Gyes-szindróma - Ön is érintett lehet?

Habis Melinda
szerző: Habis Melinda, klinikai szakpszichológus - WEBBeteg
megjelent:

Mindenki tudja, hogy a szülés mekkora testi-lelki erőpróba, kevesen beszélnek azonban arról, hogy ezután mekkora változás történik. Sokaknak nem is sikerül könnyedén feldolgozni és alkalmazkodni a megváltozott elvárásokhoz.

Szülés utáni depresszió: Tünetek és kezelés
A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (post partum) depresszióval.
Szülés utáni depresszió: Tünetek és kezelés

Régen a nagycsalád és a többi kortárs közösség segítő és megtartó ereje miatt kevesebben élték meg olyan nehezen a szülés utáni változásokat, a mai anyák többsége azonban egyedül kénytelen az újonnan kialakult nehézségekkel szembenézni. Az anyaság pedig mindamellett, hogy mennyire csodálatos dolog, százszázalékos erőbedobást kíván a nap huszonnégy órájában, és sokszor lemondást igényel. Ha viszont hosszú távon nincs meg az adás és kapás egyensúlya, az a belső erőforrások kimerüléséhez vezet. Ráadásul az elismerés is hiányzik, ugyanis ritkán dicsér meg minket bárki azért, hogy neveljük gyermekünket és ellátjuk a háztartást.

Mi is az a Gyes-szindróma?

Az ún. GYES-szindróma (más néven: GYES-betegség, GYES-neurózis), bár gyakori jelenség, mégis megosztja a közvéleményt és a szakembereket is. Ritkán hallani róla, hiszen nem valódi diagnózist, hanem csak tünetek összességét jelenti, melyekről ráadásul csak egy speciális élethelyzetben, szülés után beszélünk. A köztudatban az unatkozó kismamák nem létező problémájaként él, akik jó dolgukban nem tudják, mitévők legyenek.

A GYES-neurózis valójában egy alkalmazkodási nehézség a megváltozott élethelyzethez, melyet gyermekünk születése okoz. Az anyuka többnyire egyedül marad egy magatehetetlen csecsemővel, aki teljes mértékben rá van utalva, kiszakad addigi életviteléből (munkahelyi, baráti közösségek), ráadásul a szülés okozta hormonális változások lelkileg is érzékenyebbé teszik. A kialvatlanság, a felelősség és magára maradás érzése nyomán idővel úgy érzi, kezd kicsúszni a talaj a lábai alól.

Hogyan kezelhető a szorongás?
A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek.

Hogyan kezelhető a szorongás?

Mitől alakul ki?

Gyermekünk születése miatt ráadásul megváltozik a párkapcsolatunk is, férjünk háttérbe szorul az új jövevénnyel szemben. A társadalmi elvárások nyomása (az újdonsült anyuka legyen mindig tökéletesen boldog, kiegyensúlyozott és türelmes), az azoknak való megfelelési kényszer, a kisgyerekes létről elképzelt idilli kép és a megélt hétköznapi valóság közötti különbség, a hétköznapok egyhangúsága, monotonitása, ingerszegénysége, a bezártság-érzés, az állandó fáradtság, az anya saját inkompetenciájának megélése váltja ki, majd mélyíti el ezt a szorongó állapotot.

Honnan tudhatja, hogy Gyes-szindrómában szenved?

A Gyes-neurózis tehát nem más, mint a bizonytalanság, kisebbrendűségi érzés, ingerlékenység, indokolatlan félelem, melyhez súlyosabb esetben kényszeres viselkedés vagy depresszió is társulhat. Az anya úgy érzi, nem tud megfelelni feladatainak, amelyek váratlanul, csőstül szakadnak rá, emiatt folyton kimerült, frusztrált. Nincs türelme a gyermekhez, ingerlékennyé válik. Kedélyállapota nyomott, esetleg testi tünetei vannak (pl. fej- és gyomorfájás) a folyamatos feszültség miatt.

Milyen problémákra jó a pszichoterápia?
Sokszor hallottuk már és szerencsére egyre többen gondolják így: segítséget kérni nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk, hanem inkább azt, hogy készen állunk egy másfajta forgatókönyvre, ami megkönnyítheti, vagy legalábbis megváltoztathatja az addigra már nem jól működő stratégiákat.

Milyen problémákra jó a pszichoterápia?

Mindinkább befelé fordul, emiatt idővel valóban nem fog tudni megfelelni mindennapi feladatainak, elszakad a környezetétől, a valóságtól. Mindez az egész család életét megmérgezi, hiszen a gyerekek megérzik a szülő elbizonytalanodását és szorongását, ezért maguk is szorongani kezdenek. Többet sírnak, nehezebben alszanak el, fáradtak és fárasztóak, hisztiznek. A gyerek egyre nehezebben kezelhető, a szülő pedig még jobban szorong, kész is az ördögi kör.

Komoly szövődménye is lehet

A GYES-betegség tehát fokozatosan alakul ki, és - ha nem érkezik időben segítség - egyre mélyül, talaján komolyabb pszichiátriai kórképek jelenhetnek meg (melyeket azonban már diagnózissal címkéznek és valódi betegségként, gyógyszerekkel kezelnek).

Hogyan kezelhető?

A környezet sokszor valóban nem érti az anya problémáját, az anya pedig teljesen egyedül, segítség nélkül marad, holott ebben a helyzetben az anyáknak megértésre, együttérzésre és támogatásra van leginkább szükségük. A megoldást többnyire a környezet megértő odafordulása és egy kis tehermentesítés jelentik. Pihenés, akár rövid időre való kiszakadás is a fojtogató környezetből, valami valódi feltöltődést eredményező külső program (pl. találkozás a barátnőkkel, rendszeres testmozgás).

A lényeg, hogy az anyukának néha (hetente pár órára) legyen ideje saját magára, amivel szabadon rendelkezhet. Fontos az új emberi kapcsolatok kialakítása, gyermekkel szintén otthon lévő kismamákkal való beszélgetések. Nagyon lényeges, hogy jusson a szülőpárnak ideje kettesben is lenni. Ne felejtsenek el házaspárként, egymás társaként is funkcionálni. Nem könnyű, de többnyire szervezésen és odafigyelésen múlik az egész. Természetesen, ha mindez nem elég, szakember segítségét kell igénybe venni, ami elsősorban pszichoterápiás segítséget jelentsen.

Habis MelindaForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Habis Melinda, klinikai szakpszichológus
www.onlinetanacsadas.com

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.