• A pajzsmirigy-túlműködés és tünetei - A Graves-Basedow-kór

    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Szerző:
    WEBBeteg

    Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Basedow-kórnak.

    A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy-túlműködést vált ki. Sokszor megfigyelhető, hogy a pajzsmirigy-túlműködés tünetei nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

    Részletesen a pajzsmirigy-túlműködésről

    4/1 Pajzsmirigy-túlműködés - Basedow-kór
    4/2 A göbös pajzsmirigy
    4/3 Pajzsmirigy-megnagyobbodás (struma) okai
    4/4 Pajzsmirigyhormon értékek értelmezése

    A pajzsmirigy túlműködését (hyperthyreosis) a vérben megjelenő TSH receptor elleni antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. Miután a pajzsmirigyhormonok minden szervrendszerre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen szerteágazóak. A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de a hajlam családon belül öröklődik, illetve jelentkezését fokozza a stressz és a dohányzás.

    A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

    Az úgy nevezett „merseburgi triász”-t Basedow írta le, mint jellegzetes vezető, figyelemfelhívó tüneteket. Ezek a tünetek a következők:

    • struma (pajzsmirigy-megnagyobbodás),
    • szapora szívműködés,
    • szemtünetek (előredülledő szem).
    Hirdetések

    A betegek kezdetben fáradékonnyá válnak. Keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver, és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat. A légzőrendszer részéről észrevehető a nehézlégzés, ami pl. a fennálló asztmát súlyosbítja.

    A betegek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezővé, vékony szálúvá válik. Esetenként előfordul, hogy a lábszár elülső részén a bőr megvastagszik, tömött tapintatú, narancshéjhoz hasonló lesz (pretibiális mixoedema).

    Graves-Basedow-kór

    A Graves-Basedow kór a nevét Robert James Graves (1796–1853) dublini, illetve Carl A. Basedow (1799–1854) merseburgi gyakorló orvosról kapta, akik a betegség tüneteit leírták. Az angolszász nyelvterületen elsősorban Graves-kórnak, a kontinensen inkább Basedow-kórnak nevezik a betegséget.

    Idegrendszeri tünetek Graves-Basedow kór esetén

    Az idegrendszer részéről feltűnő, hogy a beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek. Az izomgyengeség nagyon zavaró lehet. Legszembetűnőbb a végtagok felső részének a gyengesége, ami pl. a lépcsőn járást, vagy a guggolásból való felállást teszi nehézzé.

    A nemi funkciók is romlanak. Nőknél rendszertelen vérzés, férfiaknál csökkent libidó és potenciazavar jelentkezik.

    A szem előredülledése a pajzsmirigy-túlműködés tünete

    A Basedow-kór egyik jellegzetes társuló tünete lehet a szem előredülledésével járó ophtalmopathia-nak (oftalmopátia) nevezett tünet. Sajnos ez olyan súlyos mértéket is elérhet, hogy a beteg szem mozgása, esetenként látása károsodhat.

    A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet, hetek alatt 5-10 kg-ot is leadhatnak. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés, vagy hányás is kialakulhat. Az anyagcserezavarok közül megemlíthető a cukoranyagcsere zavar kialakulása magasabb májfunkciós eltérések, és a kalcium vizelettel való fokozott ürülése. Nagyon súlyos esetben életveszélyes állapot is kialakulhat pajzsmirigy-túlműködés következtében.

    Pajzsmirigy-túlműködés: vizsgálatok és kezelés Basedow-kór esetén

    A fenti tüneteket mutató betegeknél hormonvizsgálatok történnek. Pajzsmirigyünk két hormont termel, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormon segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH szint csökken. A szabályozás rendkívül finom, így a működés zavarait a TSH szint kóros volta hamar jelzi. Basedow-kór esetén a TSH hormon szint nagyon alacsony, a tiroxin (fT4) és a trijódtironin (fT3) szint pedig magas lesz. Ultrahang- és izotópvizsgálatokat is kér az orvos, ahol a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását és fokozott működését lehet kimutatni.

