A conisatio (méhnyakműtét)

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A conisatio (konizáció) a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítunk el a méhnyakból.

A méhnyakrák a mellrák után a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Hazánkban évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel, és közel 500 nő hal meg miatta. Szomorú ez az adat, főleg ha arra gondolunk, hogy a betegség a 40 év köröli nőknél a leggyakoribb, és rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető lenne.

Méhnyakrák, női belső nemi szervekA méhnyak felszíne könnyen elérhető nőgyógyászati vizsgálat során, innen kenet vehető további vizsgálatra. A másik, ami a betegség megelőzésében segít, az a tény, hogy a méhnyakrák évek alatt alakul ki, úgynevezett rákmegelőző állapot áll fenn mielőtt a rosszindulatú betegség kifejlődik.

A méhszájon nőgyógyászati vizsgálat során speciális nagyítóval (kolposzkóp) látott elváltozás illetve a kenetvizsgálat eredménye felvetheti a sejtelváltozás gyanúját.

Annak megállapítására, hogy ez az elváltozás jó vagy rosszindulatú, szövettani mintavétel szükséges, mely conisatio végzésével lehetséges.

A szövettanra vett minta mikroszkópos vizsgálatát patológus végzi, és információt ad az elváltozás kiterjedésével kapcsolatban is.

A conisatio menete

A gyanús elváltozás formája és kiterjedése szerint a méhszájból kúpszerű részt távolítanak el, conisatiót (ejtsd: konizációt) végeznek. Ez történhet gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben vagy altatásban. Erről az altatóorvos a műtéti kivizsgálás során (mellkas röntgen, vér és vizeletvizsgálat) a beteg belgyógyászati állapota alapján dönt.

A beteg a műtét alatt a nőgyógyászati vizsgálattal megegyező pózban helyezkedik el.

A méhnyakhoz a hüvely felől jutnak az operáló orvosok. Így műtét során hasi metszés nem történik, a külső nemi szerveken sem lesz semmilyen változás. A méhnyakon az operáció nyoma csak nőgyógyászati vizsgálat során látható.

A kimetszett kúp mélysége és nagysága az életkortól és a talált lelettől függ, erről az operáló orvos dönt. Az esetek egy részében egyidejűleg a méhnyálkahártyát is „lekaparják” (curettage) szövettani vizsgálat céljából.

A kúp kimetszése után, a nyakcsatornába egy gumicsövet (draint) helyeznek, majd a méhnyakon keletkezett sebet összevarrják felszívódó sebészi varróanyaggal, így varratszedés nem szükséges.

A csövet kiöltik, tehát nem csúszhat ki. Nem ér túl jelentősen a méhnyakon, így nem érezhető a jelenléte.

A méhnyak

A méhnyak a méh alsó, elkeskenyedő része, mely a hüvelybe nyílik, tehát a méhtest és a hüvely között helyezkedik el.

Lehetséges szövődmények

Fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb gondosság és körültekintés mellett is előfordulhatnak az operáció után szövődmények.

A műtött területből vérzés indulhat, mely hüvelyi vérzésként jelenik meg.

Előfordulhat friss piros vérzés, de jelentkezhet alvadékos vérzés formájában is.

Néha elegendő kórházban megfigyelni a beteget, néha azonban szükség lehet egy új öltés behelyezésére.

A nyakcsatornába helyezett csőnek az a feladata, hogy megakadályozza a nyakcsatorna összetapadását.

Amennyiben ez nem történik meg, úgy a menstruációs vérzés nem tud szabadon ürülni, fájdalmas alhasi görcsöket, a menstruáció jellegének, hosszának megváltozását okozva. Ez a méhszáj tágításával gyógyítható.

Előfordulhat még gyulladás, ennek továbbterjedése esetén a kismedencét is érintheti. A gyulladás jelei lehetnek bűzös vérzés vagy folyás, alhasi fájdalom, hőemelkedés, esetleg láz is jelentkezhet.

Bármely tünet észlelése során azonnal forduljon operáló orvosához, hogy a célirányos kezelést minél hamarabb megkezdhessék.

Műtét utáni tennivalók

A conisatio utáni második napon, amennyiben szövődmény nem jelentkezett, a beteget otthonába bocsátják.

A gyulladásos megbetegedés elkerülése céljából, legalább két hétig tartózkodni kell a szexuális élettől.

Javasolt még a tamponhasználat, hüvelyöblítés és az ülőfürdő elhagyása két-három hétig.

Hét nappal a műtét után a gumicsövet egy nőgyógyászati vizsgálat során eltávolítják. Ettől nem kell tartani, nem fájdalmas.

Conisatio után általában két héttel elkészül el a szövettani lelet, amiért jelentkezni kell a kezelőorvosnál! Ez nagyon fontos, hiszen a további teendők felől is ekkor döntenek.

A teljes gyógyulást követően 4-6 héttel nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.