, hogy életem legnagyobb hibája volt amikor nem mentem időben orvoshoz!!! EGYETLEN vizsgálat és a gyógyszerek szedésének elkezdése után TELJESEN tünetmentessé váltam! Mivel azt hittem teljesen gyógyult vagyok és tökös gyerek, néhányszor önhatalmúlag megpróbáltam abbahagyni a gyógyszereket ami egy-két hét után pánikrohammal jelezte, hogy ismét téves úton járok. Szakemberre bíztam magam, ma teljesen gyógyultnak minősítenek, háromhavonta járok kontrollra és a biztonság kedvéért van nálam gyógyszer de már nem kell szednem és nem is szedem. Mindenki próbálja megérteni, hogy ez egy betegség amit nem szabad elhanyagolni és minél később fordultok orvoshoz, annál később és nehezebben gyógyultok!!! Akinek két miatyánktól megszűnik a pánikrohama, az nem pánikbeteg...

    Lapozzon a hozzászólások között!