• Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

    A szem ideghártyájában kétféle érzékelő sejt van: a csap és a pálcika. A színek érzékelésére az ideghártya receptorai közül a csapok képesek, melyek lefedik az érzékelt fény teljes tartományát. A receptoroknak három fő típusuk van a jellegzetes fényérzékelési spektrumnak megfelelően: vörös (570 nanométer), zöld (535 nm) és ibolya-kék (445 nm).

    Hirdetések

    Ha bármely típusú színérzékeny receptor hiányzik: színvakságnak (anopia) nevezzük. Ha a receptorok mennyisége csökkent vagy nem működnek megfelelően, akkor színtévesztésről  (anomália) beszélhetünk. Tesztelje magát!

    Mi micsoda? - Fogalomtár

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A teljes színkör

    A betegségek nevében feltüntetjük, mely szín érzékeléséért felelős receptorokban van eltérés. Ha az egyik receptor típussal gond van, azt nevezzük színtévesztésnek.

    • Trichromat = ha mindhárom csaptípus megtalálható, a teljes színkört látja az illető.
    • Protanomalia = vörös színtévesztés;
    • Deuteranomália = zöld színtévesztés;
    • Tritanomalia = kék színtévesztés;
    • Dichromatia = csak kétféle receptor van, az egyik teljesen hiányzik;
    • Protanopia = vörös szín vakság;
    • Deuteranopia = zöld szín vakság;
    • Tritanopia = kék színre vak;
    • Monochromatia = egyetlen típusú receptor található meg. Általában a kék színre érzékeny receptorok maradnak meg.
    • Achromatia = teljes színvakság. A szín érzékeléséért felelős összes receptor (csapok) hiányzik: az illető csak homályos fekete-fehér képet lát. Jellemző a nagyon erős fényérzékenység is.

    Öröklött és szerzett színtévesztés

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A vörös-színvakok így látják a színkört

    A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek és szerzettek. A csapok vörös és zöld színspecifikus festéksejtjének génje az X nemi kromoszómához kötött. A nemhez kötött öröklődés miatt 20-szor több férfi érintett.

    A kaukázusi férfiak körülbelül 8, míg a nők 0,4-0,5 százaléka "vörös-zöld" színtévesztő.

    A színtévesztő kisfiú anyjától kapja a kóros gént tartalmazó X kromoszómát, az anya tünetmentes „hordozó”. Nő is lehet színtévesztő akkor, ha az apa színtévesztő az anya pedig „hordozó”.

    Az örökölt kék színvakság (tritanópia) sokkal ritkább, a népesség mintegy 0,05 százalékában észlelhető.

    A színlátási zavarok egy része nem örökletes, hanem úgynevezett „szerzett”: különböző szemészeti betegséget kísérhetnek színérzékelési zavarok (pl.: ideghártya-betegségek, zöldhályog, szürkehályog stb.).

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A zöld-színvakok így látják a színkört

    Bizonyos vegyszerek vagy gyógyszerek mellékhatásként is okozhatnak hasonló tüneteket.

    Tünetek, vizsgálatok

    A betegeknek nincs jellegzetes tünetük, panaszuk.

    Általában véletlenül fedezik fel, alkalmassági- és szűrővizsgálatok során.

    Legelterjedtebb vizsgálat módszerek, az Ischiara-tábla a színvakság vagy színtévesztés felismerését segíti elő. A táblákon azonos világosságú, de különböző színű és méretű kerek foltokból számok vagy betűk rajzolódnak ki.

    Pszeudo-izokromatikus ábrák -"pöttyös táblák"- (Ishihara, Dvorin, Velhagen, Rabkin, American Optical, Hardy-Rand-Rittler, F2, Ohkuma, stb.).

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    Pszeudo-izokromatikus
    ábra

    Szabálytalan eloszlásban különböző színű, de azonos világosságú kerek foltok vannak és ezek között egyenlő vagy hasonló színű foltok a normális színérzésű számára jól olvasható számokat vagy betűket képeznek.

    Vizsgálatban rejlő hibalehetőségek elkerüléséért a vizsgálatot lehetőleg természetes fénymegvilágítás mellett, olvasótávolságból, körülbelül 30-50 cm-ről kell elvégezni (ha szükséges, olvasókorrekció viselése mellett).

    A felismerést befolyásolhatja a táblák felületének csillogása, a nagy távolság (5 m), nem megfelelő megvilágítás is. Hibás kivitelezés az egészséges gyermeket színtévesztőnek bélyegezheti.

    Anomaloszkóp

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyszerű, precíz műszeres vizsgálati módszer a színvakság és színtévesztés típusának azonosítására, fokának meghatározására.

    "Működési elvük" a színkeverésen alapul: lítium-vörös és higany-zöld megfelelő arányú keverésével a Natrium-sárgával azonos tónusú szín előállítható (vörös+zöld=sárga). A megfelelő színkeverési arány segítségével az anomális hányados meghatározható (Rayleigh-féle egyenlet). A vizsgálat során az a feladat, hogy az alsó és felső mezőt azonos színűre állítsuk be.

    Vörös vagy zöld színtévesztők az átlaghoz képest más arányban keverik a színeket. Vörös színtévesztők (kevésbé érzékelik a vörös színt) több vöröset használnak, míg zöld színtévesztők (kevésbé érzékelik a zöld színt) több zöldet használnak a sárga kikeveréséhez. Szerzett színlátás zavarok esetén fontos a betegség mértékének, fokának követése.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Egészségünk biztosítása

    Generali Biztosító

    Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk. (x)

    A helyes fogápolás

    Anaftin Baby

    Gondoskodjon idejében a helyes fogápolási szokások kialakításáról! (x)

    A látásélesség-vizsgálat

    A látásélesség az éles látás számszerűsített értéke. Az emberi szem felbontóképessége átlagos körülmények között 1 szögperc...

    Pályaválasztás: szemészeti szempontok

    A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátászavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos...

    Színezett lencsék, és azok hangulati...

    Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három...

    Látóideg-gyulladások - A neuritis...

    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a...

    Akaratlan szemmozgás: a szemtekerezgés -...

    A szemtekerezgés (nisztagmus) akaratlan, ritmusos szemmozgás, amit a kisagy, az agytörzs vagy a szemmozgató rendszer és pályáinak, valamint a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA