Sérülések a jógában

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az izmok és az ízületek nyújtása közben a legnagyobb a sérülés esélye, ezért gyakoriak a jógasérülések.

Jógázás közben a hajlékonyság növelése történik – többek között - a későbbi sérülések megelőzése érdekében. A megfelelően alkalmazott technikákkal valóban elérhető ez a cél, de a túlerőltetés és a rosszul kivitelezett jógatechnikák miatt sok sérülés fordul elő.

A leggyakoribbak az akut hátfájás és a nyak, illetve a gerinc sérülései. Ezek mellett a jóga során végrehajtott mozdulatsorok miatt a test bármelyik részén előfordulhat izomhúzódás vagy szakadás.

Biztonságos jóga

A jógasérülések elkerülése érdekében érdemes megfelelően felkészülni, bemelegíteni és tartózkodni a túlerőltetéstől. Az izmot és az ízületet nem ajánlott tovább terhelni, amint fájdalom kíséri a mozdulatot. Biztonságosabb jógaoktató felügyelete alatt jógázni, vagy minimum kikérni a véleményét egy-egy bonyolultabb mozdulatsorról a helyes módszer elsajátításához.

A jógát gyakran ajánlják az orvosok és a fizikoterapeuták olyan sportolóknak, akik épp egy sportsérülésből épülnek fel. Nagyon fontos, hogy a jógaoktató mindig tisztában legyen a korábbi sérülésekkel. Így személyre szabottan teljes biztonsággal ki tudja válogatni az elvégezhető mozdulatsorokat.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.