• EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.

    Az alábbi óvintézkedésekkel védekezhet a fertőzéssel szemben:

    • A tejet fogyasztás előtt főzze fel, vagy pasztörizált és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet válasszon.
    • A kisgyerekek, a gyenge immunrendszerű és idős emberek nem fogyaszthatnak felfőzetlen tejet és friss húsárut.
    Hirdetések

    Halálos kimenetelű véres hasmenés


    A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három. Mi okozza a járványt?>>
    • Alaposan mosson kezet, különösen ételkészítés előtt és után, és minden alkalommal mielőtt és miután nyers húshoz ér.
    • A nyers húst a többi élelmiszertől elkülönítve tárolja, és a húsok elkészítése során ne használja ugyanazt a vágódeszkát és kést, amit más ételek elkészítéséhez (pl. zöldségaprításhoz).
    • A nyers hússal érintkezett felületeket és eszközöket tisztítsa meg azonnal és alaposan forró szappanos vízzel, és törölje szárazra őket.
    • A törlőrongyot és a kéztörlőt nyers hús elkészítése után alaposan mossa ki legalább 60 oC-os vízben.
    • Fogyasztás előtt alaposan mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket, hámozza is meg őket.
    • EHEC-baktériumok közvetlenül is átkerülhetnek emberre fertőzött állatról, vagy annak ürülékéről. Ezért mindig figyeljen oda a kisgyermekekre az állatsimogatókban.
    • Ha kérődző állatokhoz ér, - amilyen a szarvasmarha, a juhok, a kecskék - vagy a velük érintkező földhöz, talajhoz, azután alaposan mosson kezet szappannal és vízzel, majd gondosan törölje meg kezeit.
    • Ne egyen és ne igyon állattartó helyek és kifutók közelében.
    • Mivel a fertőzés emberről emberre is terjed, ügyeljen a gondos személyes higiéniára, és mosson rendszeresen kezet.
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A fertőzötteknek alkoholos kézfertőtlenítő szerrel kell kezet mosniuk, főként a WC használata után.
    • A fertőzött személyek bármilyen testfolyadékával vagy anyagcseretermékével kapcsolatba került felületeket, azonnal le kell mosni és fertőtleníteni.
    • Az egyszer használatos kesztyű viselése kiegészítő védelmet nyújt.
    • Akinek hasmenése van, nem készíthet, és nem szolgálhat fel semmilyen élelmiszert, ételt vagy italt.

    Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány


    Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt. A hamburgi higiéniai intézet ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán.

    Berlini értesülések szerint, Madridban megdöbbenéssel, illetve hitetlenkedéssel fogadták a hírt. Az illetékes spanyol hatóságok egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak, állásfoglalást későbbre ígértek. A E. coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés, május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt. A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerda esti közleményében még arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. Az intézet a lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje az említett zöldségfajták fogyasztását.

    A hírek szerint a felhívás nyitott fülekre talált, és paradicsomot, uborkát, valamint salátát szinte egyáltalán nem vásároltak az emberek. A hamburgi higiéniai intézet illetékese csütörtök délután megerősítette, hogy az EHEC baktérium nyomait több Spanyolországból származó, kisebb méretű salátauborkán is kimutatták. Az intézet képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy a spanyol uborkán kívül a kórokozó baktériumot más élelmiszereken is felfedezhetik. Mindenesetre a spanyol uborka árusítását, szinte valamennyi élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette. A német parasztok szövetsége egyébként - még a hamburgi bejelentés előtt - lehetségesnek tartotta, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza.

    A szövetség most arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre sem spanyol, hanem csak német uborkát vásároljon. Egyben annak a reménynek adott hangot, hogy a hamburgi bejelentés az emberek, illetve a vásárlók körében kialakult szorongás enyhüléséhez vezethet. A hatóságok viszont arra intettek, hogy egyelőre nincs helye a megkönnyebbülésnek.

    A vizsgálatokat tovább folytatják, és megvárják, hogy miként terjed tovább a hasmenésjárvány. Az egészségügyi illetékesek egyelőre nem oldották fel a német uborka, valamint a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett zárlatát sem.

    (MTI)

    (WEBBeteg – B. M:; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Továbbra is kerülendő a csírák fogyasztása

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint háztartásokban és egyéb helyeken még lehetnek olyan magvak, amelyek vélhetően a németországi hasmenésjárványt okozták, ezért az ÁNTSZ továbbra is azt ajánlja, mindenki kerülje a csírák fogyasztását.

    EHEC-kórokozókat találtak egy frankfurti patakban

    A Majna partján fekvő Frankfurt melletti patak vizében kimutatták az EHEC-baktériumok O104-es típusát. Még nem tudják, hogyan került a patakba a járványért felelős veszélyes kórokozó.

    Szökevény baktérium okozza a hasmenésjárványt?

    Elképzelhetetlen, hogy természetes úton fejlődött volna ki az a kórokozó, amely a Németország mellett más országokban is jelentkező hasmenésjárványt okozza - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

    EHEC-járvány: Még mindig nem tudják mi okozza

    Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA