Kiknek ajánlott a cross training?

szerző: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner - WEBBeteg
frissítve:

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cross training edzés változatossága, hatékonysága és variálhatósága miatt, de vajon valóban ajánlható-e mindenkinek ez a mozgásforma? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a cross trainingről.

A cross training egy olyan edzésmódszer, amely különböző sportágak mozgásanyagát felhasználva fejleszti a koordinációs és kondicionális képességeket. A tréningek során komplex fejlődésre számíthatunk, ugyanis egyaránt fejlődik az erő, az állóképesség, a gyorsaság, a koordináció, ezek mellett pedig a mentális fejlődés (pl. kitartás, önuralom, koncentráció) sem elhanyagolható.

Bárhol, bármikor könnyen elvégezhető: variálhatósága miatt lehetőség van arra, hogy eszközök nélkül is összeállítható egy-egy program, de ha szeretnénk, különböző eszközökkel dobhatjuk fel edzéseinket. A cross training lényege egyértelműen az, hogy minél hatékonyabban és minél változatosabban dolgoztassuk meg a teljes testet, fejlesszük vele a motoros képességeinket.

Mire figyeljünk az edzések során?

Hobbisportolótól egészen az élsportolóig bárki végezheti, az alábbi pontokra azonban mindenképpen érdemes figyelni az edzéstervezésnél:

  • Fontos, hogy korunknak, edzettségünknek és fizikai adottságunknak megfelelő gyakorlatokat válasszunk.
  • A gyakorlatok kivitelezésénél minden esetben a minőségre, mintsem a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt.
  • Ne lépjünk tovább - sem intenzitásban, sem pedig a gyakorlatok bonyolultságában - addig, amíg nem sajátítjuk el az alapokat.
  • Fájdalom esetén függesszük fel a gyakorlatot, és járjunk utána a problémának.
  • Fokozatosan szoktassuk hozzá a testünket a terheléshez.
  • Az edzés minden esetben bemelegítéssel kezdődjön és nyújtással fejeződjön be.

Hol ronthatjuk el?

A gyakorlatok rendkívül jól variálhatóak, ezért bármilyen edzettséggel végezhetőek, azonban nagyon fontos, hogy a választás valóban megfelelő legyen. Ha a kívántnál jobban megterheljük izomzatunkat, ízületeinket vagy keringésünket, beleerőltetjük magunkat olyan gyakorlatba, amire még testünk nem áll készen, akkor előbb-utóbb sérülésekkel találhatjuk szemben magunkat.

A megfelelő edzésterv összeállításához érdemes edző segítségét igénybe venni. Amennyiben valamilyen mozgásszervi problémával (pl. gerincsérv, vállízületi sérülés) küzdünk, minden esetben kérjük ki gyógytornász vagy mozgásterapeuta, rehabilitációs tréner véleményét a terhelés kialakításával kapcsolatban.

Nemcsak a testet, hanem a pszichét is edzi

A legtöbb ember számára talán a legnagyobb kihívást nem maga a gyakorlat elvégzése jelenti, hanem annak helyes kivitelezése. Ahhoz, hogy szabályosan tudjunk kivitelezni egy-egy gyakorlatot, türelem, idő és sok gyakorlás szükséges, amit a mai „instant” világunkban sokaknak nehéz megvalósítania. Megfelelő alap nélkül komoly sérüléseket szerezhetünk, éppen ezért a szakszerű és pontos kivitelezés, gyakorlás még fontosabb, mint más sportágakban.

Tovább

Sándor Judit, erőnléti edző és korrektív trénerForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.