• A mióma kezelési lehetőségei

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    Szerző:
    WEBBeteg

    A miómák rendkívül eredményesen kezelhető, jóindulatú daganatok, az optimális terápiát minden esetben a beteg panaszainak, a miómák nagyságának, lokalizációjának és nem utolsósorban a páciens családtervezési szándékának megfelelően kell kiválasztani.

    A mióma a női szervezet egyik leggyakoribb jóindulatú daganata. Egyes statisztikák szerint az abszolút gyakorisága mintegy 15% (a korábban nem felismert, boncolások során észlelt esetekkel együtt).

    A daganat a méh izomfalát felépítő simaizom-sejtekből kiinduló, túlzott sejtburjánzás, amely elhelyezkedhet a méh üregét bélelő nyálkahártya felszíne alatt közvetlenül, magában a méhfalban, illetve a méh falának külső oldalán, a hashártyával borított oldalon. A miómák méretét tekintve szintén igen nagy a szórás, a pár milliméteres göböktől kezdve az „óriási”, 10 centiméternél is nagyobb átmérővel rendelkező tumorokig szinte minden méret előfordulhat, ráadásul nagyon sok esetben nem csupán egy, hanem kettő vagy akár több mióma is jelen van egyszerre.

    Lokalizációtól és nagyságtól függően különféle tüneteket produkálhat, de nem ritka a tünetmentes forma sem, mely esetleg csak egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során kerül felismerésre.

    Bővebben A miómáról részletesen

    Hirdetések

    Kialakulásuknak pontos oka nem minden esetben ismert, de a szervezet ösztrogénszintjével való kapcsolata vitathatatlan: a pubertás kor előtt szinte soha nem fordul elő, majd a termékeny életszakaszban egyre gyakoribb a megjelenése, a csúcs a 40 éves korosztály tagjai között van. A változókorban viszonylag ritkán jelenik meg új mióma, sőt, a már meglévők nagysága is csökkenhet.

    A kisméretű, panaszt nem okozó (véletlen észlelt) göbök esetében elegendő a „watch and wait” (azaz, figyelem és várakozás) technika: rendszeres időközönként ultrahangos vizsgálattal érdemes a göbök nagyságának változásait nyomon követni, és amíg nincs panasz, nem szükséges beavatkozást eszközölni.

    Gyógyszeres kezelés

    Ma már lehetőség van a miómás tünetek gyógyszeres kezelésére. A terápia célja lehet egy hosszú távra szóló, sebészeti beavatkozás nélküli panaszmentesség elérése vagy egy műtéti előkezelés egyaránt. A lehetőségek latolgatása mindig a fent említettek alapján, személyre szabottan történik.

    Az egészséges hormonegyensúly visszaállítása segíthet a tünetek mérséklésében és a göbök növekedésének megállításában. Azoknál a fogamzóképes korú nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek, vagy sárgatesthormont tartalmazó, méhen belüli eszközük van, általában rendeződik a miómák által okozott vérzészavar. A méh üregét torzító miómák esetében viszont nem jöhet szóba a spirál felhelyezése.

    Megoldást jelent a változókor mesterséges előidézése, amit GnRH-analógot tartalmazó hormonális készítménnyel érnek el, melyet injekció formájában kaphat meg a páciens. A miómák méretét csökkentő, s a nagy miómák által előidézett tüneteket mérséklő hatás mellett sajnos a menopauzára jellemző tünetek (pl. hőhullámok), mint mellékhatások lépnek fel, így hosszú távon nem javasolt az alkalmazása. Legtöbb esetben a tervezett mióma műtét előtt használják, a göbök méretének csökkentésére. Magyarországon nem elterjedt az alkalmazása.

    Egy új készítmény az uliprisztál-acetát, egy szelektív progeszteronreceptor-modulátor. Csak fogamzóképes, menopauza előtt álló pácienseknél használható. Egy kezelési ciklus időtartama 3 hónap. Ez idő alatt a vérzés mérséklődik, és szerencsés esetben a miómás göbök nagysága is csökken. A hatékonyság több kezelési ciklus alkalmazásával fokozható. A gyógyszeres kezelés részét képezik a személyre szabott, aktuális tünetek enyhítését célzó szerek is, mint pl. a fájdalomcsillapítók, vagy a kialakult vérszegénységre adott vaspótlók.

    Műtéti eljárások a mióma kezelésében

    Sajnos mind a mai napig a miómás tünetek kezelésének leggyakoribb sebészeti megoldása, a méh eltávolítása. Ez történhet a hasfal megnyitásával vagy a hüvelyen keresztül egyaránt.

    A méheltávolítástól kevésbé drasztikus módszer az ún. enukleáció, kiágyazás, amikor csak a göböt távolítják el. Ez elvégezhető hiszteroszkóposan (méhtükrözéssel), a hasfal megnyitásával és laparoszkópos technikával (hastükrözés) is. Az eljárás módja a miómák elhelyezkedésétől függ. Ez a műtéti megoldás alkalmazható azoknál, akik még terveznek terhességet vagy a „csonkolás” tudatától tartva, méhmegtartást kérnek.

    Egy, a közelmúltban bevezetett intervenciós radiológiai beavatkozás, a miómás göb embolizációja. Ennek során a miómát ellátó erek elzárásával rontják annak vérellátását. Amikor a tumor véráramlása zavart szenved, tápláló anyagok híján a göb zsugorodni kezd.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt A mióma embolizáció menete

    A fentiekben csupán a leggyakrabban alkalmazott lehetőségeket foglaltuk össze. Az, hogy a felsoroltak közül, adott esetben melyik eljárás vagy kezelési mód kiválasztása célszerű, mindig egyénileg mérlegelendő. 

    Dr. Lesznyák Judit
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hidradenitis suppurativa

    Cs. K., fordító

    A szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép ott alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is.

    Futball-világbajnokság

    M. J., újságíró

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra?

    Mióma vagy méhpolip?

    A mióma a női szervezetben kialakuló leggyakoribb tumorféleség: egyes statisztikák szerint a nők csaknem 25 százaléka érintett. A méhpolip...

    A mióma tünetei és kezelése

    A mióma (myoma/leiomyoma) a méhben kialakuló jóindulatú elváltozás, mely a nők körében a leggyakoribb daganatféleség, mintegy 20-30...

    Szövetrészek vándorúton - Rendellenes...

    A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis...

    Mióma embolizáció

    A mióma embolizáció egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket...

    A miómák típusai

    A méhmióma (a továbbiakban csak mióma) a méh izom- és kötőszöveti sejtjeiből kialakuló jóindulatú daganat. A miómák a nők körében...

    A mióma kialakulásának hajlamosító...

    A mióma a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat. Nagysága igen széles határok között...

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a...

    Petefészekciszták - Jó- és...

    A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA