• HIV - Kevesebb a fertőzött, több a reménysugár

    Szerző:
    WEBBeteg

    Reménysugarak villantak fel az AIDS feltartóztatására, a betegség elleni szerdai világnap előtt.

    Az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szervezete (UNAIDS) szerint, világszerte meredeken csökken az új HIV-fertőzések száma, kutatók úgy vélik, hogy egy, már a boltok polcain lévő gyógyszer segít megelőzni a betegséget a homoszexuális férfiaknál, XVI. Benedek pápa pedig bizonyos esetekben, zöld jelzést adott az óvszerhasználatnak az AIDS terjedésének megakadályozására.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakértők szerint, mindezek alapján az utóbbi három évtizedben még sosem volt nagyobb esély a végzetes kór megfékezésére. "Nem emlékszem olyan alkalomra, amikor ilyen sok részlet egybevágott a HIV megelőzésére és kezelésére, és talán valódi esélyt adva a kór felszámolására - mondta Mitchell Warren, a fertőzés megelőzését kutató AIDS Vaccine Advocacy Coalition nevű nonprofit szervezet feje. - Hihetetlen pillanat adódott, biztosnak kell lennünk abban, hogy megragadjuk".

    A reménysugarak Barack Obama elnököt is fellelkesítették, az amerikai elnök a gyógyszerekről érkező áttörő eredmények hallatán úgy fogalmazott, hogy "új korszak kezdődhet a HIV megelőzésében". Az ENSZ jelentése szerint, az új megbetegedések száma közel 20 százalékkal csökkent az utóbbi évtizedben, jelenleg világszerte 33,3 millióan élnek a kórral. És amellett, hogy egyre kevesebb ember fertőződik meg az AIDS-et okozó HIV-vírussal, egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. "A 15 leginkább érintett országban a fiatalok körében 25 százalékkal kevesebb fertőzést regisztráltak a biztonságosabb szexuális szokások elterjedésének köszönhetően - közölte korábban Michel Sidibé, a UNAIDS igazgatója.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Bizonyossággal mondhatjuk, hogy megtörtük az AIDS járványszerű terjedésének ívét". Ebben közrejátszhat a terebélyesedő óvszerhasználat is, különösen azt követően, hogy hosszas ellenállás után a katolikus egyház kinyilatkoztatta: az óvszer használata nem akkora vétség, mint a szexuális partner HIV-vel való megfertőzése. Sidibé szerint, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy 2009-ben először csökkent az AIDS elleni küzdelemre szánt nemzetközi adományok összege - 15,9 milliárd dollár állt rendelkezésre AIDS-ellenes programokra, a szükségesnél mintegy 10 milliárddal kevesebb. Ezenkívül komoly problémát jelent, hogy a fertőzöttek jelentős hányada nehezen jut hozzá a szükséges kezeléshez.

      A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig


    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A  fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

    Megelőzési stratégia

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kondom továbbra is az AIDS elleni legjobb fegyver, a megelőzést szolgáló gyógyszer nem tekinthető kémiai helyettesítőjének. A tudósok ennek ellenére valódi áttörésnek, és igen biztatónak minősítik a Truvada elnevezésű, a tenofovir és az emtricitabin elegyéből álló tablettát, amelyet már használnak is HIV-fertőzötteknél.

    Egy világszerte végzett, három évet felölelő vizsgálat kimutatta, hogy napi adagolásban, a gyógyszer csökkentette a fertőzés veszélyét az egészséges homo-, illetve biszexuális férfiaknál - kiegészülve az óvszerhasználattal, tanácsadással és a megelőzésre szolgáló más szolgáltatásokkal. Az AP hírügynökség riportja szerint, a tabletta 44 százalékkal mérsékelte a fertőzés esélyét, sőt ennél is nagyobb mértékben, 73 százalékkal azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szedték a gyógyszert.

    Kutatók attól tartottak, hogy a szer a biztonság hamis érzését adhatja, és a férfiak kevesebbszer használnak majd óvszert, de épp az ellenkezője történt, visszaszorult a kockázatos szex.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A heteroszexuális kapcsolatokban élőknél, és a kábítószer-élvezőknél még vizsgálják az adatokat. A gyógyszeres kezelésnél az ár jelentheti a legnagyobb gondot, az Egyesült Államokban évente 5-14 ezer dollárba kerülhet a kezelés, néhány fejlődő országban viszont már 140 dollárnak megfelelő összegért is elérhető, igaz generikus formában. Egy éven belül ez már a harmadik nagy gyógyszerészeti siker. 2009 szeptemberében tudósok bejelentették, hogy egy vakcina révén sikerült Thaiföldön háromból egy embernél megakadályozni a fertőzést.

    Júliusban Dél-Afrikából érkeztek hírek arról, hogy vaginális gél segítségével a nők esetében felére csökkent annak az esélye, hogy fertőzött partnerüktől elkapják a kórt.

    Bár a szakemberek hangsúlyozzák, hogy az óvszer jelenti a legbiztonságosabb megoldást, tisztában vannak azzal, hogy a férfiak nem minden alkalommal használnak kondomot. Kutatók szerint ezért van szükség más módszerek kifejlesztésére is. Az AIDS elleni gyógyszerek megelőző jellegű használata, a HIV-fertőzésnek kitett egészségügyi dolgozók és a fertőzött anyáktól született babák esetében, már bevettnek számított. Miként a maláriánál, a megelőzési stratégia most az AIDS esetében is ígéretesnek tűnik - legalábbis majmokkal végzett antiretrovirális kísérletek ezt támasztják alá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Gumióvszerekkel kapcsolatos tudnivalók

    A férfi óvszer a második legkedveltebb fogamzásgátlási módszer. A védekezés biztonsága a helyes használat mellett még számos tényezőtől függ.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA