Ne csak álom legyen a fogyás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A sport nem csak alakunknak tesz jót, hanem önértékelésünket is javítja. Egy kis életmódbeli változtatással feszes izmokra és jó közérzetre tehet szert.

Az áhított alak eléréséhez egészséges táplálkozásra és mozgásra van szükség. Bármilyen kiváló diétát választ is, az eredmény nem lesz tartós rendszeres testi aktivitás nélkül. Ennek oka, hogy a sport nem csak izomépítő hatással rendelkezik, hanem az anyagcserét is serkenti, így két úton is kalóriát éget. Ám azt se feledjük, hogy önmagában a sport sem elég, hiába edz valaki keményen és kitartóan, ha egészségtelen étkezési szokásain nem változtat.

Mielőtt elkezd rendszeresen sportolni, gondolja át és mindig tartsa szem előtt a következőket:

  • Tűzzön ki egy időpontot, amikorra az edzésekkel elérni kívánt célját megvalósítja! A határidőt jelölje be egy naplóba!
  • Dicsérje meg magát az elért eredményért! Legyen büszke magára, ez segít, hogy tartani tudja magát kitűzött céljához.
  • Adjon időt magának! Ha hosszú ideje nem sportolt, akkor különösen nehéz lehet rávennie magát a rendszeres aktivitásra, ezért ne követeljen túl sokat magától, haladjon lépésről lépésre, és meglátja, hogy az egészséges életmód hamarosan mindennapjai részévé válik.

A legjobb sportok a fogyáshoz kezdőknek

Kocogás, gyaloglás, fitness, kerékpározás, úszás, golf, Pilates, asztalitenisz.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Ügyeljünk a folyadékpótlásra!

Ha egészségesen szeretne megszabadulni a fölösleges kilóktól, oda kell figyelnie arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. A sok folyadék fokozza az anyagcserét. A verejtékkel a szervezet vizet veszít, ezért sport előtt, közben és után is elengedhetetlen a folyadék és az elektrolitok (Na, Cl, Ca, Mg, HCO ionok) pótlása. Arra ügyeljen, hogy kimelegedve ne fogyasszon hideg italt.

A fogyást segítő étrend

Fogadja el, hogy nem lehet egyik napról a másikra megszabadulni a fölösleges kilóktól! A sok megszorítással járó, gyors eredményt ígérő diéták kudarcra vannak ítélve, koplalással ugyanis nem lehet tartós eredményt elérni, viszont az éhezés a szervezetben maradandó károkat képes okozni. A sanyargató diéták legtöbbször jojó effektusba torkollnak.

A táplálkozás terén is a fokozatosság elvét kövesse! Lassan csökkentse a bevitt kalória mennyiségét, térjen át egészséges ételekre, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát, halat, korlátozza a húsfogyasztást, kerülje a zsíros ételeket, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket egyen, sose hagyja ki a reggelit, méréskelje az alkoholfogyasztást és minél kevesebb édességet fogyasszon!

(WEBBeteg – B. M., Forrás: gesund.co.at)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.