    Bővebben Mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását? Milyen vizsgálatokra számíthat?

    Pajzsmirigy anatómia

    A kezelés történhet gyógyszerekkel, izotóppal és műtéttel. A kezelési mód kiválasztása a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő beteg és az orvos megbeszélése során dől el.

    A gyógyszeres kezelés a pajzsmirigyhormon-képzést csökkentő gyógyszerek adagolásával történik. A kezdeti magas pulzusszámot és vérnyomást erre ható gyógyszerrel (béta-blokkoló) csökkentik.

    Az izotópkezelést vértelen műtétnek is szokták nevezni. Ilyenkor jódizotópot adnak a betegnek, amit a pajzsmirigyszövet vesz fel. Ez a sugárzó anyag elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, így csökkenti a kóros hormontermelést. Gyermekeknél izotópkezelést Magyarországon nem alkalmaznak.

    A műtét során pedig, a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, a bent maradó szövetmennyiség elegendő a szükséges hormonmennyiség előállítására.

    A második két kezelési mód esetén előfordul, hogy a maradék pajzsmirigyszövet nem tud annyi hormont termelni, amennyi a szervezet számára elegendő lenne. Ilyenkor kívülről, tabletta formájában adagolunk pajzsmirigyhormont.

    A gyógyszeres kezelés befejezése után visszaesés előfordulhat. Ennek aránya kb. 50 százalék. A második visszaesés aránya akár a 90 százalékot is eléri, ezért ilyenkor a végleges megoldást kell alkalmazni. Egyes esetekben már először is a műtéti vagy izotópkezelés mellett javasolt dönteni (pl. túl nagy struma).

    Bővebben A pajzsmirigyműtét menete és a műtét utáni teendők részletesen

    Bővebben Az izotópkezelés (radiojód kezelés) részleteiről itt olvashat

    Fontos életviteli tanácsok pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek

    Pajzsmirigy

    Tudástár Életmódtanácsok pajzsmirigybetegeknek
    Táplálkozási tanácsok pajzsmirigybetegek számára
    Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegeknek
    Étkezési tippek, főzési technika

    Gyakori kérdések Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből
    Melyik laborérték utal a pajzsmirigy működésére?

    Dohányozhatok kezelt pajzsmirigy túlműködés mellett?
    Diéta és elhízás túlműködő pajzsmirigybetegséggel

    Tudástár A TSH hormonról részletesen

    Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg.

    • Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki.

    • Az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanezen okból.

    • A stresszhelyzetek kerülése is javít a pajzsmirigy-túlműködés okozta panaszokon.

    • A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó.

    Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

    A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát néhány havonta kontroll vizsgálatokon ellenőrzik.

    Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Lapozzon! Göbös pajzsmirigy túlműködés

    Ön orvos? Pajzsmirigy-túlműködés terhesség idején - irányelvek

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

    A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, az csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

    A pajzsmirigygyulladás és tünetei

    A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük, ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba oszthatjuk őket: létezik akut, szubakut és krónikus formája is.

    Mennyi jódra van szükségünk?

    A pajzsmirigy megfelelő működéséhez biztosítani kell a napi jódbevitelt, ám az adagolásnál nemcsak az életkort, hanem a meglévő betegségeket is figyelembe kell venni.

    Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

    A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért általában a cikkek és a TV műsorok a súlyvesztésről szólnak, ám azokról, akik nem tudnak hízni, mélyen hallgatnak.

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

    Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    A testsúlyváltozás hatással lehet az eddigi pajzsmirigykezelésre

    A pajzsmirigy-alulműködés terápiájának elsődleges pillére a gyógyszeres kezelés, hiszen a hiányzó hormont pótolni szükséges, hogy a szervezet megfelelően el tudja látni a feladatait. Azonban nem árt tudni, hogy bizonyos tünetek esetén túlkezelésre kell gondolni, főleg akkor, ha a beteg nagyobb testsúlycsökkenésen ment keresztül. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista a figyelemfelhívó tüneteket ismerteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.