Mit jelent a pszichoszomatika?

WEBBeteg
megjelent:

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Ha a hagyományos keleti orvoslásra gondolunk, a test és lélek egységének szemlélete nem újdonság. A nyugati orvoslás hagyományosan szomatikus: a testi, élettani történések megismerésének vágya és a tudományos-technikai lehetőségek alkalmazása vezetett el az elmúlt évszázad és napjaink robbanásszerű fejlődéséhez és hozott elvitathatatlan eredményeket az orvostudományban.

A nyugati orvoslás és filozófia az ókortól kezdve szintén rendelkezik a lélek-test egységes szemléletének hagyományával. A pszichoanalízis létrejötte és más lélektani irányzatok diagnosztikus és terápiás módszereinek fejlődése a XIX-XX. században hatalmas lökést adott ennek a szemléletnek. Azonban a szomatikus medicina ezzel párhuzamos, robbanásszerű fejlődése a pszichoszomatikus szemlélet háttérbe szorításának irányába hat.

Mi az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezést Heinroth használta először 1818-ban. A pszichoszomatikus medicina olyan elmélet, amely a testi, lelki társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. Ez a fajta orvoslás személycentrikus. A mai orvoslásban a beteg egyre jobban elvész az elméleti vonatkozások megteremtése között. Ma a legtöbb országban nincs pszichoszomatikus medicína, ez független egyetemi szakágként csak Németországban létezik. Az lenne a kedvező, ha a betegséget nem csak különálló folyamatként szemlélné az orvoslás, hanem a gyógyítás középpontjában a beteg állna, nem a betegség...

A pszichoszomatika lényege, hogy számos olyan organikus betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan konfliktusok tárhatók fel. A pszichoszomatikus szemlélet a modern medicinában sem nélkülözhető. A lelki történések biológiai hatásának tudományos elemzése a stresszelmélet kidolgozása óta intenzív kutatások tárgya, a legmodernebb medicinába illesztve.

Pszichoszomatikus betegségek

Több típusuk van a keletkezés mechanizmusa szerint, itt kettőt ismertetek.

1. A konverziós tünetképzés mechanizmusára a mélylélektan világított rá. A betegben valamilyen lelki konfliktus keletkezik, melynek feloldási kísérlete gyanánt szimbólum jellegű tünet jön létre. Ilyen módon bénulások, hányás, fájdalmak és érzékszervi funkciózavarok: vakság, süketség jöhetnek létre.

2. A funkcionális szindrómák (tünetegyüttesek) esetében a beteg feltűnő, diffúz, több szervet érintő, össze nem illő panaszokkal jelentkezik, melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem tud organikus eredetet feltárni. Rendszerint már az első vizsgálatkor világos, hogy komoly szervi baj nincs. A beteg könnyen megkapja a családtól és az egészségügytől, hogy " semmi baja", "csak nyavalyog". Ezek a folyton orvoshoz járó, nehéz, kellemetlen, idegesítő betegek, akiken a szomatikus szemléletű orvos képtelen segíteni.

Mindkét esetben a háttérben álló lelki ok szakszerű feltárása és pszichoterápia a megoldás.
Ha nem kerül felismerésre a probléma és megfelelő szakemberhez a beteg, végeláthatatlan őrlődés kezdődhet az egészségügy útvesztőiben, sok-sok felesleges vizsgálatra és felesleges mértékű kockázattal adott, tünetmérséklő gyógyszerelésre fordított pénz, energia, idő árán.

A pszichiátria részletesen foglalkozik ezekkel a problémákkal, de az ellátók kapacitását meghaladja az igény. Gyakori megoldás a tünetcsökkentő gyógyszerelés - immár nemcsak a szomatikus orvos, hanem a pszichiáter részéről is -, mert a pszichoterápia szakember- és időigényes, s nekünk egyikből sincs elég.

A problémák szétválasztódnak. A szomatikus orvos nem akar, nem tud a lélekkel foglalkozni, mert nincs ránevelve, nincs a szemléletében. Ennélfogva a probléma felismerése késik. Biztató, hogy hazánkban egyre több orvos vesz részt pszichoterapeuta képzésben, így integrálva a pszichoszomatikus szemléletet saját gyakorlatába.

A test-lélek egység másik vetülete a szomatopszichés történések megértése: a testi betegségek lelki következményeivel való törődés. Egy súlyos betegség diagnózisa és lefolyása kapcsán a betegben fellépő halálfélelemmel, szorongással és sok egyéb lélektani következménnyel többnyire semmilyen rutin- és rendszerszerű törődés nincs. Sok ilyen betegség egyre jobban kezelhető, növekvő túléléssel. Nem mindegy, milyen életminőséggel.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Panoráma Poliklinika - Dr. Pászka Dóra, Dr. Spányik András
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.